to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Αόρατοι» οι ενοικιαζόμενοι στην Τράπεζα Αττικής, νέα τριμερή συγκαλεί ο Ανδ. Νεφελούδης

Με περισσή υποκρισία, οι εκπρόσωποι της τράπεζας Αττικής και 2 “εργολαβικών” εταιρειών αρνήθηκαν ενώπιον του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας ότι η εν λόγω τράπεζα δανείζεται προσωπικό και δεν αναγνώρισαν ως συνομιλητή το σωματείο των ενοικιαζόμενων στις τράπεζες


(φωτογραφία από την παράσταση διαμαρτυρίας της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2018: Left.gr)

Στο υπουργείο Εργασίας έφτασε το ζήτημα της αδιαφάνειας στις προσλήψεις προσωπικού που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για προσωπικό.

Σε αυτές τις προσλήψεις περιλαμβάνονται και προσλήψεις εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών, των περίφημων “ενοικιαζόμενων”, οι οποίοι εργάζονται επί σειρά ετών, ακόμα και δεκαετίες, σε Διευθύνσεις και σε καταστήματα Τραπεζών, κάνοντας δουλειά αμιγώς τραπεζική, έχοντας δίπλα τους τακτικούς τραπεζοϋπαλλήλους, χωρίς να υπάρχει διακριτή διαφορά από τις υπηρεσίες που προσφέρει το τακτικό προσωπικό αλλά και χωρίς να απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, δεδομένου ότι εργοδότης τους είναι η “εργολαβική” εταιρεία που τους παραχωρεί, υποτίθεται, στην (εκάστοτε) τράπεζα.

Οι προαναφερθείσες προσλήψεις στην τράπεζα Αττικής αποδεικνύουν ακριβώς το γεγονός ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία διαθέτοντας υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. 

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε και ενώπιον του Ανδ. Νεφελούδη, την Παρασκευή 21/12/18, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και χωρίς καμία εγγύηση αξιοκρατίας, καθώς δεν έχει γίνει ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών – δηλαδή τουΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. - αλλά ούτε και του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Τράπεζας.

«Δανεισμός είπατε;»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπό τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νομικός εκπρόσωπος της Τράπεζας Αττικής ισχυρίστηκε με εριστικό ύφος ότι δεν αναγνωρίζει τον όρο “δανεισμός εργαζομένων” και ότι η εν λόγω τράπεζα δεν κάνει εικονικές εργολαβίες. Άρα, οι εκπρόσωποι του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. που είχε μπροστά του ήταν προφανώς αόρατοι, όπως άλλωστε και το 10% περίπου του προσωπικού των τραπεζών που εργάζεται υπό αυτό το καθεστώς ομηρίας!

“Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της Διοίκησης”, σημειώνουν εκπρόσωποι των ενοικιαζόμενων στο Left.gr: “Όταν πρόκειται για την καθημερινή δουλειά και τις υποχρεώσεις είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Όταν πρόκειται για το μέλλον μας, τα δικαιώματά μας και το ελάχιστο δικαίωμα να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στην ζωή μας στο άμεσο μέλλον, η Τράπεζα είναι αναρμόδια να απαντήσει στο συλλογικό μας όργανο”.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης και η καταγγελία στο Left.gr ότι έχει ήδη σταλεί το μήνυμα σε εργαζόμενους που είναι μέλη του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. να αφήσουν την συνδικαλιστική τους δραστηριότητα (η οποία κατά τ’ άλλα δεν "αναγνωρίζεται"') ώστε να έχουν πιθανότητες να συμπεριληφθούν στους εργολαβικούς που θα προσληφθούν απευθείας από την τράπεζα και θα γλιτώσουν από το καθεστώς ομηρίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με την τράπεζα κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των... “εργολαβικών” εταιρειών “Icap Outsourcing Solutions” και “JC Human” (αυτών που δεν υπάρχουν!) οι οποίοι έθεσαν ζήτημα μη νομιμοποίησης του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. αλλά και της μη υποχρέωσης της Τράπεζας να διαβουλεύεται μαζί του.

Από την πλευρά του Ανδ. Νεφελούδη, οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν θεωρήθηκαν ικανός λόγος για να διακοπεί η συνάντηση και, όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, η τριμερής συνεχίστηκε. 

Η Τράπεζα Αττικής ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι “ad hoc” (“για ειδικό σκοπό και κατ’ εξαίρεση των συνηθισμένων κανόνων”) και δεν υπάρχει συνολικότερος σχεδιασμός για προσλήψεις. Ανέφερε μάλιστα ότι η όλη διαδικασία αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τράπεζας ”για το οποίο δεν έχουν λόγο να δώσουν εξηγήσεις”.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τράπεζα συζητά με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων της για τα θέματα εργασιακών συνθηκών “οι οποίες είναι πολύ καλές”. Σε ερώτηση του γ.γ. του υπουργείου εάν υπάρχει θέμα απολύσεων για όσους από τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών δεν προσλαμβάνονται στο τακτικό προσωπικό, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας και της εταιρείας απάντησαν αρνητικά.

Ο Ανδ. Νεφελούδης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ανοιχτός διάλογος μέσω του οποίου μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα και να λυθούν τα προβλήματα. Από την πλευρά του, θα αναλάβει τη πρωτοβουλία να συγκαλέσει νέα τριμερή συνάντηση στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής, ώστε να πάψουν τα προσχήματα από την πλευρά της εργοδοσίας.

Το αίτημα να υπάρξει διαφάνεια, αίτημα των “ενοικιαζόμενων” εργαζόμενων που καταγγέλλουν ότι ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία των προσλήψεων (η οποία θα μπορούσε να θέσει τέλος στη κατάσταση ομηρίας τους) και δεν έχουν καμία ενημέρωση, στηρίζει με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητεί διαβούλευση της διοίκησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τονίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συντηρηθεί άλλο ένα παράδειγμα πελατειακών σχέσεων, να διαιωνιστεί και να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι μόνο μέσω συναλλαγής με ισχυρά πρόσωπα μπορεί ο εργαζόμενος και η οικογένειά του να ελπίζει στην εύρεση μιας αξιοπρεπούς θέσης εργασίας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)