to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 04.02.2019

Κοινωνία

Την Τετάρτη στη συνάντηση με τους αγρότες η πρόταση για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο

Η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο θα συζητηθεί την Τετάρτη όποτε και αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.


"Περιμένω να αποφασίσει η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για να έρθουν οι αγρότες στη συνάντηση της Τετάρτης, να δούμε τα θέματα όλα και να συζητήσουμε" δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και της Στεφανίας Κασίμη.

Για το αίτημα των αγροτών στη συνάντηση να βρίσκεται είτε ο Πρωθυπουργός ή ο Γιάννης Δραγασάκης, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι "θα βρίσκεται κάποιος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, το οποίο εμπλέκεται και σε μια σειρά ζητημάτων" και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως όλα θα πάνε καλά και πως με τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν ζητήματα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης, "η συγκεκριμένη περίοδος είναι μια περίοδος ελεύθερη καλλιεργειών και οι αγρότες έχουν τον χρόνο και την πολυτέλεια να εκφράζουν τα αιτήματά τους και να βγαίνουν στους δρόμους".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "τη δεδομένη στιγμή θεωρώ- αυτά θα τα λύσει ο διάλογος την Τετάρτη- από την προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει με την επιτροπή των μπλόκων τον Δεκέμβρη πολλά ζητήματα επιλύθηκαν ή βρίσκονται προς επίλυση. Είχαμε μιλήσει για το ακατάσχετο των λογαριασμών και νομοθετήσαμε την προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ συν το ακατάσχετο που έχει ο λογαριασμός, τα 1.250 ευρώ, άρα 12 μήνες είναι 22.500 ευρώ. Αυτό το επιλύσαμε".

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, "έγινε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης 33%, επιλύθηκε το ζήτημα των ανοικτών τιμών κυρίως για το βαμβάκι, δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες και για τη δυνατότητα παραγωγής από ΑΠΕ μακριά από το ρολόι κατανάλωσης με δυνατότητα συμψηφισμού των λογαριασμών". Όπως υποστήριξε ο κ. Αραχωβίτης, παραμένει το πρόβλημα με το πετρέλαιο και επ' αυτού είπε ότι "αναζητούμε την καλύτερη ευρωπαϊκή πρακτική που υπάρχει και είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τους αγρότες την Τετάρτη".

«Η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο στη συνάντηση της Τετάρτης με τους αγρότες»

Η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο θα συζητηθεί την Τετάρτη όποτε και αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. 

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε πως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών «έχουν απόλυτα λογική βάση», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο αγροτικό πετρέλαιο, προφανώς θα υπάρχει πρόταση». Συμπλήρωσε πως οι αγρότες επιθυμούν «με κάποιο τρόπο παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να χρησιμοποιούν φτηνότερο πετρέλαιο… θα το συζητήσουμε την Τετάρτη, θα είναι εκεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών». 

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι και το Δεκέμβριο, όπου είχαν βγει οι αγρότες στους δρόμους, έγινε συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, με κάποια από τα αιτήματα που βρέθηκαν στο τραπέζι να επιλύονται «γι' αυτό δεν είχαμε τότε κινητοποιήσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως την ώρα που σειρά από άλλα ζητήματα, στο βαθμό που η χώρα έχει τον χώρο και χρόνο, επιλύονται, όπως το ακατάσχετο των λογαριασμών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, κτλ.. Επίσης, ανέφερε ότι στα πρώτα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, «είχαμε το αίτημα για την ροή των πληρωμών και επιλύθηκε. Τελευταία, είχαμε το ακατάσχετο, επιλύθηκε και αυτό» και συμπλήρωσε ότι «όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, τόσο προχωράμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)