to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαρωπά θε να γελάσω δυνατά

Στις αναρτήσεις στο Facebook που αφορούν τη δολοφονία και τον βιασμό της άτυχης Έλενας στη Ρόδο τα... γέλια δυναμώνουν στα δημοσιεύματα που περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες η κοπέλα σκοτώθηκε. Γέλια και καρδούλες στα σχόλια του τύπου "τα ήθελε και τα έπαθε", "ας πρόσεχε" κ.λπ.


Δεν είναι πολύς ο καιρός που το Facebook έχει εντάξει στα εργαλεία του τις ποικίλες αντιδράσεις. Από το απλό like, οι δυνατότητες έκφρασης των χρηστών σε κάποια δημοσίευση έχουν διευρυνθεί. Από την καρδούλα και τον θυμό έως το κλάμα και το γέλιο.

Οι αντιδράσεις του κόσμου, αυτού του καθρέφτη της κοινωνίας που λέγεται Facebook, επιτρέπουν σε κάποιον ακομπλεξάριστα και χωρίς φόβο να εκφράσει πολύ πιο άμεσα και "τζάμπα" αυτά που στον πραγματικό κόσμο θα κρατούσε μάλλον μέσα του.

Διαβάζοντας διάφορες αναρτήσεις στο χρονολόγιο κατά καιρούς αποκαλύπτεται ένα πρόσωπο της κοινωνίας απεχθές και επικίνδυνο. Θυμίζοντας κάτι από "Black Mirror" (δείτε τη σειρά, δεν θα χάσετε), ο κόσμος μπορεί να διαβάζει για ένα γεγονός ή να βλέπει ένα βίντεο, μια φωτογραφία και να εκφράζει την αυθόρμητη αντίδρασή του, προβάλλοντας ενδεχομένως και τον εαυτό του μέσα στο γεγονός.

Στην περίπτωση του άγριου λιντσαρίσματος και της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, που δεν ήταν απλώς μια γραπτή είδηση αλλά καταγράφηκε στην κάμερα με φυσικό ήχο, μπορούσε κανείς να δει στις αντιδράσεις των σχετικών αναρτήσεων εκατοντάδες χρήστες να... γελούν.

Το "χαχα" απέναντι σε μια ωμή και βίαιη εικόνα όπου ένας αδύναμος άνθρωπος ποδοπατείται πάνω σε σπασμένα γυαλιά αντανακλά ένα άγριο κοινωνικό ένστικτο. Μια επικρότηση της πράξης του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και των αστυνομικών. Μια επιβεβαίωση του "καλά να πάθει το πρεζόνι". Και γιατί όχι, έκφραση του "κι εγώ τα ίδια θα του έκανα και χειρότερα".

Άλλο ένα χαρακτηριστικό περιστατικό είναι οι αναρτήσεις που αφορούν τη δολοφονία και τον βιασμό της άτυχης Έλενας στη Ρόδο. Τα... γέλια δυναμώνουν στα δημοσιεύματα που περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες η κοπέλα σκοτώθηκε. Γέλια και καρδούλες στα σχόλια του τύπου "τα ήθελε και τα έπαθε", "ας πρόσεχε" κ.λπ.

Σε μια πραγματικότητα που λαμβάνει στις ειδήσεις και στα social media χαρακτηριστικά θεάματος, βίντεο και φωτογραφίες προς τέρψιν των θεατών στην αρένα, η απενοχοποιημένη, πίσω από την οθόνη, κοινωνία του Facebook δείχνει με το δάχτυλο, γελώντας, το λιντσάρισμα και τον βιασμό.

Και ανέφερα μόλις δύο αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο κανιβαλισμός και η δίψα για αίμα από μέρος των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας καταδεικνύει ότι τα όρια εντός μας έχουν στενέψει πολύ. Μια κατάσταση δυστοπική. Όμως, πέρα για πέρα αληθινή.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)