to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 04.02.2019

Διεθνή

Αίγυπτος: Πιθανή μια θανατική ποινή για τους 8 ισλαμιστές που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Σίσι

Ένα αιγυπτιακό στρατοδικείο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει την επιβολή θανατικής ποινής για οκτώ φερόμενους ισλαμιστές μαχητές, συμπεριλαμβανομένων δύο που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και έναν Σαουδάραβα πρώην πρίγκιπα διάδοχο, ανέφεραν δικαστικές πηγές και πηγές ασφαλείας.


Το στρατοδικείο θα διαβιβάσει την υπόθεση στον μεγάλο μουφτή, τον θρησκευτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί να δίνει μια μη δεσμευτική γνώμη για τις θανατικές ποινές που αποφασίζει η δικαιοσύνη.

Οι οχτώ κατηγορούμενοι είναι μέλη μιας ομάδας περίπου 300 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και κάποιοι εκ των οποίων σχεδίαζαν τη δολοφονία Σίσι, στοχοθετώντας τις αυτοκινητοπομπές του, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Δύο από τους οχτώ για τους οποίους το δικαστήριο προτείνει την θανατική ποινή, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Σίσι ένα ξενοδοχείο στην Μέκκα, όπου εσφαλμένα πίστευαν ότι διέμεινε το 2014, και σχεδίαζαν να τοποθετήσουν μια βόμβα για να αποσπάσουν την προσοχή στις δυνάμεις ασφαλείας ενώ εξαπέλυαν την επίθεσή τους στον Αιγύπτιο πρόεδρο και στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι οχτώ δικάστηκαν ερήμην. Από τους 292 υπόπτους, 151 τελούν υπό κράτηση.

Το δικαστήριο όρισε για τις 6 Μαρτίου την ανακοίνωση των ποινών για όλους τους 292 κατηγορουμένους, μετά την απόφαση του μεγάλου μουφτή.

Όσοι τελούν υπό κράτηση θα μπορούν στη συνέχεια να εφεσιβάλουν τις ποινές τους, ενώ εκείνοι που δικάστηκαν ερήμην, θα ξαναδικαστούν αν παραδοθούν ή συλληφθούν.

Από το 2013, αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές, αν και έχουν εκτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)