to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σημαντικό βήμα για τους πάνω από 25.000 εργαζόμενους στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών

Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ξεκινάει ο διάλογος της ΟΙΕΛΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, με βάση όσα έχει ήδη κατοχυρώσει ο νόμος Φίλη


Καθοριστική αποδείχθηκε, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία της Τρίτης 15 Γενάρη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και των τριών εργοδοτικών Οργανώσεων στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso, Europalso, ΟΜΗΡΟΣ Φ.Ξ.Ε.Ε.).

Αίτημα των εργαζόμενων ήταν η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις Οργανώσεις αυτές με σκοπό την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα καλύπτει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τους πάνω από 25.000 εργαζόμενους στον χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών της χώρας. 

Ο Ανδ. Νεφελούδης έκαμψε τις ενστάσεις των εργοδοτών, οι οποίοι αρχικά εξέφρασαν την άποψη ότι από την στιγμή που έχει ψηφιστεί ο νόμος Φίλη (4415/2016) δεν χρειάζεται ΣΣΕ και ότι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, αν επιθυμούν, μπορούν να προσφύγουν στην διαδικασία της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Τελικά, όπως επιβεβαιώνει και ο Ανδ. Νεφελούδης, ο οποίος κατά τη συνάντηση της Τρίτης επανέλαβε την ανάγκη να αποκατασταθεί μια κουλτούρα συνεννόησης και διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, οι εργοδότες συμφώνησαν να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών (ΟΙΕΛΕ -  εργοδοτικές οργανώσεις), η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζόμενων στην ξενόγλωσση εκπαίδευση , σε μία περίοδο που οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν κορυφαίο πολιτικό διακύβευμα για την κυβέρνηση. 

Η “κίτρινη” σύμβαση και ο νόμος Φίλη

Λέμε “περισσότερο” διότι ήδη, μετά από δεκαετίες, με το άρθρο 30 του Νόμου 4415/2016, επί υπουργίας Ν. Φίλη, έγινε η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση του κράτους στο “άβατο” της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ορίστηκε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 6,75 ευρώ.

Περαιτέρω, μετά την εφαρμοστική εγκύκλιο Κατρούγκαλου ολοκληρώθηκε η στοιχειώδης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. 

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

  • Οι εκπαιδευτικοί που έχουν πλήρες ωράριο (21 ώρες εβδομαδιαίως σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4415/2016) λαμβάνουν τα πλήρη μηνιαία ένσημα, δηλαδή 25.

  • Κάθε ώρα πάνω από τις 21 αμείβεται υπερωριακά με βάση τις διατάξεις τις εργατικής νομοθεσίας.

  • Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται στα 45 λεπτά.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Left.gr o πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχ. Κουρουτός, αποτελούν ένα θετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους αλλά και τη βάση για κατοχύρωση ακόμα καλύτερων αμοιβών και συνθηκών εργασίας μέσω μίας ΣΣΕ, η οποία αποτελεί και κορυφαίο στόχο της Ομοσπονδίας. 

Ο θετικός ορίζοντας για τους εργαζόμενους καθίσταται σαφής, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι, πριν την παρέμβαση Φίλη - Κατρούγκαλου, οι αποδοχές των εκπαιδευτικών σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών είχαν μειωθεί έως και 70% και η μοναδική ΣΣΕ που υπεγράφη την περίοδο των Μνημονίων ήταν η περιβόητη "κίτρινη" εργοδοτική σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδότες και δήθεν εργαζόμενοι (στην πραγματικότητα, επρόκειτο για συγγενείς ιδιοκτητών), η οποία προέβλεπε ωρομίσθιο 2,92 ευρώ την ώρα μικτά (δηλαδή 250 ευρώ μηνιαίως με πλήρες ωράριο), σχεδόν κατά 90% μικρότερο από την προηγούμενο ωρομίσθιο που προέβλεπε η ΣΣΕ...

Όπως προσθέτει καταληκτικά ο κ. Κουρουτός: “Η ΣΣΕ αποτελεί, πέρα από θεσμοποίηση των κατακτήσεων των εργαζομένων, στοιχείο δημοκρατίας και σημάδι εξόδου από τη ζούγκλα που επέβαλαν, με πρόφαση τα μνημόνια, οι εργοδότες. Το ίδιο επιδιώκουμε να γίνει και για τους περίπου 30.000 εργαζόμενους στα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών”. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)