to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 29.01.2019

Πολιτική

«Κοινό όραμα Πορτογαλίας - Κύπρου για την ΕΕ»

Η Πορτογαλία και η Κυπριακή Δημοκρατία μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: #SouthEUSummit: Ενέργεια, μεταναστευτικό, Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Η Πορτογαλία και η Κυπριακή Δημοκρατία μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Κόστα είπε ότι οι δύο χώρες επιθυμούν και επιδιώκουν την ενδυνάμωση των ήδη εξαιρετικών διμερών τους σχέσεων και τόνισε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας.

Υπογράμμισε ότι οι μελλοντικές προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, θα επικεντρωθούν στη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ, στην ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών στον τουριστικό τομέα.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Αντόνιο Κόστα, αφού, όπως είπε, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πορτογάλου πρωθυπουργού στην Κύπρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή θέληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Τόνισε ότι με τον Αντόνιο Κόστα επικεντρώθηκαν στη συζήτηση θεμάτων, που αφορούν το εμπόριο, την ναυτιλία και την εκπαίδευση. Σημείωσε δε ότι η Πορτογαλία είναι από τους πιο αξιόπιστους φίλους και εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν, είπε ο κ. Αναστασιάδης, κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αλλά και πίστη για μιά δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας και στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος, μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος συμβάλλει στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο είπε, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)