to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 20.12.2018

Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης: Προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Την προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I, του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, από μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης, από παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ, προβλέπει η τροπολογία που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.


«Η διάταξη αυτή που προτείνεται αφορά σχεδόν το 90% των αγροτών και των πολιτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις. Είναι μία διάταξη, για την οποία έχουμε και σύσταση από τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία όμως ισχύει παράλληλα χωρίς να καταργεί την προστασία των λογαριασμών από το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ τον μήνα. Με τη διάταξη αυτή δεν θίγονται οι πάγιες εντολές προς τον ΕΛΓΑ και τους προμηθευτές. Επίσης, δεν θίγονται οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη συναφθεί. Η πρόβλεψη αφορά και τα ενεργά κατασχετήρια» εξήγησε ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι εισηγείται επίσης: 

- Τροπολογία που αφορά την τροποποίηση του ν. 4492/2017, του νόμου για τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα, που τον καθιστά περισσότερο ευέλικτο και εφαρμόσιμο, έτσι ώστε άμεσα να εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου. «Είναι μερικά σημεία που έχει εντοπιστεί ότι χρειάζονται απλοποίηση για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για την ευελιξία του συστήματος, οπότε προχωράμε στις απαραίτητες διορθώσεις» ανέφερε ο υπουργός. 

- Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με τις οποίες παρατείνεται μέχρι τις 30/6/2019 η προθεσμία υποβολής αιτήματος για νομιμοποίηση των υφιστάμενων μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται πλησίον ή εντός κατοικημένων περιοχών, με ταυτόχρονη όμως πρόβλεψη για αναστολή διοικητικών πράξεων που τυχόν έχουν ασκηθεί σε αυτό το διάστημα. 

- Παράταση της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μέχρι και τις 30 Ιουνίου, διότι βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που απλοποιεί τις διαδικασίες. 

- Τροποποίηση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 79/2007, για να γίνουν πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.

- Τροποποίηση του ν. 4061/2012, με την οποία δίδεται παράταση για πέντε έτη σε ΟΤΑ, όπου έχει γίνει δωρεάν παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων για κοινωφελείς σκοπούς, γιατί μέχρι τώρα πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις ημερομηνίες που όριζε ο νόμος δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον σκοπό για τον οποίον τους παραχωρήθηκε η έκταση. 

- Αποκατάσταση της τυπικής νομιμότητας για την ανάληψη δαπανών στο υπουργείο. Ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι με την αλλαγή του νόμου «δημιουργήθηκαν προβλήματα μέχρι να γίνει η οργανωτική ολοκλήρωση των γενικών διευθύνσεων και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι, επειδή η υπηρεσία δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί έγκαιρα, υπήρχε αναρμοδιότητα υπογραφής». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)