to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για τον ξυλοδαρμό του διανομέα στη Θεσσαλονίκη

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, που εξέτασε την υπόθεση κατόπιν μήνυσης του εργαζόμενου, έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Οι δύο τελευταίες πράξεις αφορούσαν τη χρήση σιδερογροθιάς με την οποία ο εργοδότης γρονθοκόπησε απρόκλητα τον διανομέα, προκαλώντας του κατάγματα στα ζυγωματικά και τραύματα στη μύτη και στην κάτω γνάθο


Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή και χρηματική ικανοποίηση 1.000 ευρώ επέβαλε σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον ιδιοκτήτη πιτσαρίας που γρονθοκόπησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Τάσο Τοπαλίδη, πρώην υπάλληλό του διανομέα, επειδή ο τελευταίος απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας και ενώ εργαζόταν στο εν λόγω κατάστημα για ενάμιση περίπου μήνα ανασφάλιστος.

Όπως είπε, οι χυδαίες ύβρεις, οι απειλές και το γεγονός ότι δούλευε για ενάμιση μήνα χωρίς ένσημα, τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από την επιχείρηση. «Έλεγε ότι "κρεμάς το μαγαζί" και απειλούσε ότι μόλις γυρίσει από την Ελβετία θα "δεις τι θα πάθεις". Έφτασε στο σημείο να απειλεί τον 9χρονο γιο μου», κατέθεσε ο ίδιος.

Ο εργοδότης κατηγορήθηκε (και καταδικάστηκε με αναστολή) για επικίνδυνη σωματική βλάβη, χρήση όπλου (σ.σ.: σιδερογροθιά) και εξίβρυση.

Την είδηση της ποινής επιβεβαίωσε στο Left.gr η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, η οποία ανέδειξε το περιστατικό και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του εργαζόμενου, ο οποίος τη Δευτέρα θα μάθει αν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. 

Η Επιτροπή πραγματοποίησε μοτπορεία στη Θεσσαλονίκη η οποία κατέληξε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια (βλέπε φωτογραφία παραπάνω). 

Ο δικαστικός δρόμος αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς ο εργοδότης, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο επικαλούμενος προβλήματα υγείας, άσκησε έφεση. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα κίνητρα της επίθεσης, ο κ. Τοπαλίδης διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με το πρώην εργοδότη του παρότι αυτός του χρωστούσε χρήματα αλλά και ένσημα, ενώ επισήμανε πως την περίοδο εκείνη εργαζόταν επτά ημέρες την εβδομάδα για 4,5 ευρώ την ημέρα. Ο διανομέας, ο οποίος προσήλθε στο δικαστήριο με εμφανή ακόμα τα σημάδια από τον ξυλοδαρμό, ανέφερε ότι στο κατάστημα υπήρχε συνεχής εναλλαγή εργαζομένων λόγω των κακών συνθηκών εργασίας.

Έλεγχος από το Σ.ΕΠ.Ε.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, την Τετάρτη 5/12, ο εργοδότης ισχυρίστηκε ότι δεν απασχολεί διανομείς στην «οικογενειακή επιχείρηση». Πράγματι, την ημέρα του ελέγχου δεν εμφανίστηκε κανένας εργαζόμενος.

«Όσοι περνούν από αυτό το μαγαζί, φεύγουν πολύ γρήγορα λόγω των άθλιων συνθηκών», σημειώνει στο Left.gr μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων. 

«Η εστίαση είναι κλάδος αιχμής για τους ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., οι οποίοι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά», ανέφερε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας τονίζοντας ότι περιστατικά όπως ο ξυλοδαρμός του εργαζόμενου από τον πρώην εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη, «όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτά αλλά θα καταπολεμηθούν αποφασιστικά».

Ο καταγγελλόμενος ξυλοδαρμός συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όταν ο διανομέας ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, κοντά στην πιτσαρία. Την ώρα που περίμενε την Τροχαία, σύμφωνα με όσα είπε, εμφανίστηκε ο 33χρονος και τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο. «Προσπάθησα να αμυνθώ και τον σκούντηξα στο στήθος. Εκείνος πήγε πίσω στο μαγαζί του, πήρε την σιδερογροθιά και επέστρεψε συνεχίζοντας τα χτυπήματα», περιέγραψε το περιστατικό.

Η συνήγορος υπεράσπισης δεν αμφισβήτησε την αποδιδόμενη πράξη, δηλώνοντας ότι ο εντολέας της έχει μετανοήσει, ενώ ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των δύο ανδρών προηγήθηκε εκατέρωθεν αποστολή υβριστικών μηνυμάτων. Οι ισχυρισμοί αυτοί όμως, όπως φαίνεται, δεν έπεισαν το δικαστήριο.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Τ. Τοπαλίδης μίλησε στην ΕΡΤ για το συμβάν αλλά και την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο:

Το συμβάν αυτό είναι το δεύτερο που έχει καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στη Θεσσαλονίκη. Ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος και αυτός της Επιτροπής Διανομέων κατήγγειλε την Πέμπτη 15/11 στην ΕΡΤ ξυλοδαρμό διανομέα σε ψητοπωλείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη από τον εργοδότη, γιατί ο διανομέας δεν πήγε γρήγορα τις παραγγελίες. «Είναι γνωστή η κατάσταση και υπάρχει πλήθος καταγγελιών, ενώ είχε γίνει και επερώτηση στη Βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη», επισήμανε ο κ. Κεφαλάς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υποχρεωθούν οι εργοδότες να έχουν καλοσυντηρημένα τα μέσα μεταφοράς και την ευθύνη αυτή για αυτά.

Συνθήκες «ζούγκλας»

Τα δύο αυτά περιστατικά φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα ενός κλάδου στον οποίο κυριαρχεί η παραβατικότητα από πλευράς της εργοδοσίας ενώ η λίστα με τα θύματα σε τροχαία ατυχήματα μεγαλώνει διαρκώς. Το Νοέμβριο, ένας ακόμη διανομέας φαγητού έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, μετά από τροχαίο δυστύχημα. Όπως ανέφερε τότε στο Left.gr η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης πρόκειται για τον δέκατο νεκρό διανομέα τα τελευταία 2 χρόνια. «Ο αριθμός αυτός, ο οποίος σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται όλα τα δυστυχήματα ως εργατικά, αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο με εργοδότες να "χρονομετρούν" τους διανομείς και να τους "αναγκάζουν να τρέχουν», σημείωνε η κ. Κουταλάκη, προσθέτοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα συνεχίζει να είναι η υποδηλωμένη εργασία (οι εργοδότες δηλώνουν τον εργαζόμενο για 4ωρο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες), κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του ντελιβερά που έχασε τη ζωή του. 

Όπως προσθέτει η  κ. Κουταλάκη, είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι κοινοί έλεγχοι ΕΦΚΑ και τροχαίας στο δρόμο, που έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας εργοδότες να προσλάβουν ανασφάλιστους ντελιβεράδες ή να τροποποιήσουν τη σύμβαση ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στο πραγματικό ωράριο των (υποασφαλισμένων) εργαζομένων. 

Ωστόσο, «οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν, αναγκάζοντας τους διανομείς να μη χρησιμοποιούν τα "κουτιά" με το σήμα των καταστημάτων αλλά τις δικές τους μπαγκαζιέρες, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τους υπαλλήλους που διεξάγουν τους ελέγχους». 

«Ακόμα σημαντικότερο», τονίζει η εργαζόμενη, «είναι οι ντελιβεράδες να αναζητήσουν το σωματείο, ξεπερνώντας τις απειλές των εργοδοτών ότι "όποιος συνδικαλίζεται απολύεται". Μόνο με την συλλογική παρέμβαση θα περάσει ο φόβος στην πλευρά των εργοδοτών που μας θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο για 3 ευρώ την ώρα και μας κλέβουν από παντού (δώρα, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες κτλ) για να αυξήσουν τα κέρδη τους». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)