to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 25.01.2019

Πολιτική

Ζ. Ζάεφ: «Συγχαρητήρια, φίλε μου Αλέξη»

«Οι λαοί μας κατέκτησαν μια ιστορική νίκη»


Η κυβέρνηση της πΓΔΜ χαιρέτισε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και εξέφρασε συγχαρητήρια στους πολίτες των δύο χωρών.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες.

Με την εξεύρεση της μακεδονο-ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν».

Ζ. Ζάεφ: «Συγχαρητήρια, φίλε μου Αλέξη»

Εντωμεταξύ, συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε πρώτος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε μια «ιστορική νίκη» μετά τη σημερινή υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για το νέο όνομα της χώρας του, με την οποία κλείνει μια μακροχρόνια διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

«Συγχαρητήρια, φίλε μου» Αλέξη Τσίπρα, «μαζί με τους λαούς μας κερδίσαμε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για μια αιώνια ειρήνη και την πρόοδο των Βαλκανίων και στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ.

N. Ντιμιτρόφ: Το κουράγιο και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο

«Το θάρρος και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Το μέλλον είναι εκεί, σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ αμέσως μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο και επικαλούμενος τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνει πως η Ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας δηλώνει υπερήφανος γι' αυτά που κατάφεραν και στέλνει το μήνυμα: «Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των χωρών μας! Ζήτω ο οραματικός πατριωτισμός!».

Μπουγιάρ Οσμάνι: Η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται πλέον πλήρως και η φιλία είναι μη αναστρέψιμη

Συγχαρητήρια στο ελληνικό Κοινοβούλιο δίνει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Παράλληλα, διαμηνύει πως η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται πλέον πλήρως και η φιλία είναι μη αναστρέψιμη!

Επίσης, ο κ. Οσμάνι συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για το θάρρος, το όραμα και την επιμονή τους. Τέλος, συγχαίρει τον «φίλο του» πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, του οποίου ο ρόλος στη σημερινή επιτυχία είναι τεράστιος.

Kύριο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή είναι το κύριο θέμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ των Σκοπίων, τα οποία σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, απομένει η κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από την Βουλή των Ελλήνων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)