to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 04.02.2019

Διεθνή

Κυπριακό: Έτοιμος για συνομιλίες από το σημείο όπου διακόπηκαν το 2017, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης

Μετά τις συναντήσεις της η κ. Λουτ τήρησε τη μέχρι τώρα τακτική της και δεν προέβη σε δηλώσεις.


Τρεις ώρες διάρκεσε η χθεσινή συνάντηση της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Το μεσημέρι η κ. Λουτ είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Νέες χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες θα έχει η κ. Λουτ, η οποία το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί και στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Μετά τις συναντήσεις της η κ. Λουτ τήρησε την μέχρι τώρα τακτική της και δεν προέβη σε δηλώσεις. 

Στόχος της απεσταλμένης του ΟΗΕ είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία επί των όρων αναφοράς, οι οποίοι θα καλύπτουν θέματα ουσίας και διαδικασίας, για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017, όταν επήλθε αδιέξοδο στην διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει το απόγευμα νέα συνάντηση με την απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος «να ξεκινήσει και σήμερα τον διάλογο για το Κυπριακό από εκεί όπου διακόπηκε τον Ιούλιο του 2017».

Σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από την άλλη πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα και είναι αυτό που διερευνά και η κ. Λουτ». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν εννοεί μόνο τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδομος Προδρόμου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά» για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κ. Λουτ να επανέλθει τον Μάρτιο.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)