to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μην το πείτε στη Φώφη για το Νόμπελ

Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια υπόθεση που συγκεντρώνει καθολική διεθνή αναγνώριση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ανατρέπει το αφήγημα αιώνων για τα Βαλκάνια και αναβαθμίζει διεθνώς την Ελλάδα


Η κοινή πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019 σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ είναι κίνηση με πολλούς συμβολισμούς αλλά και πολλά μηνύματα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπου τα παλιά κόμματα έχουν περιθωριοποιηθεί.

Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια υπόθεση που συγκεντρώνει καθολική διεθνή αναγνώριση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ανατρέπει το αφήγημα αιώνων για τα Βαλκάνια και αναβαθμίζει διεθνώς την Ελλάδα. Η πρόταση των τριών πολιτικών ομάδων είναι ουσιαστικά η πρώτη μάχη που συνενώνει το προοδευτικό μέτωπο της Ε.Ε. με ορόσημο της Ευρωεκλογές. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την καμπάνια φαίνεται να είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στον οποίο αποδίδεται το εντυπωσιακό come back της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο.

Όμως ο κύριος πόλος του μετώπου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες,  φαίνεται να αγνοούν το ΚΙΝΑΛ ή ΔΗΣΥ ή ΕΛΙΑ, σε αντίθεση με τη συνεπή θέση του Ποταμιού και των ευρωβουλευτών του. Παράλληλα, είναι γνωστή εδώ και καιρό η ενόχληση της Φώφης Γενημματά για τις στενές σχέσεις των Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα. Οροσημο για την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ στο Μακεδονικό, όπως αντίστοιχα έχει γίνει και στο ΕΛΚ με τη ΝΔ.

Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ για το Μακεδονικό, της ΔΗΜΑΡ πρόσφατα για τον ίδιο λόγο και την ανοιχτή υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου στη Συμφωνία των Πρεσπών, πλέον και ο Γιώργος Καμίνης πήρε προσεκτική πλην σαφή θέση υπέρ της εφαρμογής της Συμφωνίας, εντείνοντας τη "μοναξιά" της ηγεσίας και το αβέβαιο μέλλον του θνησιγενούς συμμαχικού εγχειρήματος.

Η κεντροαριστερά στην Ευρώπη συγκλίνει και δημιουργεί αναχώματα απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Αντίθετα στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ κάνειάλμα στο παρελθόν και ταυτίζεται με την πλέον ακραία εκδοχή Δεξιάς της Ευρώπης. Αν υπάρχει σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, αυτή δεν περιλαμβάνει τη Φώφη Γενημματά και το ΠΑΣΟΚ που της έχει απομείνει.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)