to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 22.01.2019

Πολιτική

Αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ για τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου

«Πρωτοφανής η απόφαση διαγραφής της παράταξής μας», δηλώνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, προβληματισμένος για τις εξελίξεις δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ - «Αυτή η έδρα δεν είναι του Θεοχαρόπουλου, είναι της ΔΗΜΑΡ» δηλώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Δ. Χατζησωκράτης


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι άλλη αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ, παραιτήθηκε ο Λ. Ρώσσης

Αντικρουόμενες απόψεις προκαλεί η διαγραφή του προέδρου της Θανάση Θεοχσαρόπουλου από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής

Ο Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, που μειοψήφισε δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα" ότι «η απομάκρυνση του κ. Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με διαγραφή της ΔΗΜΑΡ». Παράλληλα έθεσε θέμα επιστροφής της έδρας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. «Η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου έγινε μετά την άρνηση του να επιστρέψει την έδρα, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα στο σύνολο της είχε διαφορετική θέση σε ένα κορυφαίο Εθνικό θέμα», ανέφερε. 

Την ίδια ώρα σε σχόλιο της η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει: «H επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση αφορά τη ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι είναι του κόμματος και όχι προσωπική». 

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στο ζήτημα της βουλευτικής έδρας. «Υπενθυμίζουμε ότι «η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Μέχρι τώρα δημόσια γνωρίζαμε από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της απόφασης της ΔΗΜΑΡ για το ΝΑΙ. Τώρα έκπληκτοι ακούμε και την απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή!», σημειώνει και καταλήγει:

«Η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν. Ψυχραιμία!».

«Όταν διαγράφεις τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, διαγράφεις τη ΔΗΜΑΡ»

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις στη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύουν σήμερα Τρίτη, τα «Νέα»: «Όταν διαγράφεις τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε ένα πολυκομματικό φορέα, εξαιτίας της απόφασης τη Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημαίνει ότι διαγράφεις τη ΔΗΜΑΡ».

Σχετικά με τον αν υπάρχουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση. Συνεπώς, η μόνη επαφή είναι αυτή της πολιτικής κριτικής, την οποία καθημερινά ακούμε στην κυβέρνηση».

Τέλος, στο αίτημα να παραδώσει την έδρα, ο κ. θεοχαρόπουλος απαντά: «Η παρουσία μου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνία των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, περάσαμε στην απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή. Και όλα αυτά επειδή η ΔΗΜΑΡ πήρε καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών».

«Η έδρα είναι της ΔΗΜΑΡ»

«Αυτή η έδρα δεν είναι του Θεοχαρόπουλου, είναι της ΔΗΜΑΡ, και δεν είναι κανενός άλλου, διότι είναι προϊόν της συμφωνίας των κομμάτων» υπογράμμισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ερωτηθείς σχετικά για την βουλευτική έδρα που κατέχει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

«Το 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο αποφάσισαν να συμπήξουν το συμμαχικό σχήμα Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (...) έγινε μια συμφωνία ότι θα υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον μια έδρα, διότι -να το επαναλάβω -το 2015 έγιναν εκλογές μόνο με λίστα σε όλους τους νομούς, όχι στο Επικρατείας. Θεωρείτε λοιπόν ότι δεν θα γινόταν, - όταν πας να κάνεις ένα συμμαχικό σχήμα - δεν θα διασφαλιστεί η παρουσία του ενός εκ των συμβαλλομένων; (...) Άρα λοιπόν, όσοι και όσες λένε ότι η έδρα της Επικρατείας είναι έδρα που καθορίζεται ενώ όλες οι άλλες όχι, αυτό μπορούν να το πουν για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εκτός απ' αυτήν, διότι αυτό ήταν μέρος της συμφωνίας των δύο κομμάτων (..)» ανέφερε (διαβάστε αναλυτικά).

Επικοινωνία Παπανδρέου – Θεοχαρόπουλου τη Δευτέρα

Την έκπληξη και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Open και στην Έλλη Στάη. Όπως είπε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του από το εξωτερικό μόλις πληροφορήθηκε τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφέρθηκε στην κοινή οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε μεταξύ άλλων τους λόγους που οδηγούν το κόμμα του στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι το περιεχόμενό της διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και υπενθύμισε ότι η ανάγκη επίλυσης του «Μακεδονικού» στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό κοινά αποδεκτής έναντι όλων συνιστούσε πάγια θέση της ανανεωτικής Αριστεράς.

Σχετικά με τη διαγραφή του, ο Θ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός σε έναν συνασπισμό δύο κομμάτων το ένα να διαγράφει το άλλο, ενώ στην ερώτηση αν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική έδρα, τόνισε: «μας έδιωξαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα θέλουν να μας βγάλουν και εκτός Βουλής».

«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει στο ΚΙΝΑΛ», κατέληξε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, «είναι ότι η εκλογή μου με τη ΔΗΣΥ το 2015 εκφράζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ».

Γ. Μπουλμπασάκος: «Απευθύνω έκκληση ενότητας για τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, μέχρι προ διμήνου γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και μέλος της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής, με δήλωσή του, τοποθετήθηκε για την κρίση στη ΔΗΜΑΡ. «Η θέση μιας οριακής πλειοψηφίας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε κρίση στις σχέσεις του κόμματος με το Κίνημα Αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Μπουλμπασάκος δηλώνοντας ότι είναι αρνητική εξέλιξη η απομάκρυνση του Θ. Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα και συνιστά ένα νέο πρόβλημα.

«Ως γραμματέας της ΔΗΜΑΡ μέχρι πριν από δύο μήνες, απευθύνω έκκληση ενότητας για τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ. Γι' αυτό υποστήριξα τη θέση για "παρών" στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα συνιστά θετικό βήμα, όπως είχαμε ζητήσει. Φυγή προς τα εμπρός. Ανησυχώ γιατί δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της ΔΗΜΑΡ αν οι εξελίξεις την απομακρύνουν από τις διεργασίες για ένα ισχυρό φορέα της Κεντροαριστεράς», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η θέση μου είναι σαφής. Με τις δικές μας "αποσκευές", τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις, με τη δική μας ιστορική διαδρομή πρέπει να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς μέσα από το ΚΙΝΑΛ».

«Η ΔΗΜΑΡ ήθελε να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής - Πρωτοφανής η απόφαση διαγραφής της παράταξής μας»

«Υπάρχει ένα θέμα, αυτό είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και είναι ένα εθνικό θέμα αρχών. Η δική μας θέση, της ΔΗΜΑΡ, είναι σταθερή για την επίλυση του Μακεδονικού. Η Κ.Ε. θεωρεί ότι τα θετικά της Συμφωνίας είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή είναι ένας συνασπισμός δυο κομμάτων. Συνεπώς, δεν αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ να μην πάει με το ΚΙΝΑΛ, η ΔΗΜΑΡ στη χθεσινή της απόφαση έλεγε ψηφίζουμε ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζουμε στο ΚΙΝΑΛ. Δυστυχώς, όμως η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανακοίνωσε χθες κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Σε ένα συνασπισμό κομμάτων τη διαγραφή ουσιαστικά ενός από τα δύο κόμματα, με δεδομένο ότι η απόφαση δεν είναι προσωπική αλλά του κόμματος. Ο επίσημος όρος είναι Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, έτσι κατέβηκε στις εκλογές, και δεν έχει προηγούμενο η διαγραφή ενός από τα δύο κόμματα γιατί αποφάσισε η ΚΕ του κόμματος αυτή τη θέση και μάλιστα όταν είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας» δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Τον πολυκομματικό φορέα δεν τον επιδιώξαμε εμείς το προηγούμενο διάστημα. Ξέρετε εγώ προσωπικά ήθελα ενιαίο φορέα. Τα άλλα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ το επέλεξαν. Συνεπώς, οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες» συμπλήρωσε.

«Παρακολουθώ το εξής, όποιος συμφωνεί με τη συμφωνία πηγαίνει πχ στο ΣΥΡΙΖΑ και όποιος διαφωνεί πηγαίνει κάπου αλλού πχ στη ΝΔ. Θα μπορούσε να το πει αν είχαμε αλλάξει θέση. Εμείς μένουμε σταθεροί. Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σενάρια που διαβάζω στον Τύπο. Δεν κάνουμε πολιτική κάτω από το τραπέζι, αυτές είναι οι θέσεις μας και χθες βγάλαμε μια απόφαση που έλεγε ότι θέλουμε να εκφράσουμε τον κόσμο της κεντροαριστεράς που θεωρεί ότι είναι θετική η Συμφωνία και θέλουμε εντός του ΚΙΝΑΛ να εκφράσουμε αυτόν τον κόσμο» ανέφερε.

Ερωτηθείς για μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «Δεν υπάρχουν αυτά. Ξεκαθαρίστηκαν και στην ΚΕ. Η ΔΗΜΑΡ είπε χθες ότι θα ήθελε να παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ. Πρωτοφανής η απόφαση διαγραφής της παράταξής μας από το Κίνημα Αλλαγής και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» σχολίασε.

Σχετικά με συνεργασία με το Ποτάμι είπε: «Δεν υφίστανται τα σημερινά δημοσιεύματα και μάλιστα ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται όλα αυτά τα σενάρια ότι έχουμε καλή σχέση, ήμασταν στο ΚΙΝΑΛ μαζί, έχουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση».

«Πολιτικά βρισκόμαστε κοντά, αλλά δεν ισχύουν στην παρούσα χρονική φάση, αυτή την περίοδο παρεξηγούνται όλα. Στην πορεία θα συζητήσουμε με άλλες δυνάμεις που δεν εκφράζονται» πρόσθεσε.

Με επίθεση στον... Τσίπρα, διαψεύδει την καταγγελία Θεοχαρόπουλου η Γεννηματά

Την ίδια στιγμή, τη φράση «εγώ δεν είμαι Τσίπρας» χρησιμοποίησε η Φώφη Γεννηματά όταν κλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το βράδυ της Δευτέρας, να απαντήσει στην σοβαρή καταγγελία του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ότι του πρότεινε να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να τεθεί επικεφαλής ξανά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Εγώ δεν κάνω νταραβέρια, μόνο δημόσιες πολιτικές συνεργασίες», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με άλλο κόμμα, λέγοντας ότι «θα φανεί ενόψει των εκλογών».

Όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, η ίδια προχώρησε στην διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου, γιατί την ώρα της ψηφοφορίας η μειοψηφία πρέπει να ακολουθεί την γνώμη της πλειοψηφίας - και στη σημερινή πολιτική συγκυρία «η ψήφος στις Πρέσπες είναι ψήφος στήριξης της κυβέρνησης».

«Η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία, ώστε να μη θολώνει το μήνυμα» προσέθεσε. Χαρακτήρισε παρδαλή τη κυβερνητική πλειοψηφία και γι' αυτό, όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση αναζητάει στηρίγματα στ΄ άλλα κόμματα.

Σε ερώτηση για τη διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου, υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός, δεν έδωσε εθνικότητα και γλώσσα .

Για το έκτακτο συνέδριο, εξήγησε ότι στόχος του θα είναι να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη φάση, στην εκλογή οργάνων όπως πρέπει να γίνεται σε έναν ενιαίο φορέα. «Η ευθύνη μου είναι, ότι έκανα πίσω και δέχθηκα το αίτημα για πολυκομματικό φορέα», πρόσθεσε. Για το μέλλον των κομμάτων που συμμετείχαν, είπε ότι έχει έρθει η ώρα όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω.  

Τέλος, αναφερόμενη στο συλλαλητήριο, είπε ότι είναι απαράδεκτο που ο κ. Τσίπρας έριξε χημικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)