to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To φάντασµα της «σιδηράς κυρίας» πλανάται πάνω από τη Βρετανία

H πρωθυπουργός Μέι είναι έτοιµη να προσφέρει πακέτο οικονοµικής ενίσχυσης στις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, που µέχρι την επέλαση της «σιδηράς κυρίας», το 1979, ήταν η «καρδιά» της βαριάς βιοµηχανίας και της εξόρυξης άνθρακα, σε µια προσπάθεια να αποσπάσει τη στήριξη βουλευτών του Εργατικού Κόµµατος σε συµφωνία για συντεταγµένο Brexit


Σχεδόν τρεις δεκαετίες από την αποχώρησή της από την Ντάουνιγκ Στριτ και πέντε χρόνια µετά τον θάνατό της, το φάντασµα της Μάργκαρετ Θάτσερ στοιχειώνει τη Βρετανία. Μια είδηση που δηµοσιεύθηκε την περασµένη Πέµπτη στους «Times» µας βοηθά να καταλάβουµε καλύτερα το Brexit.

 

H πρωθυπουργός Μέι είναι έτοιµη να προσφέρει πακέτο οικονοµικής ενίσχυσης στις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, που µέχρι την επέλαση της «σιδηράς κυρίας», το 1979, ήταν η «καρδιά» της βαριάς βιοµηχανίας και της εξόρυξης άνθρακα, σε µια προσπάθεια να αποσπάσει τη στήριξη βουλευτών του Εργατικού Κόµµατος σε συµφωνία για συντεταγµένο Brexit.

Ανεξάρτητα από το αν η Μέι θα πετύχει διακοµµατική στήριξη, η είδηση για έκτακτη οικονοµική ενίσχυση στην περιοχή όπου το Brexit κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του µας βοηθά να κατανοήσουµε την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το Ηνωµένο Βασίλειο εδώ και µία πενταετία από τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014.

Τότε πρώτο κόµµα ήλθε το αντιευρωπαϊκό µόρφωµα Κόµµα Ανεξαρτησίας του Ηνωµένου Βασιλείου, του Φάρατζ, µια εξέλιξη που καταγράφηκε ως βαρύνουσα απειλή από την κυβέρνηση Κάµερον και το Συντηρητικό Κόµµα. Ακολούθησε στα µέσα Σεπτεµβρίου της ίδιας χρονιάς το δηµοψήφισµα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, όπου το στρατόπεδο που στήριζε την απόσχιση έλαβε ποσοστό 45%... Την άνοιξη του 2015 ο Κάµερον και οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές και περιθωριοποίησαν τον Φάρατζ, χάρη στη δέσµευση ότι θα διεξαγάγουν δηµοψήφισµα για την παραµονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Εναν χρόνο µετά, τον Ιούνιο του 2016, στο δηµοψήφισµα επικράτησε το Brexit.

Τι συνδέει την αντιευρωπαϊκή ψήφο στη Βόρεια Αγγλία µε την ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας στη Σκοτία, δύο περιοχές που ισοπεδώθηκαν από την επέλαση του θατσερικού νεοφιλελευθερισµού;

Η απάντηση είναι αυτονόητη: πρόκειται για απόρριψη τόσο της θατσερικής κληρονοµιάς όσο και του µετα-θατσερικού µοντέλου διαχείρισης όπως το διαµόρφωσε ο Μπλερ. Αν τα όσα ετοιµάζεται να προσφέρει η Μέι στη Βόρεια Αγγλία προταθούν ως εναλλακτική πολιτική κυβερνητικής διαχείρισης στο σύνολο της χώρας, τότε είναι βέβαιο ότι θα αποδραµατοποιηθούν και το Brexit και ο εθνικισµός της Σκοτίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)