to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 27.02.2019

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης θέτει από σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» - Συζήτηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα στο Φόρουμ των Δελφών αύριο Πέμπτη 28/2


Το νομοσχέδιο καθορίζει το πλαίσιο, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, για την επιτυχή λειτουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας στη χώρα μας. Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2017, έχουν αποτυπωθεί οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις σχετικά με το πλαίσιο ίδρυσης, οργάνωσης λειτουργίας και στόχευσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με κεντρικό πυρήνα τη μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι οποίες, τότε, έτυχαν της έγκρισης των Θεσμών.

Η δημιουργία αυτού του σύγχρονου αναπτυξιακού φορέα θα αποτελέσει σημαντική  τομή για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία συνολικά. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα χρηματοδοτεί απλώς την οικονομία, αλλά θα στηρίζει παραγωγικούς μετασχηματισμούς, εξειδικεύσεις και πρότυπα επιχειρηματικότητας που θα συμβάλλουν στη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πέραν των χρηματοδοτήσεων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και τη θεσμική αναβάθμιση του προγραμματισμού της οικονομίας, όπως και την ανάπτυξη της σχετικής τεχνογνωσίας. Επίσης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση σύνθετων αναπτυξιακών προγραμμάτων με τη συνεργασία του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις, θα στοχεύει σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις (indirect finance), μέσω του δικτύου των εμπορικών τραπεζών/ενδιάμεσων φορέων, θα συντονίζει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις εμπορικές τράπεζες.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την επίτευξη των στόχων της θα ακολουθεί τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης με στόχο την αξιόπιστη, υπεύθυνη και διαφανή λειτουργία της, με σεβασμό στο εθνικό νομικό πλαίσιο και τις διεθνείς καλές πρακτικές διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων, κοινωνικών και νεοφυών επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών και των δημόσιων φορέων.

Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την επιθυμητή αυτοτέλεια της και, άρα για την αποτελεσματική λειτουργία της ίδιας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, με τον περιορισμό ότι η Γενική Συνέλευση δεν θα μπορεί να τροποποιεί τα καταστατικά άρθρα που προβλέπουν την επωνυμία, τη διάρκεια και την πλειοψηφική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία δεν μπορεί να μειωθεί πέραν του 50% συν μία μετοχή.

Ξεκινώντας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ήδη θα κινητοποιεί, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης,  δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 5 δις ευρώ, με συνολική επίπτωση στην ελληνική οικονομία περισσότερων των 11 δις ευρώ.

Τέλος, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής και συνομιλητής της χώρας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς και με χρηματοδοτικούς διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις του προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του ανωτέρω νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 8/3/2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00.

Συζήτηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα στο Φόρουμ των Δελφών

Αύριο, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δυνατότητες & Προοπτικές».

Ομιλητές θα είναι:

ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δραγασάκης,

ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, κ. Christophe Chantepy,

ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, κ. Αντώνης Γεωργακάκης,

ο Εκτελεστικός Διευθυντής, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής, Έρευνας & Ανάπτυξης της BPIFRANCE, κ. Pascal Lagarde και

ο Επικεφαλής του Γραφείου του SRSS στην Αθήνα κ. Γιάννης Χατζηγιάννης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)