to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:54 | 08.02.2019

Πολιτική

Με 153 «ναι» κυρώθηκε από τη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη 153 συνολικά βουλευτών, στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κύρωση του Πρωτόκολλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Ειδικότερα, σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, όχι 140 βουλευτές και ένας παρών.

Την κύρωση του Πρωτοκόλλου υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές.

Οι, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά.

Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου.

Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ των πολιτικών αρχηγών:

Απορρίφθηκαν με ευρεία πλειοψηφία οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ και της ΧΑ

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τις οποίες κατέθεσαν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΧΑ.

Με διαφορετικό σκεπτικό επί των προτάσεων εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (από τους ΑΝΕΛ) και Ιω. Αϊβατίδη (ΧΑ) και οι δύο αιτήσεις συνέκλιναν στο αίτημα να διεξαχθεί η ψηφοφορία με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, στη βάση του άρθρου 28 παρ. 2.

Για μεν την ένσταση της ΧΑ, τόσο ο αντιλέγων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, Ν. Δένδιας (ΝΔ), Αν. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), και Θ. Παφίλης, δήλωσαν ότι παρέλκει η συζήτηση, για, δε, την ένσταση των ΑΝΕΛ την απέρριψε η πλειοψηφία των κομμάτων.

Η θετική εισήγηση από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας

Την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)