to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυξάνουμε και θωρακίζουμε το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων

Συνεχίζουμε με καθημερινό διάλογο με τους αγρότες στην επίλυση προβλημάτων.


Ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος τα μνημονιακά χρόνια δέχτηκε πολύπλευρη επίθεση στην παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων του, με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός του. Αύξηση του κόστους παραγωγής, παράνομες ελληνοποιήσεις, κλιματική αλλαγή, κατασχέσεις των επιδοτήσεων λόγω οφειλών, αποδυνάμωση των συνεταιρισμών, φορολόγηση ως επιτηδευματίες είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση.

Πρώτο βήμα ήταν η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών. Πρόσφατα προστατεύσαμε τις επιδοτήσεις μέχρι 7.500 ευρώ πέρα και πάνω από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε μήνα. Προετοιμάζουμε νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων ώστε ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι οργανωμένος σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα κι όχι σε πολλούς διαφορετικούς φορείς. Δεν χτίζεται αγροτική ή κτηνοτροφική πολιτική χωρίς ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Η τακτική του αποκλεισμού δρόμων είναι ξεπερασμένη και κούρασε τόσο τους αγρότες όσο και την κοινωνία. Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες

Με τροπολογία θωρακίσαμε την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφτηκε η ΚΥΑ εφαρμογής.

Προχωρήσαμε στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 5 ευρώ ανά ζώο για την άμεση αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματος.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα ελέγχου στο γάλα προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές και αναβαθμίσαμε ποιοτικά και ποσοτικά τους ελέγχους. Παρατείναμε τη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, επιταχύναμε τις διαδικασίες για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προωθούμε τη φέτα ΠΟΠ στις αγορές του εξωτερικού και είμαστε στη σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σαν ΠΓΕ. Με το Ελληνικό Γιαούρτι στην Τσεχία, υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη ύστερα από έντονη πίεση της ελληνικής πλευράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων και άρα την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία δεν θίγει ούτε στο ελάχιστο την προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών μας ενδείξεων, ούτε βέβαια το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με την προστασία μελλοντικών γεωγραφικών μας ενδείξεων. Αντίθετα, ανοίγει μια νέα, πιο αισιόδοξη προοπτική για τους γεωργούς μας και τη γεωργική μας παραγωγή. Αντιθέσεις, δυσκαμψίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος σήμερα μπορούν να βρουν διέξοδο και να δώσουν νέα δυναμική στο ήδη ικανοποιητικό εμπόριο των γεωργικών μας προϊόντων με τους γείτονες και στην παρουσία μας στο εμπορικό γίγνεσθαι των Βαλκανίων. Σήμερα το εμπορικό ισοζύγιο όσον αφορά τα αγροδιατροφικά προϊόντα είναι απολύτως πλεονασματικό. Εξάγουμε στη γειτονική μας χώρα κατά μέσο όρο πενταετίας προϊόντα αξίας 57,2 εκατ κατ’ έτος και εισάγουμε 33,7 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ήταν δίκαια και έγιναν πράξη. Συνεχίζουμε με καθημερινό διάλογο με τους αγρότες στην επίλυση προβλημάτων. Κυρίως όμως, σχεδιάζουμε για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Χτίζουμε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στις παραγωγικές της δυνάμεις. Εντοπίζουμε τα προβλήματα και σταθερά τα αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αντοχών της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

  1. * Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)