to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:47 | 01.02.2019

Διεθνή

Δώδεκα νεκροί, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σε ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες στην Καραϊβική

Δώδεκα πτώματα μεταναστών -ανάμεσά τους και αυτά επτά παιδιών- ανασύρθηκαν ενώ άλλοι 18 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν στην Καραϊβική, κοντά στις ακτές της Κολομβίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.


   Το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας, με την υποστήριξη της αστυνομίας, εντόπισε πέντε ακόμη πτώματα, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων του ναυαγίου από τους επτά στους δώδεκα νεκρούς.

   «Μέχρι στιγμής έχουμε μπορέσει να ανασύρουμε δώδεκα πτώματα, επτά ανηλίκων και πέντε ενηλίκων», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας πως ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο.

   Το υπερφορτωμένο με επιβάτες πλεούμενο, που είχε χαράξει πορεία προς τον Παναμά, μετέφερε 32 ανθρώπους, σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο ανθρώπων που επέζησαν.

   Το ναυάγιο έγινε όταν το πλεούμενο «χτυπήθηκε από κύμα» το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τη Λίλια Κόρδομπα, τη δήμαρχο της κοινότητας Ακαντί, κοντά στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο, στα ανοικτά της επαρχίας Τσοκό (βορειοδυτικά).

   Οι ναυαγοί φαίνεται πως ήταν μετανάστες από την Αφρική, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Ραφαέλ Μπολάνιος, συνήγορος του πολίτη στην περιοχή. Ο συνήγορος του πολίτη είναι ανεξάρτητη δημόσια αρχή επιφορτισμένη με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία.

   Εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης περιορίστηκε να πει πως αναμένει πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό και δεν έχει κανένα σχόλιο να κάνει αυτή τη στιγμή.

   Το ελαφρύ πλεούμενο ανήκε σε μια ομάδα τεσσάρων μικρών σκαφών, χωρητικότητας 29 θέσεων, που είχαν αναχωρήσει τη Δευτέρα από μια παραλία στην Καπούργανα (Τσοκό) με προορισμό τον Παναμά, σύμφωνα με τη δήμαρχο Κόρδομπα.

   Ο Κόλπος της Ουραμπά, όπου έγινε το ναυάγιο, είναι ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης μεταναστών από χώρες της Αφρικής, της Ασίας, καθώς και από την Αϊτή και από την Κούβα, οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω Καραϊβικής, με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Τουλάχιστον 57.000 άνθρωποι έχουν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την μεταναστευτική οδό τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά κυβερνητικά στοιχεία.

   Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, το ΠΝ της Κολομβίας έχει ανακοινώσει πως ανέσυρε 84 ναυαγούς μετανάστες ζωντανούς και 19 πτώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)