to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα ρετάλια, οι κουρελούδες και η διεύρυνση

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με «ρετάλια» ενώ όταν εκείνοι παίρνουν βουλευτές από άλλα κόμματα, πρόκειται για «άνοιγμα».


Πολύ μελάνι χύθηκε –και θα χυθεί ακόμη περισσότερο- για την επιχείρηση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά και στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικά το Κίνημα Αλλαγής, που πληρώνει την επιλογή του να απομονωθεί στα δεξιά του κεντρώου χώρου, «στολίζει» καθημερινά όσους διαχωρίζουν την θέση τους με την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ και η ΝΔ κάνει λόγο για «ρετάλια» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Βεβαίως, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με «ρετάλια» ενώ όταν εκείνοι παίρνουν βουλευτές από άλλα κόμματα, πρόκειται για «άνοιγμα».

Ταυτοχρόνως, η λίστα με τους πρώτους 15 υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ αποδεικνύει ανάγλυφα πως όταν τα κόμματα θέλουν να προχωρήσουν σε διεύρυνση, δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο σε στελέχη που... εκφράζουν μόνο την «γραμμή» του κόμματος.

Για παράδειγμα, η ΝΔ ανακοίνωσε υπερηφάνως τις υποψηφιότητες των, προερχόμενων από το Ποτάμι, πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά και καθηγητή στην Οξφόρδη Παύλου Ελευθεριάδη. «Το “Βόρεια Μακεδονία” αποτελεί θετικό σημείο», έλεγε προσφάτως ο πρέσβης Μαλλιάς, ενώ ο καθηγητής Ελευθεριάδης ήταν ακόμη σαφέστερος: «Η Ελλάδα κερδίζει με το Βόρεια Μακεδονία», τόνιζε από την πλευρά του.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται η Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, στενή συνεργάτις του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και εκείνη που μπήκε μπροστά στους «Μακεδονομάχους» και τους ακροδεξιούς όταν επιχειρούσαν να λιντσάρουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Κι όλα αυτά, κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου που ασμένως στήριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ενόσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγκαστεί να διαγράψει τον δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο για όσα είχε εμέσει κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Επιπροσθέτως, υποψήφιος με τη ΝΔ θα είναι και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει μείνει στο συλλογικό θυμικό ως «υπουργός των απολύσεων» προσπαθεί να βρει τρόπο να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το τεράστιο εκλογικό κοινό των εργαζομένων στο Δημόσιο. Μόνο που και με την υποψηφιότητα Πάιδα αναδεικνύονται ορισμένες αντιφάσεις: για παράδειγμα, την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ υπόσχεται εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών με επαναφορά του δόγματος «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γιάννης Πάιδας ζητούσε το ανάποδο: πέντε προσλήψεις για κάθε μία συνταξιοδότηση...

Ολα τα παραπάνω είτε δείχνουν πολιτική υποκρισία, είτε αποδεικνύουν πως όταν ένα μεγάλο κόμμα επιχειρεί την διεύρυνση, πρέπει αναγκαστικά να απευθυνθεί σε προσωπικότητες που δεν εκφράζουν ταυτόσημες με το ίδιο θέσεις. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει ό,τι θέλει, αρκεί να συνεννοηθούμε ότι δεν γίνεται στη μία περίπτωση να έχουμε «ρετάλια» και «κουρελούδες» και στην άλλη «ψηφοδέλτια ανοιχτά στην κοινωνία»...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)