to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαστικό «φρένο» στη δόλια απόπειρα πτώχευσης του «Βήμα FM» από την ALTER EGO

Σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών με χθεσινή (19/2) απόφασή του απέρριψε την αίτηση της ALTER EGO του Βαγγέλη Μαρινάκη, για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στον «Βήμα FM Α.Ε.», με σκοπό να την οδηγήσει σε πτώχευση


Μία σημαντική απόφαση (542/19), με την οποία μπαίνει φρένο στην απόπειρα του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και της εταιρείας «ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε.» να αποφύγει την ανάληψη των υποχρεώσεων του ραδιοφωνικού «Βήματος», οδηγώντας το σε πτώχευση και «φεσώνοντας» τους εργαζόμενους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο, εξέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απόφαση έχει οριστικό χαρακτήρα καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία (στο τμήμα εκουσίας) δεν επιδέχεται έφεσης. 

Με την απόφαση αυτή, καλείται η  ALTER EGO να αναλάβει τις ευθύνες του «Βήμα FM» έναντι του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ και των εργαζομένων. Πέφτει, έτσι,  στο κενό η προσπάθεια της πλευράς Μαρινάκη να φορτώσει όλες τις ευθύνες στην πλευρά Ψυχάρη, η οποία από τις 10/8/2017 δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με το «Βήμα FM», αφού η εταιρεία έχει περιέλθει στον Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Η απόφαση αποτελεί δικαίωση της λογικής, δεδομένου ότι η εταιρεία του Β. Μαρινάκη είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας στην οποία υπάγεται ο ραδιοφωνικός σταθμός του πρώην ΔΟΛ (κατέχει το 99,75% των μετοχών), εταιρεία η οποία δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως η μητρική της, δηλαδή ο ΔΟΛ. 

Ως εκ τούτου, όπως είχε καταδείξει και το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) που αποκάλυψε στις 25/9/18 το Left.gr, η «ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε.», ως βασικός μέτοχος, οφείλει να συγκαλέσει άμεσα τα διοικητικά όργανα του «Βήματος» και να εξοφλήσει τους εργαζόμενους. 

Αποκλειστική η ευθύνη Μαρινάκη για το κλείσιμο του «Βήματος»

Το πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε. ήταν η δεύτερη φορά που η Πολιτεία αναγνώρισε και υπέδειξε τις ευθύνες της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη στον εν λόγω ραδιοσταθμό, καθώς ανάλογο ήταν και το πόρισμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την τριμερή συνάντηση υπό τον Ανδ. Νεφελούδη, τον Ιούνιο του 2018. 

Τώρα, με τη δικαστική απόφαση τριτώνει το «κακό» για την ALTER EGO που πρέπει να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα για τα χρέη 350.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τα δημόσια ταμεία, χρέη τα οποία μαζί με τους μισθούς των εργαζομένων (με τους οποίους δεν έχει καν συζητήσει τις απαιτήσεις τους!), δεν φτάνουν ούτε το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι 11 τεχνικοί του ραδιοσταθμού, που διεκδικούν από κοινού με 2 διοικητικούς υπαλλήλους και 1 δημοσιογράφο, με τη στήριξη της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), μέσω αγωγής, τα δεδουλευμένα τους, θα αξιοποιήσουν την απόφαση αυτή για να δικαιωθούν απέναντι στη νέα ιδιοκτησία του σταθμού. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι, ο Β. Μαρινάκης πήρε τον ΔΟΛ με 23 εκατομμύρια ευρώ ενώ, λίγα χρόνια πριν δεν θα έμπαινε ούτε ως μέτοχος με αυτό το ποσό. Οι εργαζόμενοι, φυσικά, δεν πήραν τίποτα, ούτε ότι τους αναλογούσε από το ποσό πώλησης βάσει του Νόμου Δένδια και ο νέος ιδιοκτήτης έκλεισε όλες θυγατρικές με την πτωχευτική διαδικασία, προκειμένου να μην καταβάλει μισθούς και αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Η υπόθεση θυμίζει αυτή του πολύπαθου Mega, δεδομένου ότι, όπως είχε αναφέρει στο Left.gr o πρόεδρος της ΕΤΕΡ, Π. Μαυράκης, η ίδια η ALTER EGO έχει κυνικά ομολογήσει τόσο στο υπουργείο, όσο και με έγγραφα, ότι σκόπιμα αφήνει χωρίς νέο Δ.Σ. και καταστατικές διαδικασίες την «Βήμα FM Α.Ε.» , ώστε να μην υπάρξει εμφανής εμπλοκή των προσώπων που διοικούν και κατέχουν τις μετοχές της ALTER EGO!

Εύλογα η ΕΤΕΡ έθεσε πρόσφατα το ερώτημα αν η ALTER EGO δικαιούται τηλεοπτική άδεια, για την οποία μάλιστα διαθέτει τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια ευρώ (ενώ επιζητούσε την πτώχευση του «Βήματος FM»)  και «αν θα εμπιστευθεί η Πολιτεία δημόσιο αγαθό σε ανεύθυνο επιχειρηματία που πένεται κατά το δοκούν». 

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην προαναφερθείσα δίκη, η οποία είχε ατυχή έκβαση για την πλευρά Μαρινάκη, έδωσαν το παρόν, πέραν της ΕΤΕΡ, το Ελληνικό Δημόσιο με παρέμβαση κατά της αιτούσας ALTER EGO, η ΠΟΣΠΕΡΤ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)