to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:03 | 01.02.2019

Πολιτική

Ένα μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της εργασίας

Οφέλη για 880.000 εργαζόμενους - Ενίσχυση της ανάπτυξης


Από σήμερα σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και το τέλος του υποκατώτατου. Αναπροσαρμογές στις τριετίες και νέα ποσά σε 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν άμεσα σημαντική αύξηση στις αποδοχές  τους (11% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 27% για τους νέους και τις νέες κάτω των 25), ενώ συγχρόνως θα αυξηθούν και   24 επιδόματα που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού (επίδομα γάμου, τριετιών, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.).

Με την απόφαση αυτή που έρχεται λίγους μήνες μετά την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο του 2018, επισφραγίζεται η οριστική έξοδος από τα μνημόνια και τις πολιτικές συρρίκνωσης των μισθών και διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων που ακολούθησαν  οι κυβερνήσεις ΝΔ -ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2014. Πολιτικές που αποδείχτηκαν καταστροφικές για την κοινωνία  οδηγώντας  στη φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας και την εκτόξευση της ανεργίας, αλλά και εξαιρετικά αναποτελεσματικές για την οικονομία. 

Δήλωση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου:

«Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας.

Σήμερα ξεκινά μια νέα περίοδος για τους νέους εργαζόμενους αυτού του τόπου.

Μία περίοδος με περισσότερα δικαιώματα, με περισσότερη αξιοπρέπεια.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αποκαθιστούμε ένα μέρος από όσα στέρησαν οι πολιτικές λιτότητας από τους εργαζόμενους.

Και αυτό είναι μία πράξη δικαιοσύνης. Η απόκριση στο χρέος μας».

 Δ. Τζανακόπουλος: Ανάπτυξη με επίκεντρο τη στήριξη της εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και μισθούς, που δημιουργούν ζήτηση

«Εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού αυτοί που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωσή του»

Ο Δημ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι παράλληλα με το «αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και τους κύρους της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα», συνεχίζεται και η «μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων», για να υπογραμμίσει ότι από αύριο, 1η Φεβρουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα που, όπως είπε, συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου για τους νέους με μείωση 32%. «Δεν είναι απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα».

Δήλωσε επίσης ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, η προσήλωση στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, είναι διαρκής», παραπέμποντας ως προς αυτό στα πεπραγμένα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες να υποβάλουν τις μεταβολές στη μισθοδοσία

Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, παρατείνεται από τις 16/02/2019 στις 28/02/2019 η προθεσμία για τη δήλωση από τους εργοδότες στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των μεταβολών στις αποδοχές των εργαζομένων, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, έως τις 28/02/2019 οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν υποβάλει το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η προθεσμία παρατείνεται για να διευκολυνθούν και να ολοκληρώσουν ομαλά τη διαδικασία υποβολής του εντύπου Ε4 όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)