to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 03.02.2019

Οικονομία

«Πολύ θετικό το κλίμα»: Νέες προοπτικές στη συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και αναμένω προσωπικά ότι με αυτή η θετική ενέργεια που υπάρχει, θα κάνουμε βήματα προόδου τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και στη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων», δηλώνει ο υπουργός Ρύθμισης και Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος της ΠΓΔΜ Ζόραν Σάπουριτς


Πολύ θετικό χαρακτηρίζει το κλίμα στη χώρα του, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Ρύθμισης και Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος της ΠΓΔΜ, Zoran Sapuric (Ζόραν Σάπουριτς), μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και τη Zootechnia.

Υπογραμμίζει, δε, πως μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγονται νέες προοπτικές στη διμερή συνεργασία όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

«Το γενικό κλίμα στη χώρα μου είναι πολύ θετικό μετά την επικύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι πολύ καλό και στις δύο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Sapuric.

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και αναμένω προσωπικά ότι με αυτή η θετική ενέργεια που υπάρχει, θα κάνουμε βήματα προόδου τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και στη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων» και θα υπάρξουν νέες προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πεδίο, ο κ. Sapuric έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σε 10-15 μέρες θα τεθεί σε ισχύ, θα υπάρξουν νέες προοπτικές και ιδιαίτερα για τη χώρα μου θα σημάνει αμεσότερη προσέγγιση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όπως είναι γνωστό, έχουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ από το 2005 αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και από το 1995 είμαστε μέλη της Συμμαχίας για την Ειρήνη, που είναι ένα βήμα πριν από το ΝΑΤΟ, αλλά κι εκεί ακόμα δεν είχαμε καμιά εξέλιξη. Ελπίζω ότι φέτος θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, γεγονός σημαντικό για τη σταθερότητα στη χώρα μου αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Κι επίσης ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κι ελπίζω πως η Ελλάδα θα είναι από τους κύριους υποστηρικτές στον δρόμο μας προς την ευρωατλαντική ένταξη».

Ο κ. Sapuric αναφέρθηκε και στις νέες προοπτικές που διανοίγονται στο οικονομικό πεδίο. Αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του, μετά τη Γερμανία (σ.σ. μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο), σημείωσε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις ελληνικές επενδύσεις είναι πολύ θετική και πρόσθεσε πως ευκαιρίες υπάρχουν στον ψηφιακό τομέα, τον τομέα της ενέργειας (κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή επάρκεια, τους αγωγούς) κ.ά. Ευκαιρίες «βλέπει» ο υπουργός Ρύθμισης και Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος της ΠΓΔΜ και στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στον αγροτικό τομέα.

«Πολλοί συμπατριώτες μου επιλέγουν την Ελλάδα για τουρισμό αλλά τα τελευταία τρία χρόνια και αρκετοί Έλληνες μας επισκέπτονται», επισημαίνει, ενώ για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα λέει πως είναι ένας από τους τομείς που πάντα «γεννά» συνεργασίες.

«Υπάρχουν πάρα πολλά πεδία για ενίσχυση της συνεργασίας. Κι ελπίζω πως σε 5-6 χρόνια θα γίνουμε μέλη της ΕΕ και δεν θα υπάρχουν τελωνεία και σύνορα και θα είμαστε μέρος της μεγάλης αγοράς των εκατομμυρίων ανθρώπων της ευρωπαϊκής οικογένειας», τονίζει ο κ. Sapuric.

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε καλές (διμερείς) οικονομικές σχέσεις αλλά εκτιμώ πως μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω», σημειώνει αποδίδοντας την εκτίμησή του αυτή και στο γεγονός ότι θα αποκατασταθεί και το κλίμα της εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο, θα υπάρξουν διμερείς επισκέψεις και θα εμπεδωθεί το μεγάλο βήμα προόδου που, όπως τονίζει, έκαναν οι πρωθυπουργοί στις δύο πλευρές των συνόρων σε μια «ιστορική στιγμή».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Sapuric στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. «Περίπου το 70% από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το χρησιμοποιούμε ήδη και εκτιμώ ότι μελλοντικά η συνεργασία και σ' αυτό το πεδίο θα είναι αποδοτικότερη προς όφελος και των δυο πλευρών», λέει.

Τονίζει, παράλληλα, την ανάγκη βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τις δύο χώρες καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η σύνδεση - σε αντίθεση με την οδική που έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του αυτοκινητόδρομου - είναι πάρα πολύ κακή, υπάρχουν κάποια τρένα αλλά καθόλου επιβάτες την τελευταία 10ετία. Εκτιμώ πως με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου θα έχουμε ταχύτερες μεταφορές εμπορευμάτων και βελτίωση της κατάστασης».

Ο κ. Sapuric αναφέρεται ακόμα στο οικονομικό κλίμα στη χώρα του, λέγοντας πως «είναι σε φάση αποκατάστασης έπειτα από μια μακρά πολιτική κρίση 4-5 ετών κι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχουμε ένα σχετικά σταθερό σύστημα», επισημαίνει ότι υπάρχουν καλές υποδομές στον τομέα της βιομηχανίας, καλό φορολογικό πλαίσιο και διάθεση για συνεργασίες. Υπογραμμίζει, δε, το ενδιαφέρον που υπάρχει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας γιατί, όπως λέει, «δεν θέλουμε να είμαστε μόνο προορισμός για φθηνό εργατικό προσωπικό».

Ο υπουργός Ρύθμισης και Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος της ΠΓΔΜ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί την 11η Zootehnia, από την οποία δήλωσε ενθουσιασμένος καθώς η συμμετοχή τόσο σε επίπεδο εκθετών όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι εντυπωσιακή, ενώ παρουσία και της υπεύθυνης του εκθεσιακού φορέα των Σκοπίων Daniela Gligorovska (Ντανιέλα Γκλιγκόροφσκα) αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του φορέα αυτού με τη ΔΕΘ- Helexpo.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)