to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 18.02.2019

Διεθνή

Βρυξέλλες: Θα απαντήσουμε αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα ότι θα απαντήσουν "γρήγορα και με τον κατάλληλο τρόπο" στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όμως εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.


   Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέδωσε επισήμως το βράδυ της Κυριακής στον Λευκό Οίκο την έκθεσή του για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε με βάση τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως απειλεί ότι θα κάνει εδώ και μήνες.

   Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι τα εισαγόμενα οχήματα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ - μια αιτιολόγηση που έχει ήδη χαρακτηριστεί "τρομακτική" από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

   Ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του περιθώριο 90 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό τους, κάτι που θα έπληττε κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

   "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας που διενεργούσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αν η έκθεση αυτή οδηγήσει σε επιζήμια μέτρα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιδράσει γρήγορα και με τον ανάλογο τρόπο", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

   Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε τι είδους θα ήταν αυτή η απάντηση. Στο πρόσφατο παρελθόν όμως οι Βρυξέλλες αντέδρασαν στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λαμβάνοντας μέτρα για να προστατεύσουν τη βιομηχανία τους και επιβάλλοντας με τη σειρά τους τιμωρητικούς δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων.

   Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ετοιμάσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν αντίστοιχοι δασμοί. Ωστόσο η Κομισιόν ελπίζει ότι θα υπάρξει μια "θετική" διέξοδος στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν με τις ΗΠΑ, μετά την "εκεχειρία" που είχαν κηρύξει οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιούλιο.

   Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκεύη στο Βουκουρέστι για να αποφασίσουν αν θα δώσουν στην Κομισιόν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, θέλουν να επιταχυνθεί η διαδικασία, όμως η Γαλλία εμφανίζεται πιο επιφυλακτική, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει κυρίως ότι τα αγροτικά προϊόντα δεν θα συμπεριληφθούν στη διαπραγμάτευση, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

   Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ωστόσο διαθέτει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο θέμα αυτό, δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία για το άνοιγμα διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Ένα προσχέδιο ψηφίσματος του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Μπερντ Λάνγκε, το οποίο θα υποβληθεί αύριο προς ψήφιση σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, συνιστά στις χώρες μέλη να μην δώσουν την έγκρισή τους για έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Το κείμενο αυτό σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ότι απειλεί να κάνει το ίδιο για τα αυτοκίνητα και ότι αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

   "Η εντολή αυτή (σ.σ. για έναρξη διαπραγματεύσεων) στην παρούσα μορφή της, δεν είναι αποδεκτή" είπε ο Λάνγκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)