to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 14.04.2013

Διεθνή

Σομαλία: Τουλάχιστον 16 νεκροί από τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μογκαντίσου

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων έξω από τα δικαστήρια της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, ενώ ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο με αποτέλεσμα να εξελιχθεί μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας που κατέφθασαν επί τόπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Λίγες ώρες αργότερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιός ευθύνεται για τις επιθέσεις, αλλά οι ένοπλοι σαμπάμπ που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα φέτος.

"Περί τους επτά καλά εξοπλισμένους άνδρες με κυβερνητικές στολές εισέβαλαν σήμερα στο δικαστήριο τη στιγμή που εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σττην πύλη.

Νομίσαμε ότι ήταν κυβερνητικοί στρατιώτες", είπε ο Αντεν Σάμπντοου, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο του δημάρχου που βρίσκεται δίπλα στο δικαστήριο.

"Ένοπλοι εισέβαλαν στο δικαστήριο και στη συνέχεια ακούσαμε μία έκρηξη. Επειτα άρχισαν να πυροβολούν. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των θυμάτων", είπε ο Χουσέιν Αλι, ο οποίος εργάζεται στα δικαστήρια.

Σομαλικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη ενώ συνεχίζονταν οι πυροβολισμοί.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς μέτρησαν τα πτώματα 16 ανθρώπων--κάποια με στολή, κάποια όχι--γύρω από το κτιριακό συγκρότημα, αλλά δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για κυβερνητικούς στρατιώτες, για τους δράστες ή για πολίτες.

Αργότερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από κτίριο που στεγάζει τις σομαλικές μυστικές υπηρεσίες στον δρόμο προς το αεροδρόμιο την ώρα που περνούσαν από το σημείο τουρκικά οχήματα και οχήματα της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με την αστυνομία και με αυτόπτες μάρτυρες. Κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στη συνέχεια και έκλεισαν τον δρόμο.

Στις 5 Απριλίου, η Βρετανία προειδοποίησε ότι "τρομοκράτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού επιθέσεων στη Μογκαντίσου".

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)