to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεσαίωνα με τη βούλα του ΣτΕ επιζητούν οι φροντιστηριάρχες

Όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, με προσφυγή της στο ΣτΕ, ζητεί το ωρομίσθιο να πέσει από τα 6,70 μικτά, βάσει του ισχύοντος νόμου, στα μισά (γύρω στα 3,50 ευρώ)


Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ομοσποδνία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), στις 5 Φεβρουαρίου επρόκειτο να εκδικαστεί προσφυγή της ΟΕΦΕ, της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, στο ΣτΕ με την οποία οι εργοδότες ζητούν να γκρεμιστούν το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016 (Νόμος Φίλη) και ερμηνευτική του εγκύκλιος από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Επί της ουσίας, εξηγεί η ΟΙΕΛΕ, οι εργοδότες ζητούν το ωρομίσθιο να πέσει από τα 6,70 μικτά, βάσει του ισχύοντος νόμου, στα μισά (γύρω στα 3,50 ευρώ!). Τούτο σημαίνει ότι για εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο ο μηνιαίος μισθός θα φθάνει μετά βίας τα 285 ευρώ!

«Ένας μισθός μεσαιωνικής εξαθλίωσης και ταυτόχρονα απαξίωσης της επιστημονικής του δουλειάς και της προσφοράς του στους μαθητές. Έτσι εξηγείται και η προσχηματική συμμετοχή των εργοδοτών στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ΣΣΕ και η εξοργιστική τους απάντηση στη δική μας πρόταση για συλλογική σύμβαση για ωρομίσθιο βάσει του ελάχιστου ποσού που προβλέπει η εκάστοτε ΕΓΣΣΕ», προσθέτει η ΟΙΕΛΕ.

Τελικά, η διδικασία αναβλήθηκε για την Τρίτη 19 Μαρτίου. «Το νέο ραντεβού των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση θα είναι εκείνη την ημέρα έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρόκληση των εργοδοτών που επιχειρούν να επιβάλλουν πρωτόγνωρες συνθήκες εξαθλίωσης στον κλάδο μας δεν θα μείνει αναπάντητη!», τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

Επίσης, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε την Δευτέρα 4/1 επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ζητώντας συνάντηση προκειμένου να κατατεθούν οι θέσεις της «για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών με κυρίαρχα φαινόμενα την παραβίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Είναι ώρα οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη διαχρονική, οξεία παραβατικότητα σε έναν ευαίσθητο χώρο Παιδείας που αφορά σε 65.000 εκπαιδευτικούς και εκατομμύρια γονείς και μαθητές».

«Θέλουν εργαζόμενους είλωτες»

Αυτή η εξέλιξη, η προσφυγή δηλαδή των φροντιστηριαρχών στο ΣτΕ, καθιστά προσχηματικές τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της ΟΙΕΛΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις του χώρου της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Η (εκ πρώτης όψεως) διάθεση των εργοδοτών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών για διαπραγμάτευση, είχε δώσει ένα σήμα για αισιοδοξία στην ΟΙΕΛΕ και το υπουργείο Εργασίας, όπως γράψαμε και στο σχετικό δημοσίευμα του Left.gr. Ωστόσο, αν το ΣτΕ δικαιώσει την ΟΕΦΕ, θα συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Φίλη έβαλε ένα στοπ στον φρενήρη κατήφορο των μισθών των εκπαιδευτικών, μετά την κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το 2012, όταν από τα 13 περίπου ευρώ ωρομίσθιο οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια έχασαν πάνω από το 70% των αποδοχών τους, φτάνοντας, όπως σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, σε επίπεδα πείνας. «Τα 6,70 ευρώ μικτά δεν κατοχυρώνουν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, ωστόσο αποτελούν ένα κατώτατο όριο για περαιτέρω διεκδικήσεις. Ούτε αυτό όμως αυτό το ωρομίσθιο «ικανοποιεί» τους καπετάνιους της γαλέρας που θέλουν εργαζόμενους ΄"είλωτες"», τονίζει η ΟΙΕΛΕ, η οποία αναμένεται να προσφύγει στον ΟΜΕΔ για να υπάρξει ΣΣΕ στον κλάδο αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 60.000 εργαζόμενους.

Είναι γνωστό, προσθέτει η Ομοσπονδία των εργαζομένων, ότι στο χώρο των φροντιστηρίων οργιάζει η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, με αποτέλεσμα τα κέρδη των ιδιοκτητών να γιγαντώνονται. Η μεγαλύτερη, όμως, «μπίζνα» των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ήταν η επινόηση των περίφημων Κέντρων Μελέτης. Στημένα παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο και πιστοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΠΠΕΠ - μέσω της ανοχής που είχε επιδείξει χαριστικά ο πρώην Υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, αλλά και η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ - λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο μέσα στους χώρους των φροντιστηρίων, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς 2-2,5 ευρώ! Όταν μάλιστα ψηφίστηκε ο Νόμος Φίλη, αποτέλεσαν την «πλάγια οδό» ώστε να μην καταβάλλουν οι εργοδότες τα 6,70 που αυτός προέβλεπε, «βαφτίζοντας» φροντιστηριακά τμήματα ως δήθεν Κέντρα Μελέτης και προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς λιγότερο από τα μισά της νόμιμης αμοιβής τους.

«Παρά, επομένως, τον πακτωλό εκατομμυρίων, κυρίως μαύρω», ευρώ που ρέουν στους χώρους των φροντιστηρίων, η ΟΕΦΕ, προκαλώντας για μια ακόμη φορά το κοινωνικό σύνολο, προσφεύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ο Νόμος Φίλη, το κατώτατο, δηλαδή όριο με το οποίο ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αμειφθεί στη χώρα μας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)