to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:28 | 30.01.2019

Διεθνή

Νικαράγουα: Η Σοσιαλιστική Διεθνής απέπεμψε το FSLN

Η Σοσιαλιστική Διεθνής (ΣΔ) απέπεμψε την Τρίτη από τις τάξεις της το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης


Η Σοσιαλιστική Διεθνής (ΣΔ) απέπεμψε την Τρίτη από τις τάξεις της το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (Frente Sandinista de Liberación Nacional,, FSLN), το κυβερνών κόμμα στη Νικαράγουα, προσάπτοντάς του σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

   Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποφάσισε, κατά τη διάρκεια συνόδου του στη Δομινικανή Δημοκρατία, να «αποκλείσει το FSLN για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα», ανέφερε μέσω Twitter το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), μέλος της ΣΔ.

   «Ο σοσιαλισμός είναι ασύμβατος με την τυραννία», ανέφερε η ΣΔ.

   Ο αποκλεισμός «αποτελεί πολιτική και ηθική καταδίκη» των Σαντινίστας, σχολίασε το κίνημα της νικαραγουανής αντιπολίτευσης Ευρύ Μέτωπο για τη Δημοκρατία (FAD) σε ανακοίνωσή του.

   Ο άλλοτε αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα, 73 ετών, που επανήλθε στην εξουσία το 2007, είναι αντιμέτωπος από τον Απρίλιο με μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτησή του από την προεδρία.

   Στην καταστολή των διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 325 άνθρωποι, ενώ πάνω από 700 διαδηλωτές φυλακίστηκαν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   Το FSLN, που εμφανίστηκε το 1961, είναι η μοναδική οργάνωση ανταρτών στη Λατινική Αμερική που πέτυχε στρατιωτική νίκη, επί της δικτατορίας των Σομόσα το 1979, πριν χάσει την εξουσία την επόμενη δεκαετία έπειτα από μια σκληρή σύγκρουση με τους αντεπαναστάτες -τους Κόντρας- που είχαν εξοπλίσει οι ΗΠΑ, και την ανακτήσει, αυτή τη φορά μέσω της κάλπης.

ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)