to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 20.12.2018

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού: Χωρίς διαφάνεια και χωρίς καμία εγγύηση αξιοκρατίας η διαδικασία στην Τράπεζα Αττικής

Οι εργολαβικοί - ενοικιαζόμενοι της εν λόγω τράπεζας «βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας αφού ελλείψει ενημέρωσης φουντώνουν οι φήμες για επικείμενες απολύσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ


(φωτογραφία από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018: Left.gr)

Όπως αναφέραμε στο σχετικό δημοσίευμα του Left.gr, το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνουν χώρα στην Τράπεζα Αττικής Sυνεντεύξεις και προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες σε προσωπικό.  Ανάγκες που αυξήθηκαν μετά τις «εθελούσιες» εξόδους που προηγήθηκαν και που καλύπτονται μέχρι τώρα από εργαζόμενους 2ης κατηγορίας – εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών.

Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής προσωπικού έχει ξεκινήσει χωρίς διαφάνεια και χωρίς καμία εγγύηση αξιοκρατίας, οπως κατέδειξαν και οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στην παράσταση διαμαρτυρίας της 13ης Δεκεμβρίου (εδώ αναλυτικά ο ΦΑΚΕΛΟΣ με τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για το φαινόμενο της μεσιτείας στην αγορά εργασίας).

«Εργαζόμενοι που επί σειρά ετών υπηρετούν τη Τράπεζα μέσω τρίτων εταιρειών αντιλαμβάνονται ότι έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία αυτή, που θα μπορούσε να θέσει τέλος στη κατάσταση ομηρίας τους, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Καμία δημόσια ανακοίνωση δεν έχει γίνει επίσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της (20/12/2018) για το ζήτημα η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

«Οι εργολαβικοί – ενοικιαζόμενοι έχουν ήδη πολυετή προϋπηρεσία, έχουν υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και στην εργασία τους στηρίζεται η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας αφού ελλείψει ενημέρωσης φουντώνουν οι φήμες για επικείμενες απολύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η κίνηση της Τράπεζας να καλύψει ορισμένες από αυτές τις θέσεις με κάποιους από τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται ήδη σε θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και διαθέτουν τα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται.  

Όπως τονίζει και ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), ζητώντας διαβούλευση της διοίκησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συντηρηθεί άλλο ένα παράδειγμα πελατειακών σχέσεων, να διαιωνιστεί και να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι μόνο μέσω συναλλαγής με ισχυρά πρόσωπα μπορεί ο εργαζόμενος και η οικογένειά του να ελπίζει στην εύρεση μιας αξιοπρεπούς θέσης εργασίας.

«Η ανακύκλωση εργαζομένων για τις ίδιες θέσεις εργασίας διαβρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής αντιπροσώπευσης των εργαζομένων, αδυνατίζει το εργατικό κίνημα και κάνει τον καθένα και τη καθεμία από εμάς  υποχείριο της εργοδοσίας», σημειώνει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα τονίζοντας ότι:

  • Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμα τους στα αυτονόητα: το δικαίωμα στην ενημέρωση, το δικαίωμα της ύπαρξης διαβούλευσης της διοίκησης της τράπεζας με το σωματείο που τους εκπροσωπεί.

  • Στηρίζει το δικαίωμα των συναδέλφων εργαζόμενων μέσω τρίτων εταιρειών να λάβουν ενημέρωση για τις νέες θέσεις εργασίας και να μην αντικατασταθούν από άλλους στις θέσεις εργασίας που υπηρετούν για χρόνια.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)