to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 19.12.2018

Πολιτική

«Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία είναι δεσμευμένες να προάγουν την ειρήνη»

Ενέργεια, διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας


Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία είναι δεσμευμένες να προάγουν την ειρήνη και τάσσονται υπέρ της διευθέτησης διενέξεων στην περιοχή, όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις, μετά την κοινή συνάντηση στην Λευκωσία , με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «οι τρεις χώρες εδραιώνουν ένα περιφερειακό σύστημα συνεργασίας, που αποσκοπεί στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή». Προσέθεσε δε πως η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν πολλά σχήματα τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, γιατί, εξήγησε, «δεν θέλουμε να είμαστε μόνο πυλώνες σταθερότητας, θέλουμε και να εξάγουμε αυτή τη σταθερότητα στην αναζήτηση της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας».

«Η συνεργασία με την Ιορδανία έχει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση αυτή, και είχαμε σήμερα πολύ σημαντικές συνομιλίες», πρόσθεσε. Επίσης, δήλωσε πως θεωρεί «ιδιαίτερα πετυχημένη» τη σημερινή υπουργική Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, η οποία προετοιμάζει το έδαφος και για τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Επεσήμανε πως αυτά δείχνουν «ακριβώς το πολυδιάστατο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε, αλλά ακριβώς και το ότι προσπαθούμε να είμαστε παράγοντες ειρήνης αλλά και ταυτόχρονα προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και της οικονομικής ευημερίας των λαών μας».

Η τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας συμβάλλει στον κοινό στόχο, που είναι η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συμφωνήθηκε η σύσταση Μόνιμης Γραμματείας για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του συντονισμού του τριμερούς μηχανισμού. Η Γραμματεία θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών των τριών χωρών, που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην Ιορδανία. Ανέφερε, ακόμη, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχών και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιορδανίας στο Κυπριακό και επανέλαβε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στη Συρία, η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι, εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Κύπρο και την Ελλάδα για τη στήριξή τους στην ενίσχυση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στην σύνοδο κορυφής της Ιορδανίας, ο κ. Σαφάντι εξέφρασε την προσδοκία να εδραιωθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

Η τριμερής

Nωρίτερα, με την έκδοση κοινής δήλωσης και χειραψίας ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στη Λευκωσία. Στην τριμερή συνάντηση προετοιμάσθηκε η τριμερής σύνοδος κορυφής το πρώτο εξάμηνο του 2019, που θα γίνει στην Ιορδανία. Στην επίκεντρο της υπουργικής συνάντησης στην Λευκωσία ήταν τα θέματα της ενέργειας, των διμερών σχέσεων και το Κυπριακό. Έγινε ανασκόπηση της προόδου στο πλαίσιο της συνεργασίας, ενώ εξετάστηκε ο συντονισμός για τα επόμενα βήματα και η πιθανή επέκταση σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παιδεία και η καινοτομία.

Πριν από την έναρξη των τριμερών διαβουλεύσεων, οι κ.κ. Αϊμάν Αλ Σαφάντι και Γιώργος Κατρούγκαλος, έγιναν δεκτοί από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)