to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 16.04.2013

Διεθνή

Ρωσία: Θέλει μηχανισμό για αποτροπή κρίσεων τύπου Κύπρου - Τι θα ζητήσει στο G20

Τις ιδέες της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προειδοποίησης προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη κρίσεων τύπου Κύπρου, πρόκειται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση των G20 η Ρωσία, όπως γνωστοποίησε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.


Η επιδείνωση των προοπτικών της Κύπρου ήταν «ξεκάθαρη αμέσως μετά την απόφαση για απομείωση της μισής αξίας του ελληνικού χρέους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Σιλουάνοφ. Θα ήταν καλύτερα να επιλυθούν ταυτόχρονα τα προβλήματα και στις δυο χώρες, πρόσθεσε. 

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20 συνεδριάζουν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία, η οποία προεδρεύει φέτος του G20, απαξίωσε το αρχικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου –όπου ρωσικές εταιρείες και ρώσοι ιδιώτες εκτιμάται ότι διαθέτουν καταθέσεις ύψους 31 δισ. δολαρίων. 

«Οι πολιτικοί παράγοντες αποτέλεσαν το κλειδί για την τελική απόφαση για την Κύπρο», σημείωσε. «Νομίζουμε πως είναι απαραίτητο να έχουμε έναν αυτόματο μηχανισμό προειδοποίησης ώστε να προλαμβάνεται η εξέλιξη γεγονότων παρόμοιων με αυτών που συνέβησαν στην Κύπρο». 

Κατά τον κ. Σιλουάνοφ, το τελικό ανακοινωθέν των G20 ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει «τέτοιους κανονισμούς». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την κυπριακή συμφωνία. Το deal δημιούργησε ένα «πολύ σοβαρό προηγούμενο» που δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές αναφορικά με την μετάθεση του βάρους που δημιούργησαν μερικοί δανειοδότες, σε ολόκληρη την τραπεζική βιομηχανία, τόνισε. Όπως υποστήριξε, θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες στην Κύπρο που δεν έχουν προβλήματα, να ξεκινήσουν και πάλι τις συναλλαγές στους «παγωμένους» λογαριασμούς.

Πηγή: euro2day

tags: Ρωσία, G20

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)