to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 12.12.2018

Κοινωνία

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Αποτυπώματα του 19χρονου στο σίδερο βρήκαν οι αρχές

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του 19χρονου, του ενός από τους δύο δράστες της δολοφονίας της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, εντοπίστηκαν στο σίδερο με το οποίο δέχτηκε ισχυρά χτυπήματα η άτυχη κοπέλα.


Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η έκθεση της διεύθυνσης εγκληματολογικών της ΕΛΑΣ, όπως διαβιβάστηκε στο λιμεναρχείο Ρόδου, αναφέρει πως τα δαχτυλικά αποτυπώματα και των δύο δραστών βρέθηκαν σε μπουκάλια και σε ποτήρια μέσα στο χώρο στον οποίο βιάστηκε και βασανίστηκε η άτυχη φοιτήτρια, καθώς και γενετικό υλικό και των τριών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί γενετικό υλικό ή αποτυπώματα κάποιου τρίτου ατόμου, τόσο στο σπίτι όσο και στο όχημα που μετέφεραν την άτυχη κοπέλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο 19χρονος θα μεταφερθεί στις φυλακές Γρεβενών όπου φυλάσσεται και ο 21χρονος.

Παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην υπόθεση του 19χρονου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνα ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλουδη, στη Ρόδο.

Αναλυτικότερα, η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε σε εισαγγελικό λειτουργό να διερευνήσει ποινικά και πειθαρχικά τη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων στην υπόθεση της κακοποίησης του 19χρονου μέσα στο κελί του στις φυλακές Αυλώνα και να αξιολογήσει το βίντεο που ελήφθη από άλλους κρατούμενους και προβλήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Μ. Καλογήρου: Καταδικαστέα κάθε πράξη βίας, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε σημερινή δήλωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ιατροδικαστική εξέταση, ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Αυλώνα, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας της φοιτήτριας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, δεν φέρει ίχνη βιασμού, ενώ για το συμβάν διεξάγεται, ήδη, αστυνομική προανάκριση και παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα.

Καταρχάς, ο κ. Καλογήρου καταδίκασε «απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ' ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους» και προσθέτει: «Σ' ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι' αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Αναφερόμενος στο εν λόγω περιστατικό ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Διευκρινίζεται, καταρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως, τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του, αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ' αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται, ήδη, αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε, ήδη, η μεταγωγή του σε άλλο κατάστημα κράτησης».

Προανάκριση από την αστυνομία 

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής διενεργεί, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, προανάκριση για τον ξυλοδαρμό μέσα στη φυλακή του 19χρονου, ο οποίος κατηγορείται για την άγρια δολοφονία 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο.

Ο κατηγορούμενος ενώ βρισκόταν στο κελί του στις φυλακές Αυλώνα, ξυλοκοπήθηκε από άλλους κρατούμενους, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν χρήζει νοσηλείας.

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Δεν στοιχειοθετείται βιασμός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκη, ανέφερε πως «σε συνέχεια των όσων λέγονται και γράφονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο αναφορικά με τον «βιασμό» του 19χρονου κρατούμενου Α.Λ. που προσήλθε το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια Γενικής Εφημερίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα καταγραφέντα τόσο στο Βιβλίο Συμβάντων, όσο και στην από 12.12.2018  έγγραφη ιατρική γνωμάτευση του εφημερεύοντος Διευθυντή του Γ' Χειρουργικού Τμήματος, για τον ως άνω αναφερόμενο δεν στοιχειοθετείται «βιασμός».

Πειθαρχική και ποινική έρευνα διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Όπως έγινε γνωστό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης διατάχθηκε πειθαρχική και ποινική έρευνα για τον ξυλοδαρμό, ενώ ο 19χρόνος θα μεταχθεί σε άλλη φυλακή. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο προσωρινά, με εντολή εισαγγελέα ο κρατούμενος Α.Λ., 19 ετών, εισήχθη χθες στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, μετά από σαφείς εντολές του υπουργείου για την προστασία και την ασφάλειά του. Παρ' όλα αυτά χθες το απόγευμα δέχθηκε επίθεση στο κελί του από άλλους κρατούμενους και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και ακολούθως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για έλεγχο. Κρίθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας και επέστρεψε στη φυλακή. Το συμβάν ερευνάται πειθαρχικά και ποινικά για τους κρατουμένους. Στο κατάστημα έχει μεταβεί κλιμάκιο ανώτατων στελεχών του υπουργείου για τη διερεύνηση του συμβάντος ενώ με ειδική απόφαση ο κρατούμενος Α.Λ. μετάγεται σε άλλο κατάστημα κράτησης. Παράλληλα δόθηκε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πειθαρχική έρευνα σχετικά με τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του καταστήματος».

«Απαράδεκτη, εγκληματική συμπεριφορά» που δεν εκφράζει την οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη ούτε τους συνηγόρους της, χαρακτηρίζει, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του Αλέξη Κούγια, τον άγριο ξυλοδαρμό. Στην ανακοίνωση του κ. Κούγια και των συνεργατών του, που είναι εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση της φοιτήτριας, επισημαίνεται ότι είναι απαράδεκτο να επικρατεί ο νόμος του Λιντς, ενώ αναφέρεται πως ο ξυλοδαρμός του κρατούμενου είναι συμπεριφορά «στα πλαίσια αποενοχοποιήσεως» των άλλων ανήλικων κρατουμένων.

Το περιστατικό της αυτοδικίας κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. "Υπάρχουν κανόνες και σωφρονιστικό σύστημα. Έχει ευθύνη το κράτος, το έγκλημα θα τιμωρηθεί από την Δικαιοσύνη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Nέες αποκαλύψεις για την υπόθεση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, θύματα των δύο κατηγορούμενων είχαν πέσει και άλλες κοπέλες. Προσέγγιζαν τα θύματα τους ζητώντας με επιμονή ραντεβού, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμό και κατά άλλων γυναικών.

Την ίδια στιγμή, νέες καταθέσεις έρχονται να προστεθούν σε όσα διερευνούν οι αρχές. Συγκεκριμένα, δύο μάρτυρες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλέκεται και τρίτο άτομο στην υπόθεση της δολοφονίας της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη. Τη συγκεκριμένη καταγγελία φέρεται να έχει κάνει μια γυναίκα που είδε το λευκό βαν το βράδυ της δολοφονίας.

Ανάλογη κατάθεση φέρεται να έχει κάνει και ένα τρίτο άτομο στο λιμεναρχείο. Το ίδιο είχε ισχυριστεί και η πλευρά της οικογένειας της κοπέλας. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία, οι δράστες πέταξαν τα σεντόνια με το αίμα της Ελένης Τοπαλούδη, και έπλυναν με χλωρίνη το αυτοκίνητο προκειμένου να μην τους εντοπίσουν.

Έκκληση του πατέρα της να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν (βίντεο)

«Να μην υπάρξει καμιά άλλη Ελένη» ήταν τα λόγια του πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννη, κλείνοντας την πρωινή παρέμβασή του στην ΕΡΤ, τη Δευτέρα.  Ο πατέρας της δολοφονημένης φοιτήτριας έκανε έκκληση να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν για το έγκλημα αυτό στην Ρόδο και για όσα ακούγονται για «κύκλωμα εκβιαστών» στο νησί.

«Θα πρέπει να μιλήσουν κάποιοι άνθρωποι για να σπάσει το απόστημα της κοινωνίας που καλύπτει κάποιους έτσι θα βρει ηθική δικαίωση η ψυχή της κόρης μας και θα δικαιώσει το σύνολο των κατοίκων της Ρόδου, που θα φύγει ένα στίγμα από πάνω τους», είπε ο πατέρας της Έλενας Τοπαλούδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Εμείς τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε με ήθη, αξίες και ιδανικά. Τα στέλνουμε σε κάποιο άλλο μέρος να σπουδάσουν και να φτιάξουν το μέλλον τους. Υπάρχουν αετονύχηδες που αν βάλουν στο στόχαστρο ένα κοριτσόπουλο είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεφύγει από τα νύχια τους. Τα κορίτσια σαν την κόρη μου έχουν ντροπή και φόβο και δεν λένε στους γονείς της ότι τους συμβαίνει. Τα παιδιά θα πρέπει να μιλάνε στους γονείς τους για ότι τους έχει συμβεί. Οι γονείς πρέπει να έχουμε τα παιδιά μας κοντά. Να μη φοβούνται να μιλήσουν. Αν μας έλεγε κάτι η Ελένη την ίδια στιγμή θα πέρναμε το αεροπλάνο και εγώ και η μάνα της να πάμε κοντά της. Θα την παίρναμε από εκεί».

«Αυτοί που ξέρουν θα πρέπει να μιλήσουν. Να δώσουν ότι στοιχεία υπάρχουν όσοι γνωρίζουν» έκανε έκκληση ο πατέρας ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την συμπαράσταση τα μέσα ενημέρωσης και τους απλούς ανθρώπους καθώς και τους κατοίκους της Ρόδου που όπως πρόσθεσε συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του. 

Διαδήλωση την Παρασκευή στο Μοναστηράκι

«Πορεία για την Ελένη» διοργανώνει η ανοιχτή συνέλευση για τη Γυναικοκτονία στη Ρόδο, η οποία καλεί την προσεχή Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Το κάλεσμα είναι για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Καπνικαρέα στο Μοναστηράκι.  Την πορεία διοργανώνουν οι ομάδες Καμία Ανοχή, Sabbat - Burn the Rich not the Witch, Justice For Zak/Zackie, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και τη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)