to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 31.01.2019

Οικονομία

Bloomberg: Οι κανονικοί επενδυτές επικρατούν των κερδοσκοπικών hedge funds στα ελληνικά ομόλογα

Οι παραδοσιακοί αγοραστές ομολόγων επιστρέφουν στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ότι κατά τη δημοπρασία της Τρίτης οι fund managers απέσπασαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των 2,5 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το 37%, πριν ένα χρόνο.


Αντίθετα, το μερίδιο των κερδοσκοπικών hedge funds κατρακύλησε στο 11%, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή. «Πολλοί μεγάλοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν. Στην αγορά υπάρχει πολύ διαθέσιμο χρήμα», δήλωσε ο Μαρκ Νας, επικεφαλής του τμήματος σταθερών αποδόσεων στην Merian Global Investors Ltd, που επένδυσε μακροπρόθεσμα περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg «η ανανέωση του ενδιαφέροντος των fund managers για τα ελληνικά ομόλογα πιθανό να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, αφού δεν θα εξαρτάται πλέον από τα hedge funds που ζητούν υψηλές αποδόσεις για υψηλούς κινδύνους».

Η Ελλάδα διέθετε ελάχιστες επιλογές, επειδή οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας της στέρησαν την πρόσβαση σε τρισεκατομμύρια δολαρίων, τα οποία διαχειρίζονται αποκλειστικά επενδυτές σε ομόλογα πρώτης τάξης. Η χώρα, που απέχει έξι σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, δεν έχει διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο, εκτιμά το Bloomberg.

Süddeutsche Zeitung: «Οι επενδυτές δίνουν φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα»

«Το ελληνικό υπ. Οικονομικών βρίσκει αρκετούς ενδιαφερόμενους για ένα ομόλογο ύψους δισεκατομμυρίων», γράφει από την πλευρά της η γερμανική SZ σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

«Οι χρηματαγορές επανέκτησαν κάπως την εμπιστοσύνη τους στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν αρκετοί επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πενταετές κρατικό ομόλογο ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

«Η επιστροφή στις χρηματαγορές χωρίς τη βοήθεια των πιστωτών και χωρίς εγγυήσεις αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα», δηλώνει ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Beta Securities. Ο κ. Ζαμάνης τονίζει το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, αναφέροντας ότι η ζήτηση για το πενταετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,6%, χαμηλότερα δηλαδή από το αναμενόμενο 3,75-3,87%.

«Το σημαντικότερο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως επισημαίνεται, αντί για hedge funds, εκφράστηκε ενδιαφέρον από «κανονικούς επενδυτές». «Εάν η χώρα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο στην επόμενη έκδοση ομολόγου, πράγμα που θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους», εκτιμά ο κ. Ζαμάνης. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα ήθελε να αντλήσει από τις αγορές το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ και είναι αρκετά πιθανό να τα καταφέρει».

Η SZ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 που η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε στις αγορές, αλλά η επιστροφή δεν σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, προσθέτοντας πάντως ότι η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ. Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στο ιστορικό της ελληνικής οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010, τα τρία προγράμματα στήριξης, το κούρεμα χρέους, την έξοδο από τα προγράμματα το 2018 και το "μαξιλάρι" ρευστότητας ύψους 26 δισ. ευρώ, που διασφαλίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το 2021.

Εάν η χώρα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο στην επόμενη έκδοση ομολόγου, πράγμα που θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους, εκτιμά ο κ. Ζαμάνης. Και προσθέτει: Η Ελλάδα θα ήθελε να αντλήσει από τις αγορές το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ και είναι αρκετά πιθανό να τα καταφέρει. Ωστόσο, το επιτόκιο 3% είναι πολύ υψηλό σε εποχή μηδενικών επιτοκίων, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)