to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 26.02.2019

Πολιτική

«Κατεψυγμένο» ρεπορτάζ το δημοσίευμα περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας»

Ρεπορτάζ «από το ψυγείο» το δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι υπάρχει «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα», βασίζεται σε μια συνέντευξη ενός 92χρονου, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018 - Ερώτημα δημιουργείται γιατί ανέβηκε ετεροχρονισμένα στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC μετά από μισό και πλέον χρόνο - Τι είπε η συντάκτρια Μαρία Μαργαρώνη στον ΑΝΤ1


Το δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι υπάρχει «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα», η οποία δήθεν «αναγνωρίστηκε σιωπηρά από τη Συμφωνία των Πρεσπών βασίζεται σε μια συνέντευξη ενός 92χρονου, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο ανέβηκε ετεροχρονισμένα στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC μετά από μισό και πλέον χρόνο. Μάλιστα, η δημοσιογράφος που είχε πάρει τη συνέντευξη είναι ελληνίδα, εργαζόμενη στο Λονδίνο. Η Μαρία Μαργαρώνη υποστηρίζει  ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τους αρχισυντάκτες της πριν δώσει απαντήσεις για το γεγονός ότι η συνέντευξη προβλήθηκε αφού έχει ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ρεπορτάζ «από το ψυγείο» εργαλειοποιήθηκε από την αντιπολίτευση που επιχείρησε να το μετατρέψει σε μείζον πολιτικό ζήτημα ισχυριζόμενη ότι επιβεβαιώνει του φόβους της για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για θέμα που δημιούργησε η ίδια η ΝΔ και ο αρχηγός της όπως και κάποια στελέχη με ατυχείς δηλώσεις πριν από καιρό. Τόσο τότε, όσο και τώρα, η κυβέρνηση απαντά ότι το θέμα της μειονότητας έκλεισε οριστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι είπε η Μαρία Μαργαρώνη στον ΑΝΤ1

Η συντάκτρια του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC, Μαρία Μαργαρώνη, μίλησε στον ΑΝΤ1 και τον Ισάακ Καριπίδη για τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε μετά το δημοσίευμα.

«Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δεχθεί τόσα πολλά μηνύματα», είπε χαρακτηριστικά η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο. «Δεν περίμενα τέτοιες αντιδράσεις», συμπλήρωσε.

«Η συγκεκριμένη άποψη έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο σε βρετανικά, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Ισάακ Καριπίδης η συνέντευξη στο άρθρο είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι και προκύπτει το ερώτημα γιατί δημοσιοποιήθηκε μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κ. Μαργαρώνη, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, αφού συμβουλευτεί πρώτα τους αρχισυντάκτες της, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Το σχετικό βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Παρέμβαση Κατρούγκαλου με επίθεση στη ΝΔ

Παράλληλα, σε σημερινή του (26/2) παρέμβαση στα «Νέα», ο Γ. Κατορύγκαλος τονίζει τα εξής:

"Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε από την Κόνιτσα, σε μια δήλωση με πολλαπλούς αποδέκτες, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού». Πράγματι, με δεδομένο ότι η Συμφωνία ενταφιάζει απολύτως τον αλυτρωτισμό (βλ. ιδίως το άρθρο 4 παρ. 3 και την τροποποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος της γείτονος), το εθνικά αυτονόητο θα ήταν, ιδίως μετά την κύρωσή της, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναφέρονται σε αυτή για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας εναντίον οποιασδήποτε παρερμηνείας της.

Δυστυχώς η ΝΔ, με αφορμή ένα ανακριβές και διαστρεβλωτικό ρεπορτάζ του BBC, συνεχίζει την αντίθετη, επικίνδυνη και ανεύθυνη τακτική του προέδρου της, ο οποίος μετά την εξωφρενική «ανακάλυψη» στο Politico «αποσχιστικών τάσεων στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι «δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίησή της».

Παρόμοιες ακρότητες θολώνουν την πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής περί μη ύπαρξης καμιάς άλλης μειονότητας από τη θρησκευτική της Συνθήκης της Λωζάννης.

Το ρεπορτάζ αναπαρήγαγε το επιχείρημα της Ν.Δ. περί τάχα αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας, που έχει καταρριφθεί όχι μόνο από την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά από την ίδια τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα (Τροπολογία XXXIII, που ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια « δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες»). Απαντήθηκε υπεύθυνα και στο επίπεδο αυτό και σε ό,τι αφορά την ανύπαρκτη «μακεδονική μειονότητα».

Είναι πια καιρός η Ν.Δ. να πάψει να επαναλαμβάνει θέσεις που δεν απηχούν ούτε την πραγματικότητα, ούτε τις προβλέψεις της Συμφωνίας, αλλά βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα της πατρίδας μας".

Πληροφορίες: Tvxs.gr, Enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)