to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεταμνημονιακή ατζέντα

Μόνο που η νεοφιλελεύθερη παρέα του Κ. Μητσοτάκη, οι σημιτικοί, η Φ. Γεννηματά και το ΑΦΜ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν αποτελούν κοινωνική πλειοψηφία


Ένα από τα χαρακτηριστικά του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνήσεών του είναι ότι μένουν στοχοπροσηλωμένοι στον αρχικό στόχο, ακόμη και αν για να φτάσουν χρειάζεται να πάνε από παράδρομο, να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα θετικά μέτρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Πρόκειται για 11 μέτρα ανακούφισης: αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου μισθού, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου, πληρωμή αναδρομικών, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, χιλιάδες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι». Από τα 11 μέτρα τα 10 έχουν εφαρμοστεί ή έχουν ψηφιστεί - μένει μόνο η αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ που είναι για το 2020.

Ακολουθεί ένα πακέτο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προστασία πρώτης κατοικίας, ρύθμιση των κόκκινων δάνειων, 120 δόσεις για τις οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες 500 εκατ. ευρώ για επιδότηση δανείου και επιδότηση στέγασης.

Πολιτικά είναι το σχέδιο επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα λαϊκά στρώματα και τις παραγωγικές τάξεις - μια σχέση που διαταράχθηκε μετά το 2015 και την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.

Απέναντι σε αυτή την υλοποιημένη πολιτική η Ν.Δ. τι προτείνει; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNBC υπόσχεται (αλλά ως αντιπολίτευση δεν εφαρμόζει) άμεση μείωση φόρων (χωρίς να λέει πού θα βρει τα έσοδα που θα χαθούν), διαπραγμάτευση το 2020 μπας και μειωθεί το πλεόνασμα του 3,5% από το 2021 (που έτσι κι αλλιώς τελειώνει το 2022) και ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στους επιχειρηματίες, αν πετύχει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτά τα δύο πολιτικά σχέδια θα φτάσουν έως τις εκλογές. Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τη μεταμνημονιακή οικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική ανάπτυξη έχοντας βάλει τη χώρα σε μία τάξη. Και η Ν.Δ. θα ζητά τυφλή αντιΣΥΡΙΖΑ ψήφο στο όνομα του «Φύγετε».

Για να επιβάλει αυτό το πολιτικό κλίμα η Ν.Δ. θα στηριχθεί σε ψέματα και fake news. Μόνο την Τρίτη δύο εξέχοντα στελέχη της (οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης) είπαν ψέματα μέσα στη Βουλή για να «στοιχειοθετήσουν» ποινικές κατηγορίες κατά του Παύλου Πολάκη. Γι’ αυτό αξιοποιούν και τις ακραίες και εθνικιστικές φωνές σε όλα τα θέματα. Σύμμαχοι της ηγεσίας της Ν.Δ. και της ακραίας τάσης που κυριαρχεί είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το πάλαι ποτέ σημιτικό κομμάτι των εκσυγχρονιστών. Μόνο που η νεοφιλελεύθερη παρέα του Κ. Μητσοτάκη, οι σημιτικοί, η Φ. Γεννηματά και το ΑΦΜ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν αποτελούν κοινωνική πλειοψηφία.

Η πολιτική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τακτική της Ν.Δ. είναι η προοδευτική συσπείρωση. Το σχέδιο είναι σε εφαρμογή και θα το δούμε να αναπτύσσεται τους επόμενους μήνες μέσα από δύο - τρεις κορυφαίες πρωτοβουλίες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)