to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 05.02.2019

Κοινωνία

Φως στα αίτια της τραγωδίας στην Καλαμάτα

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η τραγωδία προκλήθηκε από την προσπάθεια αλλαγής μίας φιάλης υγραερίου, την ώρα που ήταν αναμμένες οι εστίες της κουζίνας


Σύμφωνα με το «Θάρρος» της Καλαμάτας, η τελευταία σκηνή της τραγωδίας θα διαδραματισθεί σήμερα στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Καλαμάτας και στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στην παραλία, με τις κηδείες της 53χρονης Ελένης Κουβάτσου, της 52χρονης Ελένης Πανουσοπούλου και της 46χρονης Αδαμαντίας Βουγιούκλη, οι οποίες έχασαν απρόσμενα τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά το βράδυ του Σαββάτου στην ταβέρνα «Διόνυσος».

Οι τρεις γυναίκες, που βρίσκονταν τη μοιραία στιγμή στην κουζίνα του καταστήματος, έχασαν ακαριαία τη ζωή τους από εσωτερικά εγκαύματα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα εξωτερικά εγκαύματα που έφεραν ήταν από ελάχιστα έως μηδενικά.

Οι έρευνες από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καλαμάτας συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθούν όλες οι λεπτομέρειες για το τι και πώς συνέβη η τραγωδία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τοπική εφημερίδα, η αντίστροφη μέτρηση για την τραγωδία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 9.00 το βράδυ. Η κουζίνα είχε αρχίσει να δουλεύει κανονικά και εκεί βρίσκονταν η 53χρονη ιδιοκτήτρια και οι δύο εργαζόμενες. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, επιχείρησε να αλλάξει τη μία φιάλη υγραερίου. Το άνοιγμα της στρόφιγγας προκάλεσε διαρροή υγραερίου και η ανάφλεξή της, από τις εστίες της κουζίνας που ήταν αναμμένες, ήταν θέμα ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η μοιραία φιάλη μετατράπηκε σε «φλογοβόλο» άνευ προηγουμένου, ενώ ο εξαερισμός που βρισκόταν σε λειτουργία «βοήθησε» τη φωτιά να κινηθεί στα υψηλότερα σημεία του καταστήματος. Ευτυχώς, καμία από τις άλλες φιάλες που βρίσκονταν στο χώρο δεν πειράχτηκε από τη φωτιά.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν η μοιραία φιάλη, «ξερνώντας» πια φωτιά, να σφηνώνεται στην πλαϊνή πόρτα της κουζίνας, εγκλωβίζοντας τις τρεις άτυχες γυναίκες στο εσωτερικό. Βρήκαν, δε, ακαριαίο θάνατο, χωρίς, όπως λένε οι πληροφορίες, να έχουν υποστεί εξωτερικά εγκαύματα.

Προσπάθησε να τις σώσει

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης της ταβέρνας βρισκόταν στην αίθουσα της ταβέρνας και όταν είδε τις φλόγες να ξεπετάγονται, προσπάθησε να μπει στην κουζίνα, αλλά ήταν αδύνατον. Μάταιες οι προσπάθειές του, ενώ έπαθε και ο ίδιος εγκαύματα.

Επικράτησε πανικός, αλλά ευτυχώς οι θαμώνες και το υπόλοιπο προσωπικό κατάφεραν, και με τη βοήθεια περίοικων, να βγουν από το κατάστημα, με τις φλόγες να ξεπετάγονται απ’ όπου έβρισκαν. Όλη γειτονιά ήταν στο πόδι από την πρώτη στιγμή, ενώ οι ένοικοι εκκένωσαν την πολυκατοικία που βρίσκεται πάνω από το κατάστημα.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος σαν αγρίμι προσπαθούσε να βρει τρόπο να απελευθερώσει τις τρεις γυναίκες. Επιχείρησε να μπει από την πλαϊνή πόρτα, από την οδό Σανταρόζα, αλλά η φιάλη που την έχει σφηνώσει και οι φλόγες που ξεπετάγονταν από τα σπασμένα τζάμια δεν του άφηναν κανένα περιθώριο.

Μέσα στην απελπισία του πήγε σε διπλανή αποθήκη, έσπασε με τα χέρια του τα τζάμια για να μπει και άρπαξε μια βαριοπούλα. Επέστρεψε στο μαγαζί και προσπάθησε να σπάσει τον τοίχο της κουζίνας για να σώσει τις γυναίκες. Όμως και πάλι μάταια. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μπει στις φλόγες και με κόπο τον συγκράτησε ο κόσμος.

Στα επόμενα λεπτά οι πυροσβέστες που έφτασαν ανέσυραν τις τρεις γυναίκες νεκρές, ενώ με ελαφρά εγκαύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης και μια 27χρονη εργαζόμενη. Ο 53χρονος από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, παρά τη στήριξη από το ιατρικό προσωπικό και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Από την Κυριακή ο κόσμος αφήνει λουλούδια και σημειώματα έξω από την ταβέρνα, λέγοντας αντίο στις τρεις γυναίκες. 

Η κηδεία της 53χρονης Ελένης Κουβάτσου θα γίνει σήμερα στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου της Καλαμάτας στις 2.00 μετά το μεσημέρι και τρεις ώρες μετά, στις 5.00 το απόγευμα, από τον ίδιο ναό της 52χρονης Ελένης Πανουσοπούλου. Η κηδεία της 46χρονης Αδαμαντίας Βουγιούκλη, πρώτης εξαδέλφης του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα, θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως στην παραλία στις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Τι έδειξε η νεκροψία

Όπως αναφέρει η «Ελευθερία», δεν κατέληξε σε συμπέρασμα ο ιατροδικαστής για τα αίτια θανάτου των τριών γυναικών. Χθες, οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Ναύπλιο, όπου διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Νίκο Κωτακίδη, ο οποίος στην έκθεσή του συμπεραίνει ότι η αιτία θανάτου είναι, προσωρινά, απροσδιόριστη. Με την μακροσκοπική εξέταση ανιχνεύθηκε αιθάλη στις τραχείες των τριών θυμάτων και όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στην "Ε" μπορεί να αποκλείσει ότι ο θάνατός τους επήλθε από έκρηξη ή ότι κάηκαν, καθώς, διευκρίνισε, πως δεν βρήκε κακώσεις στα θύματα κι ούτε είχαν σοβαρά εγκαύματα. Ετσι, εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων (που δεν αναμένεται να βγουν σε λιγότερο από 4-5 μήνες), δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου. Τα εργαστηριακά ευρήματα, λοιπόν, είναι αυτά που θα δώσουν τις απαντήσεις και αν ο θάνατος οφείλεται στην εισπνοή καπνού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)