to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Δύο νέα εργαλεία για χρηματοδοτήσεις αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν άμεσα στην Κρήτη για την υποστήριξη έργων υδάτινων πόρων που θα υλοποιηθούν όπως μεταξύ άλλων τονίστηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης φορέων του νησιού με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.


«Δουλεύουμε προληπτικά για να μην μας λείψει ο υδατικός πόρος» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος ενώ αναφερόμενος στη σύσκεψη έγινε όπως είπε σε επιχειρησιακό επίπεδο. «Σε μία χρονική περίοδο που το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι εμφανές, έπρεπε να ξεκινήσουμε μία ουσιαστική συνεργασία για να έχουμε έναν συνεκτικό κατάλογο έργων και παρεμβάσεων, για να μην τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Δεν ήρθαμε να κάνουμε ανακοινώσεις, αλλά για να ετοιμάσουμε έναν προγραμματισμό για να μην λείψει το νερό», τόνισε χαρακτηριστικά .

Όπως ο ίδιος σημείωσε «όλοι οι φορείς που μαζευτήκαμε σήμερα είχαμε στα χέρια μας τα κυρωμένα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων και κυρωμένο το σχέδιο διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας. Είναι δύο νέα εργαλεία: Το ένα ολοκληρώθηκε το 2017, το άλλο το 2018. Με αυτά τα δύο εργαλεία απελευθερώνονται οι χρηματοδοτήσεις έργων, ιδιαίτερα στον αρδευτικό τομέα, αλλά και αντιπλημμυρικά και αρδευτικά. Η συζήτηση που κάναμε περιελάμβανε όλο τον χρονικό ορίζοντα των έργων . Δηλαδή, τι θα γίνει το πρώτο εξάμηνο, με την τροφοδότηση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από τον Αποσελέμη, αλλά κι έργα που προγραμματίζονται, όπως την παράκτια περιοχή του Ρεθύμνου και την τροφοδότηση των υδρευτικών αναγκών».

O κ. Φάμελλος τόνισε ακόμα την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί από τους φορείς και οργανισμούς που εφαρμόζουν και υλοποιούν το σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων, σε έναν «κοινό οδικό χάρτη συνεργασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε την ανάγκη οι δήμοι να μειώσουν το κόστος διαχείρισης του νερού ενώ έκανε γνωστό ότι σε χρονικό διάστημα ενός μήνα θα υπάρξουν ανακοινώσεις έργων από το υπουργείο που αφορούν στη χρηματοδότηση μάστερ πλαν ύδρευσης μεγάλων πόλεων ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού.

Κατά την επίσκεψη του στο Ηράκλειο ο κ Φάμελλος επισκέφθηκε και τους χώρους του περιβαλλοντικού πάρκου κυκλικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι η Κρήτη είναι πρωτοπόρος περιφέρεια στην χρηματοδότηση μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση αποβλήτων με τα οφέλη όπως είπε, να είναι διπλά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες καθώς μπορεί να υπάρξει μείωση τελών έως 25% μέσω της ανακύκλωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ηράκλειο συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Λαμπρινό.

Στη συνάντηση ήταν ακόμα παρόντες ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Απορριμμάτων και αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)