to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 03.01.2019

Κοινωνία

Επεκτείνεται το «Μητρώο Πολιτών»: Ακόμα ένα βήμα για τη μείωση της ταλαιπωρίας

Ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και τη μείωση της ταλαιπωρίας για τους πολίτες αποτελεί η πρόσβαση που απέκτησαν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «epoli.gr»


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «epoli.gr»:

Ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και τη μείωση της ταλαιπωρίας για τους πολίτες αποτελεί η πρόσβαση που απέκτησαν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, η έκδοση βεβαιώσεων γέννησης και οικογενειακής κατάστασης από τις προξενικές Αρχές για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό, θα είναι πλέον μία απλή διαδικασία, καθώς θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στα πιστοποιητικά δημοτολογίου και τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου.

Πολύ λιγότερη θα είναι η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών που αφορούν στη διεκπεραίωση ζητημάτων στην ΑΑΔΕ, καθώς με την άμεση πρόσβαση της Ανεξάρτητης Αρχής στις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, θανάτου, αλλά και συμφώνων συμβίωσης, η μεταβολή των ατομικών στοιχείων των φυσικών προσώπων, όπως η μεταβολή οικογενειακής κατάστασης, θα γίνεται αυτόματα.

Το «Μητρώο Πολιτών» που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2018, σηματοδότησε τη μετάβαση του Υπουργείου Εσωτερικών στη νέα ψηφιακή εποχή, για αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και γι αυτό ακριβώς είναι μία από τις Δράσεις που ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, έχει ρίξει μεγάλο βάρος, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του συστήματος. 

Το «Μητρώο Πολιτών» χρησιμοποιείται από 3.500 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην εγγραφή και επεξεργασία ληξιαρχικών πράξεων και εγγραφών Δημοτολογίου.

Με την κατάργηση ενός μεγάλου μέρους από τα περίπου 3.500.000 πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται ετησίως από τα ΚΕΠ και τους Δήμους εξοικονομούνται περισσότερα από 405 ανθρωπο-έτη για το σύνολο των πολιτών ετησίως. Παράλληλα, με την παροχή δεδομένων μέσω του υποσυστήματος διαλειτουργικότητας στα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου επιτυγχάνεται μείωση της εργασίας κατά 38%. Ένα παράδειγμα για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης στις αιτήσεις για την χορήγηση επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Το «Μητρώο Πολιτών» χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατασκευάστηκε από το ΥΠ.ΕΣ., ως κύριος του έργου και την ΚΤΠ Α.Ε. ως δικαιούχος.

ΙΡΙΔΑ

Παράλληλα, από τις 30 Μαρτίου του 2018 έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», ενισχύοντας αποτελεσματικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια, τον ιεραρχικό έλεγχο και το συντονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, η «ΙΡΙΔΑ» χρησιμοποιείται από Δήμους, Περιφέρειες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αποστολή και λήψη αλληλογραφίας και ο αριθμός των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπαίνουν στο σύστημα συνεχώς αυξάνεται.

Επισημαίνεται ότι, η «ΙΡΙΔΑ» αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη του Κέντρου Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με μηδενικό κόστος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)