to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γέφυρες και «σστρρρατηγική ΗΤΤΑ»

Η επόμενη ημέρα της μη εκπληρούμενης «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» είναι οι γέφυρες για την προοδευτική συμπαράταξη


Ας εκφράσουμε όλη μας τη συμπάθεια στη Φώφη Γεννηματά, η οποία έπαθε κάτι που συμβαίνει συχνά στους πολιτικούς που δεν βλέπουν πέρα από μία - δύο κινήσεις: αυτοεγκλωβίστηκε. Ασπάστηκε το δόγμα της "στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ" και δεν της βγήκε. Και τώρα βλέπει το καράβι να μπάζει νερά και τους ναύτες (στελέχη και ψηφοφόρους) να φεύγουν.

Τα νεόκοπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τριγυρνούν στα κανάλια, λένε εμφατικά "σστρρρατηγική ΗΤΤΑ" και γεμίζει το στόμα τους. Μετά κορδώνονται, κοιτούν γύρω τους ή την κάμερά τους για να τους δουν που είπαν κάτι βαρύγδουπο και σημαντικό και συνεχίζουν (συνήθως αντιγράφοντας το λεξιλόγιο των ακραιοδεξιών...).

Τι είναι όμως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο ο εμπνευστής της, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τολμά, εν τη μεγαλοθυμία του, και μας το αποκαλύπτει: η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και η ανασύσταση του παλαιοδικομματισμού Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος είναι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να ελέγχουν και πάλι το πολιτικό σύστημα εις όφελος των ίδιων επιχειρηματικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Αυτό τον στόχο (του Ευ. Βενιζέλου και των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν...) υιοθέτησε η Φ. Γεννηματά παραμερίζοντας την πολιτική αντιπαλότητα που τους χωρίζει. Είναι όμως εφικτός; Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις ψυχολογικής στήριξης του Κ. Μητσοτάκη δείχνουν ότι κινείται στη σφαίρα του ανέφικτου.

Έτσι όμως το πρόβλημα επιστρέφει στη Φ. Γεννηματά - διότι ο Ευ. Βενιζέλος έκανε τη δουλειά του και αποχώρησε στο σκοτάδι: της έθεσε ένα στόχο που δεν μπορεί να πετύχει, εκείνη τον αποδέχθηκε και η αποτυχία την επομένη των εκλογών θα είναι όλη δική της. Μέχρι και νέο κόμμα θα «δικαιούνται» να κάνουν όσοι έπιασαν κορόιδο τη Φ. Γεννηματά για να δημιουργήσουν ένα κόμμα συσσωματωμένο σε κυβέρνηση της Ν.Δ.

Απέναντι στην επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να αγωνιστεί για τη "στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ" ήρθε η πρόταση για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Η επόμενη ημέρα της μη εκπληρούμενης "στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ" είναι οι γέφυρες για την προοδευτική συμπαράταξη.

Είναι μία πρόταση που στο ΠΑΣΟΚ έρχεται "από τα κάτω", όχι από τα ηγετικά στελέχη. Εξαιρείται ο Κώστας Λαλιώτης, που (με επιστολή του στο "Βήμα") έκανε λόγο για τα "συγκυριακά, αδιέξοδα και ανιστόρητα μέτωπα κυβερνητικής συνεργασίας, που εγκλωβίζουν και ακυρώνουν τη δυναμική, τη διαδρομή και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξής μας".

Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων προέρχεται από πρόσωπα με καταγωγή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, της οικολογίας και των δικαιωμάτων. Πρόσωπα που στο παρελθόν στήριξαν ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν και εκατομμύρια ψηφοφόροι του πριν αποφασίσουν να στηρίξουν με πάθος και φανατισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι ψηφοφόροι αποτελούν (ερήμην του ΠΑΣΟΚ) τη γέφυρα της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)