to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:58 | 07.03.2019

Αυτοδιοίκηση

«Εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις»: Συνέχεια σήμερα στο διήμερο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

«Μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις & εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις: Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία» | Αθήνα, 6-7 Μαρτίου 2019 | Πολυχώρος Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Μεταξουργείο)


Ένα διήμερο αφιερωμένο στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των ευρωπαϊκών πόλεων και τις εναλλακτικές απαντήσεις που αναζητούνται μέσω της αυτοδιοίκησης, είναι σε εξέλιξη  (6 και 7 Μαρτίου), από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με το δίκτυο Transform!Europe.

Μέσα από μία σειρά θεματικών κύκλων, γύρω από την κοινωνική πολιτική, τη στέγη, την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, τον αστικό σχεδιασμό, τα κοινά αγαθά, τον πολιτισμό και την τοπική δημοκρατία, το διήμερο φιλοδοξεί να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις προσπάθειες του κινήματος της «νέας αυτοδιοίκησης» (new municipalism), να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις εναλλακτικές αριστερές και προοδευτικές απαντήσεις που έχουν προταθεί στο επίπεδο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και να αναδείξει καλές πρακτικές από την ελληνική και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στους θεματικούς κύκλους θα συμμετάσχουν ξένοι ομιλητές από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βαρκελώνη, Νάπολη), αλλά και Έλληνες αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και επιστήμονες (Ρένα Δούρου, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Μπελαβίλας, Σέργιος Γκάκας, Δανάη Κολτσίδα), ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του διημέρου θα πραγματοποιηθεί κλειστό σεμινάριο σχετικά με πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, κατάρτισης συνδυασμών, οικονομικής διαχείρισης κ.λπ., για το οποίο δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά (https://goo.gl/forms/bPwfLnMAwSDmqteG2).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2019:

15.00-17.00     Σεμινάριο: «Αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Κατάρτιση συνδυασμών, οικονομική διαχείριση, δικαιώματα και υποχρεώσεις»

                        Δηλώσεις συμμετοχής : https://goo.gl/forms/bPwfLnMAwSDmqteG2

 

17.30-19.00     Γ’ συνεδρία: Εργαλεία βιώσιμης και δίκαιης τοπικής ανάπτυξης

 

·      «Ο αστικός σχεδιασμός ως αναπτυξιακό εργαλείο. Παραδείγματα από το Λεκανοπέδιο», Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Δ.Σ. «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά

·      «Κοινά αγαθά και τοπική αυτοδιοίκηση: Προς την αυτονομία των πόλεων. Η εμπειρία του Δήμου της Νάπολι », Ενρίκο Πανίνι (Enrico Panini), Αντιδήμαρχος Δ. Νάπολι (Ιταλία)

 

Συντονιστής: Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω

 

19.00-19.15     Διάλειμμα

 

19.15-20.45     Δ’ συνεδρία: Η δημοκρατική και ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση και η πρόκληση της «από τα κάτω» κοινωνικής αλλαγής

 

·      «Νέοι θεσμοί τοπικής δημοκρατίας και συμμετοχής», Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

·      «Το κίνημα της “νέας αυτοδιοίκησης” (new municipalism) στην Ευρώπη. Η εμπειρία του Δήμου της Βαρκελώνης», Ρικάρτ Φερνάντεζ Οντιβέρος (Ricard Fernández Ontiveros), Διευθυντής Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Πρόνοιας Δ. Βαρκελώνης (Ισπανία)

 

Συντονιστής : Άγγελος Τσέκερης, δημοσιογράφος, διευθυντής εφ. «Η Αυγή»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)