to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τώρα απειλούν με εργολαβοποίηση

H κλασική αντεργατική συνταγή από τον όμιλο Φιλίππου και η δυναμική αντίδραση στην αδιαλλαξία, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Θήβας - Αναδημοσίευση από την «Εποχή»


Το στερεοτυπικό μοτίβο των εργοδοτικών μεθοδεύσεων εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων εμφανίζεται, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην “Εποχή”, στην βιομηχανία πλαστικών “Μόρνος Α.Ε.”, στη Θήβα.

Απολύσεις (ή απειλή απολύσεων) στο παρελθόν για “να μειωθεί το κόστος”, περικοπές απολαβών και δικαιωμάτων και, ως τελευταία “πρόταση”, η  επέκταση της εργολαβοποίησης, η κατάργηση δηλαδή θέσεων εργασίας και η υποκατάστασή τους με υπεργολαβίες.

Η εν λόγω επιχείρηση ανήκει στον όμιλο Φιλίππου (ο οποίος επίσης ελέγχει τη ΦΑΓΕ, την ΕΒΓΑ και την Hellenic Quality Foods) και από το 2014 υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 11.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της.

Ζήτησε ξανά περικοπές

“Τι κι αν έγιναν οι παραπάνω επενδύσεις; Τι κι αν από τις περικοπές στις οποίες είχαν συμβιβαστεί τα προηγούμενα έτη οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση εξοικονόμησε πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο; Τον περασμένο μήνα, σε συνάντηση για τη νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), αντί για αυξήσεις, με περίσσιο θράσος, η διοίκηση, δια του Γεν. Διευθυντή του εργοστασίου κ. Σηφάκη,  ζήτησε περικοπές”: ο Βασίλης  Κουτουλούλης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδιας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος περιγράφει στην “Εποχή” τη συγκυρία που βιώνουν οι πάνω από 300 εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με πρόφαση τις μειωμένες πωλήσεις και τη μη επίτευξη των στόχων. Χιλιοπαιγμένο το έργο, θα έλεγε κάποιος. 

Η απάντηση των τελευταίων ήταν άμεση, καθώς προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

 Με τον ίδιο τρόπο είχαν πετύχει, με τη συμβολή και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, την ανάκληση ορισμένων εκ των 6 αιφνιδιαστικών απολύσεων, τον Νοέμβριο του 2017.

Τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η εργοδοσία είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει το (επίσης γνώριμο, είναι η αλήθεια) σχέδιο σταδιακής αντικατάσταση των "ακριβών", παλιών εργαζομένων, με νέους και "φθηνούς".

Αλλά και φέτος, “ενώ στα λόγια αποκλείει τις απολύσεις για το 2019, η διοίκηση αρνείται να δεσμευθεί γραπτώς ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί”, σημειώνει ο κ. Κοτουλούλης.

“Plan b” οι εργολαβίες

“Μπορεί βέβαια να πήρε πίσω την προαναφερθείσα πρόταση για περικοπές, ωστόσο, πριν μερικές ημέρες, επανήλθε με εναλλακτικό «πλάνο» το οποίο έχει στον  πυρήνα του την περαιτέρω επέκταση της εργολαβοποίησης, την κατάργηση δηλαδή θέσεων εργασίας της επιχείρησης και την υποκατάστασή τους με υπεργολαβίες”, συνεχίζει ο πρόεδρος του σωματείου. 

Η αρχή θα γίνει, σύμφωνα με το σχέδιο της εργοδοσίας, με την παράδοση σε εργολάβους 2 ακόμα μεταφορικών δραστηριοτήτων (φορτηγών) και μίας θέσης φύλαξης. Κάτι που σημαίνει ότι, οι 3 εργαζόμενοι που δούλευαν στα συγκεκριμένα πόστα, για λογαριασμό της “Μόρνος Α.Ε.”, θα περάσουν στην παραγωγή, με συνέπεια να κινδυνεύουν τουλάχιστον 3 από τις συνολικά 14 θέσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (καθώς δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, μετά το πέρας της ισχύος τους).

“Ίδιες πρακτικές ακολουθήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, με κλείσιμο τμημάτων και απολύσεις σε έμπειρο προσωπικό, κινήσεις οι οποίες στην ουσία έβλαψαν τη φήμη της εταιρείας, καθώς και το παραγωγικό της έργο”, τονίζει ο κ. Κουτουλούλης και επισημαίνει:

 “Δυστυχώς, καμία απάντηση δεν υπήρξε από τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Φιλίππου, κάτι που αποδεικνύει ότι ο κ. Σηφάκης δεν ενεργεί μόνος του αλλά κατ’ εντολή του προέδρου. Κανείς, πλέον, δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί άλλους πειραματισμούς σε βάρος των εργαζομένων, από ανθρώπους που, χωρίς γνώσεις στην παραγωγή, στοχεύουν μόνιμα το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Καλούμε τον κ. Φιλίππου να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον κ. Σηφάκη και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων”. 

“Συνεχίζουμε με κόντρα τον καιρό”

Το σωματείο, μέχρι να λάβει ρητή δέσμευση για απόσυρση και αυτής της μεθόδευσης, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με τη δίωρη στάση εργασίας της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου στην αρχή κάθε βάρδιας (μία το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ) και συνεχίστηκαν με ανάλογο τρόπο την Πέμπτη και την Παρασκευή – ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη Δευτέρα 18/2. 

“Μπορεί να μην έχουμε σύμμαχό μας τον καιρό, μπορεί να πρέπει να σταθούμε για ώρες στο κρύο με κάποια βαρέλια που καίμε για να ζεσταθούμε, αλλά σίγουρα δεν θα υποχωρήσουμε”, προσθέτει ο κ. Κουτουλούλης, θυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι το εν λόγω σωματείο είναι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό και το πιο ανυποχώρητο στην περιοχή. 

Βασικός στόχος των εργαζομένων παραμένει η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέσα από την υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ, κάτι που προσπαθεί να αποτρέψει η διοίκηση μέσω  του κλίματος εκφοβισμού που προαναφέραμε. 

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος, η οποία κατηγορεί την εργοδοσία της “Μόρνος Α.Ε.” για μόνιμη αδιαλλαξία. 

Επόμενο βήμα της Ομοσπονδίας, η προσφυγή στο υπουργείο Εργασίας για τριμερή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. “Η κίνηση αυτή δείχνει τη διάθεσή μας για διάλογο και όχι για τελεσίγραφα, όπως αυτά της απέναντι πλευράς”, σχολιάζει σχετικά ο κ. Κουτουλούλης. 

Τις κινητοποιήσεις χαιρετίζει επίσης το Δ.Σ. του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Βοιωτίας «Σπάρτακος» ενώ και το Εργατικό Κέντρο Θήβας δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι “θα εξαντλήσει κάθε μορφή παρέμβασης προκειμένου να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην στυγνή και αδίστακτη εργοδοτική εκμετάλλευση”. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)