to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:02 | 11.01.2019

Κοινωνία

Συνολικά 31 ύποπτοι φάκελοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας (ενημέρωση)

Τους 31 έφτασαν οι «ύποπτοι» φάκελοι που εντοπίστηκαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Εμποτισμένοι με ακίνδυνη ερεθιστική ουσία όσοι έχουν εξεταστεί


Τους 31 έχουν φτάσει οι «ύποπτοι» φάκελοι που έχουν εντοπιστεί κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρας και οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές, μετά τον ερεθισμό που προκάλεσε ο ένας από αυτούς σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για 30 φακέλους που έχουν καταγραφεί επίσημα από την αστυνομία και έναν ακόμα που δήλωσε από χτες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ότι παρέλαβε πριν τα Χριστούγεννα, αλλά τον πέταξε γιατί δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι σημαντικό και δεν βρέθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όσοι φάκελοι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν καμία σκόνη όπως ειπώθηκε αρχικά, αλλά είναι εμποτισμένοι με την ίδια ουσία που βρέθηκε και στον φάκελο της Μυτιλήνης, δηλαδή μια βιομηχανική ουσία για κόλλες και μελάνια εκτυπώσεως, που δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Αυτοί είναι οι ύποπτοι φάκελοι

 

Επίσης όλοι οι φάκελοι περιέχουν φυλλάδια με αναφορές υπέρ του Ισλάμ, γραμμένες στα αραβικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας, η αποστολή των φακέλων δεν φαίνεται ότι αποσκοπούσε στο να προκαλέσει κακό σε ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το γεγονός με ελαφρότητα, γι' αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις άλλες αρχές ασφαλείας, αναζητά στοιχεία για τον αποστολέα ή τους αποστολείς των φακέλων, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να στέλνονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αφού κάποιοι βρέθηκαν πριν από τις γιορτές, αλλά συνεχίζουν να φτάνουν καινούργιοι.

Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, έφτασαν τρεις φάκελοι. Ο ένας στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τον οποίο ο πρύτανης πέταξε όπως και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής, αλλά κράτησε τα γραμματόσημα, έναν που παρελήφθη πριν από μία εβδομάδα και έναν ακόμα που έφτασε χτες.

Στα μέσα Δεκεμβρίου έφτασε και ο φάκελος που εντοπίστηκε χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την αστυνομία.

Τρεις φάκελοι έχουν φτάσει επίσης στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, (ο ένας εστάλη σε καθηγητή και δεν έχει γραμματόσημα ούτε τόπο αποστολής, αλλά κρίθηκε ύποπτος και παρελήφθη μαζί με τους άλλους), ενώ δύο είχαν προορισμό το Mediterranean College στον 'Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, χτες βρέθηκαν συνολικά 14 φάκελοι, μαζί με αυτόν της Μυτιλήνης) και άλλοι 16 εντοπίστηκαν σήμερα.

Ο ένας από τους φακέλους, υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ της Κέρκυρας, πριν φτάσει στο πανεπιστήμιο, ένας δεσμεύτηκε στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ένας ακόμα φάκελος εστάλη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στη Μόρια Λέσβου.

Όλοι οι φάκελοι είναι πανομοιότυποι, έχουν άγνωστο αποστολέα και φαίνεται ότι έχουν σταλεί από την Ινδία, εκτός από αυτόν στη Μόρια, που φέρει ως τόπο αποστολής το Ομάν και έναν από τους τρεις στην Πάτρα, που είναι από την Ντόχα του Κατάρ.

Εκτός από τους προαναφερόμενους φακέλους, οι υπόλοιποι έχουν εντοπιστεί, ή ενημερώθηκαν οι αρχές ότι παρελήφθησαν από πανεπιστημιακά, ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Χτες: Σε Χανιά, Βόλο, Αργοστόλι, 'Αρτα, ΑΣΠΕΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στο Ηράκλειο Αττικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

Σήμερα: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καλαμάτα, Λαμία, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Κόρινθο (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), Ναύπλιο (Καλών Τεχνών), Σχολή ΑΚΤΟ Αθήνας, και IFT College στην Καλλιθέα.

Όλοι οι φάκελοι μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, το οποίο έχει τεθεί από χτες σε επιφυλακή από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δουλεύει επί 24ωρου βάσεως και το Σαββατοκύριακο, ενώ από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), της ΕΛ.ΑΣ, έχει δοθεί εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες, όσοι φάκελοι εντοπίζονται από δω και στο εξής να φυλάσσονται στα τοπικά χημεία, μέχρι να παραληφθούν από τα ειδικά κλιμάκια για την Αθήνα.

Μέχρι το πρωί αναμένεται ότι θα φτάσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα όλοι οι φάκελοι στην Αθήνα με αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ενώ από τα νησιά θα μεταφερθούν αύριο.

Μπαράζ αποστολής ύποπτων φακέλων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Φάκελος που κρίθηκε ύποπτος και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Ένα ακόμη περιστατικό ανεύρεσης φακέλου που κρίθηκε ύποπτος, αντιμετώπισε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας. Αυτή τη φορά ο φάκελος εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές. Στον χώρο του Πανεπιστημίου μετέβη κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει με ασφάλεια τον φάκελο ώστε αυτός να σταλεί στην συνέχεια για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

 

Κλειστό και σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σε αναστολή παραμένουν και σήμερα οι ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες στον Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με απόφαση της πρύτανη του ιδρύματος, Χρυσής Βιτσιλάκη. Προκειμένου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, «να διασφαλιστούν επιτέλους εκ μέρους των αρμοδίων φορέων τα τελευταία βήματα ολοκλήρωσης της σύνθετης αυτής επιχείρησης αντιμετώπισης σχετικών περιπτώσεων, ώστε να απελευθερωθεί και η πρόσβαση στους χώρους του Λόφου και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της μονάδας της Μυτιλήνης».

Όπως είναι γνωστό, από προχθές νωρίς το απόγευμα στο γραφείο της πρυτανικής Αρχής (η πρύτανης απουσίαζε) παρελήφθη φάκελος με προέλευση Ινδίας, ο οποίος ανοίχτηκε από τους διοικητικούς υπαλλήλους. Λίγο αργότερα κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, ενώ όπως διαπιστώθηκε ο φάκελος περιείχε έντυπα σε διάφορες γλώσσες με φοντμενταλιστικό ισλαμιστικό περιεχόμενο. Αμέσως κλήθηκε η Αστυνομία, ενώ επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο από όπου πήραν εξιτήριο, αργά χθες Πέμπτη το απόγευμα, εντελώς καλά στην υγεία τους.

Με την ανακοίνωσή της η πρύτανης ευχαριστεί τους εργαζομένους «για τη στωικότητα και την υπομονή τους στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής συνθήκης» η οποία και συνεχίζεται σήμερα με κατάθεσή τους στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί.

Επί της ουσίας τώρα της υπόθεσης, η πρύτανης ενημερώνει ότι «κατά την πολύωρη μεταμεσονύκτια επιχείρηση της Α΄ ΕΜΑΚ, το βράδυ Τετάρτης προς Πέμπτη, διεξήχθη ο επιτόπιος έλεγχος για ραδιενεργά υλικά και άνθρακα, ο οποίος ήταν αρνητικός. Σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε ο δεύτερος έλεγχος του φακέλου από το Χημείο του Κράτους και τα αποτελέσματα εντόπισαν ερεθιστική ουσία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και δη στην παραγωγή κόλλας. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την επαφή με αυτήν υποχωρούν σε λίγες ώρες, όπως όντως έγινε και χθες και με τους δικούς μας ανθρώπους. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί και τρίτος έλεγχος, βιολογικός, στην Ιταλία. Αυτά δε τα βήματα ελέγχου θα διεξαχθούν και για καθεμιά από τις πολλαπλάσιες πλέον περιπτώσεις και άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εν τω μεταξύ παρέλαβαν παρόμοιους φακέλους».

Επιπλέον, η πρύτανης κάνει γνωστό ότι η αναστολή των λειτουργιών του πανεπιστημίου και σήμερα γίνεται επειδή «βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή της επίσημης απάντησης και οδηγιών που αναμένονταν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ενώ, η περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου, δεν έχει ακόμα λάβει ρητή κατεύθυνση σχετικά με την αναγκαιότητα και τον τρόπο απολύμανσης των χώρων του κτιρίου διοίκησης -που αποτελεί αρμοδιότητά της-- η δε Ασφάλεια δεν έχει ακόμα λάβει άνωθεν εντολή να αποσυρθεί».

Και η κ. Βιτσιλάκη καταλήγει, σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Τα ερωτήματα ποιος και γιατί -που αφορούν στην πρωτοφανή αυτή στοχευμένη επίθεση κατά των Πανεπιστημίων μας- θα πρέπει να απαντηθούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε πλέον είναι ότι χάνουμε άλλο ένα κομμάτι της "αθωότητάς" μας, καθώς αναγκαζόμαστε να επανεξετάσουμε ακόμα και αυτονόητες καθημερινές πρακτικές μας, όπως το άνοιγμα μιας επιστολής! Νέες εποχές, νέα ήθη… σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούμε και σε αυτά με σύνεση και αποτελεσματικότητα».

Ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε σε ιδιωτικό κολέγιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε σε ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης, όπου μετέβη ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την παραλαβή του. Αυτή την ώρα (γύρω στις 11.30 το πρωί) είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση, ενώ έχουν κληθεί και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και για παν ενδεχόμενο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι εγκαταστάσεις του κολεγίου βρίσκονται επί της οδού Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Ύποπτος φάκελος και στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ύποπτος φάκελος απεστάλη και στη γραμματεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα Π.Υ, ΕΜΑΚ και Αστυνομία για τη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό πρωτόκολλο άμεσης παρέμβασης.

Ο φάκελος παρελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απολύμανση μπροστά από την πρυτανεία, το κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους, που είχαν εκκενωθεί και αποκλεισθεί, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το συντονιστικό όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

Τέσσερα οχήματα με δύναμη δώδεκα πυροσβεστών επιλήφθηκε του θέματος, εξειδικευμένοι πυροσβέστες τοποθέτησαν σε ειδικό κουτί και σφράγισαν το φάκελο, ενώ αμέσως μετά εντός ειδικού κουβουκλίου έγινε και η απολύμανση του πυροσβέστη που έπιασε τον ύποπτο φάκελο.

Φάκελος που κρίθηκε ύποπτος και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Φάκελος, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και ήδη η Αστυνομία έλαβε μέτρα έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα.Παράλληλα αναμένεται ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει τον φάκελο και να τον μεταφέρει στο γενικό χημείο του κράτους.

Ύποπτοι φάκελοι και στο ΤΕΙ Λαμίας

Και ο πρύτανης του ΤΕΙ της Λαμίας ήταν μεταξύ των αποδεκτών ύποπτων δεμάτων που αποστέλλονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ινδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο τέτοια πακέτα έφτασαν στις 28 Δεκεμβρίου στο ΤΕΙ Λαμίας, τα οποία άνοιξαν οι υπάλληλοι του ιδρύματος και περιελάμβαναν διαφημιστικό υλικό.

Στην αρχή δεν τους προξένησε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα σήμερα, λίγο πριν τις 9 σήμερα το πρωί, ειδοποίησαν την Ασφάλεια της Λαμίας.

Ήδη, στο ΤΕΙ Λαμίας βρίσκονται αστυνομικοί και πυροσβέστες για να παραλάβουν τους φακέλους, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες Αρχές για να διαπιστωθεί αν περιείχαν κάτι επικίνδυνο. Σημειώνεται ότι δεν αναφέρθηκαν συμπτώματα στο υπαλληλικό δυναμικό.

Και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08:15 σήμερα, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.

Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία και σε λίγη ώρα αναμένεται να παραλάβει την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε ακόμη ένας φάκελος στα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

Φάκελος που προκάλεσε υποψίες για την προέλευση και το περιεχόμενό του εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), όπως επιβεβαιώνει η Πρυτανεία του ιδρύματος με σημερινή ανακοίνωσή της. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο φάκελος περιήλθε ταχυδρομικώς στη γραμματεία της Πρυτανείας κι όταν, από τις εξωτερικές ενδείξεις, διαπιστώθηκε ότι είχε αποσταλεί από την Ινδία και επειδή είχαν προηγηθεί παρόμοιες ύποπτες αποστολές από τη συγκεκριμένη χώρα σε άλλα πανεπιστήμια, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των αρχών παρέλαβαν τον φάκελο, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Φάκελος που κρίθηκε ύποπτος εντοπίστηκε και σε κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου    

Την κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής προκάλεσε στην Σπάρτη ο εντοπισμός φακέλου, που κρίθηκε ύποπτος μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το βράδυ της Πέμπτης.

Η Πυροσβεστική παρέλαβε από το κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Σπάρτη, φάκελο ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος, προκειμένου να τον μεταφέρει για ανάλυση. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, τρεις καθηγητές και ένας υπάλληλος που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου θα διακομιστούν, για προληπτικούς λόγους, σε νοσοκομείο.

Επιχείρηση των ΕΜΑΚ στο Παν. Θεσσαλίας - Πέντε άτομα στο νοσοκομείο για εξετάσεις

Το απόγευμα Πέμπτης, έγινε επιχείρηση της ΕΜΑΚ στον Βόλο, μετά τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου με παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος σημείωσε ότι ο δυνάμεις της υπηρεσίας με ειδικές στολές παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο και προχώρησαν σε σφράγισμα του. Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο πέντε άτομα ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο τα οποία και μετά από την διαδικασία της απολύμανσης μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις. Στο σημείο βρίσκονται ακόμη δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και του Λιμενικού Σώματος.

Όνομα αποστολέα από τις Ινδίες

Όλοι οι φάκελοι φέρονται ότι εστάλησαν από τις Ινδίες και είχαν ως παραλήπτες τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στα Χανιά ο πρύτανης άνοιξε τον φάκελο και είδε οτι περιείχε χαρτιά γι΄ αυτό τον πέταξε, αλλά σήμερα, όταν ενημερώθηκε σχετικά με ό,τι έγινε στην Μυτιλήνη, ειδοποίησε τις αρχές.

Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε χτες τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς όπως είπε δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια. Αυτό διαπιστώθηκε και από το ειδικό κλιμάκιο που τον παρέλαβε σήμερα. Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος στον φάκελο που εντοπίστηκε στην ΑΣΠΕΤΕ, προκειμένου να παραληφθεί και αυτός. Οι φάκελοι στο Βόλο και στην Κέρκυρα (ο τελευταίος βρέθηκε στα ΕΛΤΑ) δεν ακόμα παραληφθεί.

Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλων φορέων για το θέμα και παράλληλα έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ισδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Τι έλεγαν τα φυλλάδια στα αραβικά

«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους» έγραφαν στην αγγλική γλώσσα τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη που έφθασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Ο μικρός φθαρμένος κίτρινος φάκελος με τα φυλλάδια και την σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης είχε… Ινδό αποστολέα και αποδέκτη την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έφθασε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, μέσω της αλληλογραφίας των ΕΛ.ΤΑ., με τουλάχιστον επτά υπαλλήλους να έρχονται σε επαφή μαζί τους αλλά και με την συγκεκριμένη σκόνη.

Κάποιοι από αυτούς αισθάνθηκαν έντονο κάψιμο στον λαιμό και τα μάτια κάτι που προκάλεσε τον συναγερμό των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις ύποπτες παρενέργειες στις 17:30 το απόγευμα. Άμεσα κινητοποιήθηκε το νοσοκομείο του νησιού, όπου διαμορφώθηκε ειδικός θάλαμος προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας τα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο και ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο και την σκόνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός και ιατρικός έλεγχος.

Ο χώρος που ανοίχθηκε ο ύποπτος φάκελος αποκλείστηκε από τις αστυνομικές αρχές έως ότου οι εξειδικευμένοι πυροσβέστες με τις ειδικές στολές και μεθοδολογία τον περισυλλέξουν με ασφάλεια και προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απολύμανσης του χώρου.

Σε δεύτερο στάδιο οι διωκτικές αρχές θα ερευνήσουν την ύπαρξη του Ινδού αποστολέα, που αναγράφεται χειρόγραφα εξωτερικά του φακέλου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αναζήτηση τυχόν αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού του αποστολέα. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που παρακολουθούν, προς το παρόν διακριτικά, την εξέλιξή της.  

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)