to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 16.02.2019

Πολιτική

«Νέο όραμα συνεργασίας και λύσεων απέναντι στην αδράνεια και τον εθνικισμό», το μήνυμα Τσίπρα στο Μόναχο

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, θα έχει συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. - Μαζί με τον Ζ. Ζάεφ θα βραβευθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών


(φωτογραφία από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με Ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια - πηγή φωτογραφιών:  Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti)

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή ομιλία του στην καθιερωμένη ετήσια και για φέτος 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, θα έχει συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με την ομάδα των Αμερικανών Γερουσιαστών

Αναλυτικότερα, οι προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, σε συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2018, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

 Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα. Από την πλευρά τους, οι Γερουσιαστές τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τόσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όσο και ως προς την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς Γερουασιαστές ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τα εξής ζητήματα όπου η περαιτέρω δραστηριοποίηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη: Η δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Η πίεση στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η στήριξη για τον αγωγό Eastmed. Η προσέλκυση και αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

 Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα και πρόσθεσε ότι η στάση της χώρας μας θα κριθεί από την κατάληξη της διπλωματικής πρωτοβουλίας.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού από τη συνάντηση με τουυς Αμερικανούς Γερουσιαστές:

Συνάντηση με τον Τζ. Μπάιντεν και τη συμπρόεδρο Πρασίνων κα Ανναλένα Μπέρμποκ

Μακρά συζήτηση, πάνω από μια ώρα, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση σε Τουρκία και ενεργειακά, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε ευρεία σύμπτωση απόψεων.

 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. 

Ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Mamuka Bakhtadze.

Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ τιμώνται με το βραβείο «Ewald von Kleist» 

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα βραβευθούν από κοινού με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Πρόκειται για το βραβείο που απονέμει η Διάσκεψη από το 2009 για να τιμήσει "ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών". Μεταξύ εκείνων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ. 

Η απονομή θα γίνει σε επίσημο δείπνο, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης, παρουσία των περίπου 500 προσκεκλημένων στη Διάσκεψη.

Ακολουθεί το φωτογραφικό άλμπουμ από την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια:

Ο πρωθυπουργός έφτασε χτες το βράδυ στη γερμανική πόλη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, στην οποία από χτες συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 600 διεθνείς παράγοντες από όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, περίπου 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Άμυνας κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ επίσης εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο διεθνείς οργανισμοί, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)