to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 09.02.2019

Διεθνή

Μπ. Οσμάνι: Πολιτική βούληση στο Κογκρέσο για επιτάχυνση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Αρχιτέκτονα της πολιτικής για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για τις ενταξιακές προοπτικές της χώρας του τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


   Μιλώντας στην δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ εξέφρασε την βεβαιότητα πως η εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών θα δημιουργήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει αθέμιτα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

   «Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει την δάδα που θα οδηγήσει την περιοχή στην ΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη το 2003 υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία καθιέρωσε την ιδέα ότι τα (κράτη στα) Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα αυθεντικό ελληνικό πρόγραμμα και δεν βλέπω ότι κάποια μελλοντική κυβέρνηση θα αντιταχθεί στο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, το οποίο είναι η περιοχή μας να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

   Λέγοντας ότι πλέον «ο ουρανός είναι το όριο» για τις νέες προοπτικές συνεργασίας που διαγράφονται, ο κ. Οσμάνι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θετική ατζέντα των Πρεσπών και σημείωσε ότι η ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης υπερβαίνει τις πολιτικές των κομμάτων και συνιστά εχέγγυο για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

   «Η συμφωνία έχει περισσότερες από 20 σελίδες και μόνο δύο ή τρεις σελίδες ασχολούνται με το θέμα του ονόματος. Οι υπόλοιπες σελίδες ασχολούνται με τη στρατηγική εταιρική σχέση και τους τομείς στους οποίους θα συνεργαστούμε και θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον: στη διαδικασία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην άμυνα κλπ.», σημείωσε. Μάλιστα κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης αναφοράς έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί κατά 20% από την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία.

   Όσον αφορά την μετάβαση στο επόμενο στάδιο που σχετίζεται με την υλοποίηση της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ τόνισε ότι είναι σημαντικό και οι δύο κυβερνήσεις να έχουν μια «θετική προσέγγιση» σε αυτή τη διαδικασία, λέγοντας πως αν τυχόν προκύψουν ορισμένα μικρά προβλήματα πρέπει να λυθούν «στο πλαίσιο της φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που έχει αρχίσει να οικοδομείται ανάμεσα στις δύο χώρες.

   Το πρόγραμμα του κ. Οσμάνι στην Ουάσινγκτον περιλάμβανε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας κατά τη διάρκεια των όποιων, είπε, διαπίστωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επίσπευση της διαδικασίας που σχετίζεται με την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα εκτίμησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα επηρεάσει και τα άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας για να επιταχύνουν τις δικές τους ψηφοφορίες.

   «Έχοντας κατά νου τις απειλές από διάφορα κέντρα της Ανατολής, είναι πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Δεν φοβάμαι ότι η διάθεση στα κράτη μέλη θα αλλάξει όσον αφορά την υποστήριξη τους για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά κάθε μέρα περισσότερο που εκκρεμεί η διαδικασία δίνει μια επιπλέον ημέρα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την διαδικασία», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)