to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι άστεγοι συμπολίτες μας βρήκαν... την Ιθάκη τους

Το κινητό πλυντήριο «Ithaca Laundry», ξεκίνησε από τρεις φοιτητές, οι οποίοι αφουγκράστηκαν την ανάγκη των αστέγων συμπολιτών μας να έχουν καθαρά ρούχα και να βρουν τον δρόμο τους προς την δική τους Ιθάκη.


Τετάρτη 9 Ιανουαρίου.
 

Ανηφορίζω την οδό Αθηνάς. Είναι περίπου 15.30. Απέναντι ακριβώς από τη Βαρβάκειο Αγορά, έχει ανοίξει τις πόρτες του το βανάκι του Ithaca Laundry.  Το όραμα για ένα κινητό πλυντήριο αστέγων, ξεκίνησε από τρεις νέους ανθρώπους, τον Θάνο Σπηλιόπουλο, τον Φάνη Τσόνα και την Ανδήλη Ραχούτη, οι οποίοι πήραν έμπνευση από μια αντίστοιχη δράση που υπάρχει στην Αυστραλία.

Το 2016, η ιδέα τους έγινε πραγματικότητα. Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης, η έμπρακτη αλληλεγγύη μοιάζει μονόδρομος. Με εφόδια ένα βαν, μερικά πλυντήρια και περίσσια θέληση, οι τρεις νέοι ξεκίνησαν ένα ταξίδι με στόχο να βοηθήσουν τους άστεγους και τους ανθρώπους κοινωνικά ευάλωτων ομάδων να βρουν την αξιοπρέπειά τους και να επανενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία.

Το βαν της αλληλεγγύης, ξεκίνησε πιλοτικά σε δύο σημεία της πόλης, αλλά ο κόσμος που το είχε ανάγκη αυξήθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να λειτουργεί έξι ημέρες την εβδομάδα και να εξυπηρετεί μέχρι και 30 άτομα κάθε φορά, όπως σημείωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Δήμητρα Κουντουριώτη.

Παρά το τσουχτερό κρύο, ήδη μισή ώρα πριν ξεκινήσουν να λειτουργούν τα πλυντήρια, πάνω από 15 άτομα περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, κρατώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες, προκειμένου να παραδώσουν τα ενδύματά τους για πλύσιμο. «Στόχος μας και όραμά μας, είναι να βοηθήσουμε στην κοινωνική ενσωμάτωση των αστέγων, ώστε να έχουν αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Οι υπηρεσίες υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντικές και όσο και αυτονόητο να είναι για εμάς, δυστυχώς δεν υπάρχουν για αυτούς τους ανθρώπους», μου είπε η Δήμητρα. Ήταν κάτι που μπορούσες να διακρίνεις καθαρά στα πρόσωπά τους. Προσμονή και μια μικρή δόση ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα στο διάστημα τριών χρόνων, το βαν της Ithaca έχει ωφελήσει 1805 άτομα, ενώ έχει πραγματοποιήσει 7826 πλύσεις σε 39 συνολικά τόνους ρούχων. Η δράση ξεκίνησε καθαρά εθελοντικά, ωστόσο πλέον έχουν δημιουργηθεί ορισμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες προσφέρονται σε ανθρώπους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. «Ο πρώτος εργαζόμενος ήταν και ωφελούμενός μας. Τον είχαμε γνωρίσει στην Αθηνάς», υπογράμμισε η Δήμητρα. «Για ένα διάστημα 12 μηνών, στόχος είναι να δίνουμε εργασία προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε ένα εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο, να τους υποστηρίζουμε εξωτερικά με άλλους συνεργάτες στο κομμάτι εργασιακής συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης ούτως ώστε μετά να βρουν μια full-time απασχόληση και να ενταχθούν πλήρως».

Από τους τρεις φοιτητές που ξεκίνησαν το εγχείρημα, πλέον οι εθελοντές που συμμετέχουν ενεργά στο πεδίο, έχουν ξεπεράσει τα 20 άτομα και βοηθούν τόσο στις πλύσεις των ρούχων, όσο και σε άλλα εξίσου σημαντικά κομμάτια της δουλειάς, όπως τα social media, οι φωτογραφίες και το design. «Στην ιστοσελίδα www.ithacalaundry.gr, μπορεί όποιος θέλει να συμπληρώσει τα στοιχεία του προκειμένου να γίνει εθελοντής ή να προσφέρει μια μικρή δωρεά», αναφέρει η Δήμητρα. «Το μεγαλύτερο στοίχημα της δράσης, είναι ο αντίκτυπος που έχει στους συμπολίτες μας. Αλλάζει η ψυχολογία των ανθρώπων από την στιγμή που τους στηρίζεις και τους δώσεις μια ευκαιρία. Είναι χαρούμενοι, θετικοί, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενεργοποιούνται. Μπορούν να προχωρήσουν».

Ιδιαίτερα ξεχωριστή δράση των ανθρώπων της Ithaca, ήταν η επίσκεψη που πραγματοποιούσαν από τον Δεκέμβρη του 2017, μέχρι τον Γενάρη του 2018 στην Μάνδρα, προκειμένου να δείξουν έμπρακτα τι σημαίνει αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς, πραγματοποιώντας 105 πλύσεις για 75 άτομα και παραδίδοντας 650 κιλά στεγνά και καθαρά ρούχα στους κατοίκους.

Προς το παρόν, σκοπός του Ithaca είναι να επεκταθεί σε άλλα μέρη που υπάρχει άμεση ανάγκη, να λειτουργεί επτά και όχι έξι μέρες την βδομάδα και να δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να κάνουν μια νέα αρχή.

«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες», είναι το σύνθημα της ομάδας του Ithaca. «Από τη στιγμή που κάνεις έναν άνθρωπο να αισθάνεται καθαρός, μπορεί να συναναστρέφεται και να υπάρχει και να συνεχίζει», λέει η Δήμητρα. 

Η προσπάθεια του Ithaca, συμβολίζει το ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη και είναι ένας κάβος ελπίδας προκειμένου να βοηθήσει τους άστεγους συμπολίτες μας να βρουν την δική τους Ιθάκη… 

Υ.Γ. Το κινητό πλυντήριο του Ithaca Laundry λειτουργεί: 

Δευτέρα: στον πύργο του Πειραιά, 14.00 με 18.00 

Τρίτη: στην Κουμουνδούρου, 12.00 με 16.00

Τετάρτη και Κυριακή: στην Αθηνάς, 16.00 με 22.00

Πέμπτη: Κεραμεικού 28, 13.00 με 18.00 

Παρασκευή: στον Κολωνό, Αλικαρνασσού 49 13.00 με 17.00

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)