to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 06.12.2018

Πολιτική

Ο Ν. Παππάς στην παρουσίαση του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G στην Ελλάδα

«Επιταχύνουμε την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και φροντίζουμε να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία»


Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παρέστη σήμερα σε εκδήλωση του Ομίλου ΟΤΕ για την παρουσίαση του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G στην Ελλάδα, καθώς και των εφαρμογών που θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες με την υλοποίηση του έργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλη Μαγκλάρα, της Δημάρχου της πόλης, Τίνας Καφατσάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μεταξύ των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • Η εφαρμογή Internet of Skills για την προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR).

  • Η ολογραφική μεταφορά, μέσω της οποίας άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο, σε πραγματικό χρόνο.

  • Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Ξεκινήσαμε από το Δήμο Ζωγράφου την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε. Σήμερα ζούμε ένα απτό παράδειγμα για το πως ο ιδιωτικός τομέας και η Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να κάνουν από κοινού τα απαραίτητα βήματα, ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και να φροντίσουμε να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία. Ως Πολιτεία συνδράμουμε στην ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε: «Η συστηματική και συνεπής πολιτική του Υπουργείου μάς έδωσε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε σήμερα την πολύ σημαντική τεχνολογία του 5G. Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσουν αυτή την τεχνολογία, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Κι αυτό το καταφέραμε, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια, που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών. Προχωράμε μπροστά, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κέντρο νέων τεχνολογιών».

Η Δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, δήλωσε: «Καλωσορίσαμε σήμερα μια πρώτη παρουσίαση των δυνατοτήτων των δικτύων πέμπτης γενιάς. Χαιρετίζουμε τη συνεργασία του Ομίλου ΟΤΕ με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ευχαριστούμε τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά, για τη δυνατότητα που μας έδωσε. Η υποστήριξη αυτής της νέας τεχνολογίας θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο μας να εφαρμόσει προγράμματα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη και θα μετατρέψουν την πόλη μας σε “έξυπνη πόλη”».

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στο Δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)