to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Οι εργαζόμενοι του "Ντυνάν" παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους»

Νέα 5ωρη στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιήσει το Σωματείο των εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν» (ΣΕΝΕΝ)


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Παρασκευής 9/11)

*ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Για «θετικές εξελίξεις ως προς την επανένταξη του Ντυνάν στο δημόσιο», μιλούν οι εργαζόμενοι

Παρά το σχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο συντάσσονται και οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο προβλέπει να επιστρέψει το νοσοκομείο υπό δημόσιο έλεγχο μετά το τέλος του εν εξελίξει διαγωνισμού, η διοίκηση του νοσοκομείου (θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς), στο πλαίσιο πιθανόν της διαπραγμάτευσης για καλύτερο τίμημα, διαδίδει ότι "οι υποβληθείσες προσφορές κρίθηκαν μη ικανοποιητικές και ότι το Νοσοκομείο παραμένει στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς". 

Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και πρόσφατο δημοσίευμα της "Καθημερινής" («Παράταση από SSM στην Πειραιώς για το ομόλογο των 500 εκατ.», της Ευγενίας Τζώρτζη), όπου τονιζόταν ότι  “σε ναυάγιο οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε το Ιδρυμα Ωνάση δεν κρίνεται ικανοποιητική από την τράπεζα”. 

“Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι εκφράζουμε για πολλοστή φορά την ανησυχία μας, δεδομένου ότι η τύχη μας είναι άμεσα εξαρτημένη από την έκβαση αυτής της μεταβίβασης, ενώ διαμαρτυρόμαστε για την αδιαφορία που η εργοδοσία επιδεικνύει προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων, παραγκωνίζοντας για μία ακόμα φορά τον κοινωνικό της εταίρο”, τονίζει μιλώντας στο Left.gr o Κώστας Κρέτσης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο “Ντυνάν” (ΣΕΝΕΝ)

“Γράφουν ότι αν αποδεχθεί την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση που φτάνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα 80 εκατ. Ευρώ, η τράπεζα Περαιώς θα υποχρεωθεί να εγγράψει ζημίες άνω των 30 εκατ. Ευρώ. Γιατί δεν μας λένε πόσες ζημίες έχουν προκαλέσει με τα θαλασσοδάνεια που έδιναν;”, σχολιάζει ο ίδιος. 

Όπως καταγγέλλει, "δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, επίσημη ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, κάτι που αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη (με βάση το ΠΔ 240/2006 περί ενημέρωσης και διαβούλευσης)", αλλά, αντίθετα, “η πληροφόρησή των εργαζομένων περιορίζεται σε ό,τι διοχετεύεται –μεθοδευμένα ή μη- προς τα ΜΜΕ, αλλά και από σκόρπια πληροφόρηση της Διοίκησης αποκλειστικά προς τα στελέχη της”. 

Όπως αναφέρει ο κ. Κρέτσης, με τα παραπάνω δεδομένα, το Δ.Σ. του ΣΕΝΕΝ αποφάσισε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, κηρύσσοντας 5ωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, από τις 07:00π.μ. έως τις 12:00μ.μ. ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας. 

Οι εργαζόμενοι "παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους" και διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχέδιο τελικώς υιοθετηθεί για το “Ερρίκος Ντυνάν”, αλλά και την ανάληψη δεσμεύσεων για τα παραπάνω από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς.

Επαναλαμβάνουν τη θέση τους για άμεση επανένταξη του Ερρίκος Ντυνάν στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, όπως δηλαδή προβλέπει και το σχέδιο της κυβέρνησης, εφόσον πλειοδότης του διαγωνισμού αναδειχθεί το Ωνάσειο Ίδρυμα. Το τελευταίο έχει καταθέσει, από την ημέρα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, δύο βελτιωτικές προσφορές και έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη συνέχεια τις μετοχές του, από την πρώτη μέρα, στο Ελληνικό Δημόσιο. 

“Η καθυστέρηση που επιδεικνύεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απεικονίζεται ήδη στα πτωτικά ποσοστά πληρότητας των κλινών του. Τα νούμερα απογοητευτικά και συγχρόνως ανησυχητικά, μας θυμίζουν τις δύσκολες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος που όλοι βιώσαμε, με διοικήσεις και διευθύνσεις, η σύνθεση των οποίων σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την σημερινή. Αυτά τα νούμερα ήταν που κάποιοι επικαλέστηκαν για να οδηγήσουν το Νοσοκομείο στα χέρια ιδιωτών, καταργώντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα με έναν συμφωνημένο πλειστηριασμό, όπως προέκυψε μέσα από το περιβόητο Μνημόνιο Συνεργασίας”,  καταλήγει ο κ. Κρέτσης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)