to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 07.01.2019

Κοινωνία

Δύο συλλήψεις για την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ

Επίθεση με μπογιές στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ έκανε στις 03.30 τα ξημερώματα ομάδα της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας».


   Ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε δίκυκλα πέταξε στην είσοδο του χώρου στάθμευσης της πρεσβείας, στη συμβολή των οδών Δωριλέου και Μακεδόνων, μπαλόνια και μπουκάλια με μπογιά με αποτέλεσμα να προκαλέσουν απλά φθορές στον τοίχο, πριν απομακρυνθεί.

   Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 04.05, αναρτήθηκε κείμενο που υπογράφει ο «Ρουβίκωνας», με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την ενέργεια.

   Το κείμενο ξεκινούσε με την αναφορά ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή 6η Ιανουαρίου και ώρα 03.30 -δηλαδή 24 ώρες νωρίτερα- γεγονός που σύμφωνα με αστυνομικούς δείχνει ότι η ενέργεια είχε προγραμματιστεί και για κάποιον λόγο έγινε σήμερα.

   Αναφέρεται ιστορικά ακόμη στον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό» και ιδιαίτερα στον ρόλο των ΗΠΑ μέσω Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην κατάσταση στη Συρία, ενώ συνδέει τις ΗΠΑ με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Δύο συλλήψεις για την επίθεση 

Δέκα προσαγωγές έγιναν συνολικά από την Αστυνομία για την επίθεση. Από τους δέκα προσαχθέντες οι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους εμπλέκουν στην επίθεση, ενώ οι άλλοι δύο κρατήθηκαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. 

Οι οκτώ από τους 10 προσήχθησαν αμέσως μετά την ενέργεια κοντά στην Αμερικανική πρεσβεία, ενώ οι υπόλοιποι δύο από την ευρύτερη περιοχή λίγο αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, οι δύο συλληφθέντες δεν είναι «καταγεγραμμένοι» από την αστυνομία ως μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας, αλλά οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, που κάνουν την προανάκριση, εκτιμούν, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν, ότι έχουν σχέση με την «παρέμβαση», ενώ επίσης έχουν σε βάρος τους αποφάσεις για τροχαία παράβαση και άλλα μικροαδικήματα. 

Εν τω μεταξύ, ο Ρουβίκωνας διόρθωσε και την ημερομηνία στην ανακοίνωση που είχε αναρτήσει σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία αρχικά έγραφε ότι η «παρέμβαση» έγινε την Κυριακή 6/1/2019, στις 03.30, ενώ στην συνέχεια έβαλε το σωστό, Δευτέρα, 7/1/2019.

Τζέφρι Πάιατ: Καταδικάζω τον ανόητο και παράλογο βανδαλισμό

Την επίθεση με μπογιές στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, καταδικάζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ταυτόχρονα, ο κ. Πάιατ εκφράζει τις ευχαριστίες του στην ελληνική αστυνομία για τη γρήγορη δράση της. 

Παράλληλα, εύχεται Χρόνια Πολλά και δηλώνει χαρούμενος που επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ: 

«Καλή Χρονιά! Χαίρομαι που επέστρεψα στην Ελλάδα! Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καθυστέρησης στην έγκριση των κυβερνητικών πιστώσεων των ΗΠΑ, θα έχω περιορισμένη δημόσια παρουσία, αλλά θέλω να καταδικάσω τον ανόητο και παράλογο βανδαλισμό σήμερα το πρωί στην αμερικανική πρεσβεία και να ευχαριστήσω την ελληνική αστυνομία για τη γρήγορη δράση της. 

Kali Xronia! I'm happy to be back in Greece! During the current lapse in US govt appropriations, I'll be less public in my daily work, but I do want to condemn this morning's silly and senseless vandalism at the US Embassy and thank @hellenicpolice for their quick action».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)