to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 15.02.2019

Κοινωνία

Απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ σε δημοσιεύματα για τον τρόπο μέτρησης της ανεργίας

Εκ νέου διευκρινίσεις με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφορές μεταξύ των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ ως προς την ανεργία, έδωσε η Στατιστική Αρχή.


Όπως επισημαίνεται, η ΕΛΣΤΑΤ διενεργεί την έρευνα εργατικού δυναμικού βάσει των Κανονισμών 577/1998, 1991/2002, 2257/2003 και 1372/2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Κανονισμοί αυτοί ορίζουν τις έννοιες του απασχολούμενου και του ανέργου, καθώς και τη μέθοδο δειγματοληψίας και διενέργειας της έρευνας. Η έρευνα διενεργείται με κοινά πρότυπα και μεθόδους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχρονική ισχύς του κανονισμού εξασφαλίζει τη συγκρισιμότητα των εκτιμήσεων της ανεργίας μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, αλλά και των άλλων κρατών, καθώς αυτοί είναι οι επίσημοι ορισμοί της ανεργίας που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Ειδικότερα:

*Η έρευνα εργατικού δυναμικού ακολουθεί τους διεθνείς ορισμούς, κατά τους οποίους άνεργοι είναι τα άτομα τα οποία α) δεν εργάζονται, β) αναζητούν εργασία και γ) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία.

*Στον ΟΑΕΔ μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε πολίτης ηλικίας 15- 74 ετών, πλην μαθητών και φοιτητών. Κατά την εγγραφή τους, τα άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν στις ενέργειες ενίσχυσης του ΟΑΕΔ καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», ενώ δεν καταγράφεται η διαθεσιμότητά τους για να αναλάβουν εργασία. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω άτομα εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «αναζητούντες» καθ' όλη τη διάρκεια εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ .

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων της έρευνας εργατικού δυναμικού και των εγγεγραμμένων ως ανέργων στον ΟΑΕΔ εξαιτίας των διαφορών στους χρησιμοποιούμενους ορισμούς.

Ως ενδεικτικές περιπτώσεις αναφέρονται οι εξής:

*'Ατομα που δεν εργάζονται και αναζητούν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως άνεργοι στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

*'Ατομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες/ευκαιριακές δουλειές (καταγράφονται ως απασχολούμενοι στην έρευνα), τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

*'Ατομα που δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία (καταγράφονται ως μη ενεργοί στην έρευνα) αλλά είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν μακροχρόνια ανέργους που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία, άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ προκειμένου να συμπληρώσουν ένσημα, άτομα που παραμένουν εγγεγραμμένα για να έχουν τα οφέλη της κάρτας ανεργίας κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)