to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 18.02.2019

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης ούτε μίζες πήρε, ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρία της συζύγου του

«Η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», τονίζει η Κουμουνδούρου κατηγορώντας τη ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ ότι «στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του»


Αναλυτικά η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Μ. Σπυράκη:

«Η Ν.Δ. και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του. 

Αν έπαιρνε μίζες ή, αντί να βάλει υποθήκη την οικία του, κάποιος επιχειρηματίας του χάριζε το σπίτι στο οποίο διαμένει, η κ. Σπυράκη, η οποία στο τελευταίο πόθεν έσχες έχει δηλώσει υπόλοιπο δανείων 713.000 ευρώ, ίσως να μην είχε πρόβλημα. 

Ο κ. Πολάκης, ούτε μίζες πήρε, ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ. 

Η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

ΤτΕ: Σύννομη με τους κανόνες της Attica Bank η χορήγηση των δανείων στον Π. Πολάκη

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος η χορήγηση των δύο δανείων προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη ήταν σύννομη με τους κανόνες που ισχύουν στην Attica Bank. Νωρίτερα στην Κεντρική Τράπεζα είχαν μεταβεί υψηλόβαθμα στελέχη της Attica Bank τα οποία συμμετείχαν σε σύσκεψη για το θέμα.

Η επίθεση της Μ. Σπυράκη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας

Νωρίτερα την Δευτέρα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε τα εξής:

Το πρώτο ερώτημα απευθύνεται κυρίως προς τη διοίκηση της τράπεζας Αττικής και όπως ξέρετε τα πεπραγμένα αυτής της διοίκησης απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα νομίζω είναι εύλογο και μπορεί να το διατυπώσει κάθε πολίτης: με ποια κριτήρια η διοίκηση της τράπεζας χορήγησε επιπλέον δάνειο στον αναπληρωτή Υπουργό, δεδομένου ότι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο. Το δεύτερο ερώτημα βεβαίως, αφορά τον ίδιο τον κ. Πολάκη και τα όσα ο ίδιος λέει. Σας διαβάζω επί λέξει αυτά που έγραψε:  «Και επειδή από τον Οκτώβριο του 15 αναγκάστηκα και σταμάτησα, λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρουργού-εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου».  Το ερώτημα είναι προφανές: Ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης; Και αν ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης, έχει δηλώσει αυτά τα εισοδήματά του στο πόθεν έσχες;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά εδώ, ασχέτως του δανείου, αυτή την εβδομάδα ο κ. Πολάκης διεκδίκησε με αξιώσεις το νόμπελ της απρέπειας. Είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα που συνεχίζει νομική αντιδικία με έναν νεκρό.

Attica Bank: Τα δάνεια στον Π. Πολάκη χορηγήθηκαν με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις

«Τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις» αναφέρει η Attica Bank, σχετικά με το δημοσίευμα για δάνεια προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

«Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές τράπεζες» σημειώνει η Attica Bank.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «από την ανάληψη της παρούσας διοίκησης, η τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).

Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να έχει να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

Νέα απάντηση από τον Π. Πολάκη

Από τον πλευρά του ο Π. Πολάκης απαντά στη «λάσπη περί εισοδημάτων του που τα υπολογίζουν με αλχημείες». Όπως σημειώνει, από το Νοέμβριο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 ήταν στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν ήμουν ποτέ στο δημόσιο σύστημα υγείας μετά που τελείωσα και την εξειδίκευση στη ΜΕΘ (Αύγουστος 2000). Έκανα 13 αιτήσεις όπως έχω ξαναπεί, αλλά δε διορίστηκα ποτέ!».

«Θα μας πει το πρώτο ΦΛΕΜΑ, πώς χρηματοδοτήθηκε με 1,7 δις μέσω Ελβετίας από γνωστό εφοπλιστή, τον ίδιο που χρηματοδότησε και τη Μαρεβα Μητσοτάκη; Ή αυτό είναι συνήθης πρακτική τώρα που στέγνωσε η βρύση του ΚΕΕΛΠΝΟ.....» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)