to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 10.12.2018

Κοινωνία

Παρατηρητήριο κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο την καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, αλλά και την "έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου"


Ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή ατόμων που αναπτύσσουν φασιστική, εθνικιστική ή ρατσιστική βία και ρητορεία, φιλοδοξεί να αποτελέσει το "Παρατηρητήριο ενάντια στη φασιστική βία και το ρατσισμό", που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7.12.2018, στο ΕΚΘ, έγινε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Παρατηρητηρίου, παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη, με τους πρώτους 100 υπογράφοντες και περιγράφηκαν οι λόγοι της ίδρυσης και η περαιτέρω δράση του, με ομιλητές τους εξής:

  • Άρις Καζάκος, καθηγητής ΑΠΘ

  • Σάκης Παπαθανασίου, οικονομολόγος,

  • Τάσος Παπαντωνίου, πρώην δημοτικός σύμβουλος

  • Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος, πρώην ευρωβουλευτής,

  • Θέμης Χαρίσης, υποστράτηγος ΕΛΑΣ ε.α.

Οι ομιλητές εκτίμησαν ότι η βία είναι αποκρουστική από όπου κι αν προέρχεται αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει πως κάποιες μορφές της δεν παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Μίλησαν για αναβίωση του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, που επιβάλλει τη συνένωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από προέλευση, με ποικίλες παραστάσεις, κοινωνικές – πολιτικές – ιδεολογικές, που συμφωνούν στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής απειλής για τις κοινωνίες.

Διαπίστωσαν ότι η αντιμετώπιση της φασιστικής, εθνικιστικής και ρατσιστικής βίας αλλά και της διείσδυσης αυτών των ιδεών στα μυαλά των ανθρώπων καθιστά αναγκαία μια καθολική στράτευση της κοινωνίας. Το Παρατηρητήριο θα μελετήσει και θα αναλύσει τους τόπους, τις μεθόδους και τις ιδέες που χρησιμοποιεί ο φασισμός για να πλησιάσει τους ανθρώπους και θα επιδιώξει να αναπτύξει δράση σε χώρους όπως το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η γειτονιά, το σπίτι, ο τόπος δουλειάς, οι σύνδεσμοι οπαδών.

Οι στόχοι και οι πρώτες συσπειρώσεις

Με στόχο την καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, αλλά και την "έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου", όπως καταγράφεται στην ιδρυτική τους διακήρυξη, πολίτες της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών.

Το Παρατηρητήριο αλλά και οι δράσεις που θα αναλάβει, παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, από μέλη του που δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία αυτή, επιχειρεί να συνενώσει το πλατύ δημοκρατικό φάσμα της πόλης εναντίον του φασισμού.

"Η προσέγγιση του φασιστικού φαινομένου είναι απαραίτητη, αλλά χρειάζεται μια πρώτη ανάλυση των τρόπων που χρησιμοποιεί ο φασισμός" τόνισε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ και μέλος του Παρατηρητηρίου, Άρης Καζάκος, ενώ ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι "η φασιστική βία είναι ένα φαινόμενο με καταστροφικές διαστάσεις".

Για την ευρωπαϊκή διάσταση του φαινομένου έκανε λόγο ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κάνοντας παράλληλα μνεία στις δικογραφίες για ρατσιστική βία που έχουν σχηματιστεί τα τρία τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη: "Το 2016 σχηματίστηκαν 10 δικογραφίες, το 2017 δεκατρείς και φέτος, μέχρι τώρα, υπάρχουν 19 δικογραφίες" σημείωσε.

Το νομικό πλαίσιο του Παρατηρητηρίου θα συζητηθεί σε γενική συνέλευση μετά τις γιορτές και θα επιχειρηθεί η συσπείρωση σωματείων, εκτός από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που ήδη συμμετέχει, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων. Ενδεικτικά, στα μέλη του Παρατηρητηρίου, συγκαταλέγονται ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και δημοσιογράφος, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας και Ντίνος Κούης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) Γιάννης Κρεστενίτης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι. To site του Παρατηρητηρίου είναι https://paratiritirio-fasistikis-vias.gr/

Ακολουθεί ολόκληρη η Διακήρυξη και η λίστα με τις πρώτες 100 υπογραφές.

Η έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, τα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, ο αντισημιτισμός, το κλίμα ξενοφοβίας και οι (ομο)φοβικές επιθέσεις συνιστούν μια συνεχώς διογκούμενη απειλή που δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στα φαινόμενα αυτά και στην ανάγκη για αποφασιστική αντιμετώπισή τους, πολίτες της Θεσσαλονίκης που δεν ανέχονται τον εκφασισμό και εκβαρβαρισμό της κοινωνίας συσπειρώνονται και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία στην πόλη ενός Παρατηρητηρίου κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων ατόμων που προσβάλλουν βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη. Η ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών είναι αναγκαία, καθώς συχνά η δημόσια καταγγελία, αλλά και η καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθίστανται κοινωνικά δύσκολες ή ανέφικτες.

Στόχος του Παρατηρητηρίου δεν θα είναι απλά και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα αυτών των επιθέσεων. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς θα συμβάλει επίσης στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Κύριο μέλημά μας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών για τις απειλές κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, ώστε να εκλείψουν όλες οι προκαταλήψεις, που συχνά πυροδοτούν εντάσεις και οι άγνοιες που οδηγούν στον εφησυχασμό.

Δεν παραμένουμε αδρανείς και αδιάφοροι, γιατί:

  • Όταν η σιωπηλή ανοχή και η απουσία δημοσίου διαλόγου εκτρέφουν και γιγαντώνουν τα φαινόμενα αυτά, η συντονισμένη δράση όλων γίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.

  • Όταν απειλείται η ίδια η Δημοκρατία, η σιωπή και η απραξία γίνονται συνενοχή.

  • Όταν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος ζωντανεύουν, ορθώνουμε τη δική μας δημοκρατική άμυνα.

Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, ανοιχτή και κοινωνικά δίκαιη Θεσσαλονίκη προσηλωμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Πρόκειται για το δικό μας παρόν και μέλλον. Στην πόλη μας δεν έχουν θέση ο σκοταδισμός και το μίσος, αλλά το φώς και η αλληλεγγύη. Στην πόλη μας δεν πρέπει να κυριαρχήσουν οι εγκληματικές οργανώσεις και οι «νόμοι της ζούγκλας», αλλά οι ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες και η ειρηνική ζωή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)