to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:18 | 04.12.2018

Διεθνή

Συγκαλείται εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ για τη δοκιμή ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας


   Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για να συζητήσει σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Ιράν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

   Οι δύο χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, κρίνουν ότι η εκτόξευση αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης 2231 του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει στην Τεχεράνη δοκιμές πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατά τις ίδιες πηγές.

   Για την Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει πάντα ότι είναι δικαίωμά της να δοκιμάζει συμβατικά όπλα «αμυντικού» χαρακτήρα, η εν λόγω απόφαση δεν απαγορεύει τη δοκιμή πυραύλων προορισμένων να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

   Σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις, ο πύραυλος που δοκιμάστηκε πρόσφατα έχει τη δυνατότητα να φέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές κεφαλές.

   Μετά τη δοκιμή αυτή, η Ουάσινγκτον απαίτησε οι Ευρωπαίοι να θέσουν σε εφαρμογή κυρώσεις εναντίον του ιρανικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, καταγγέλλοντας αυτή την εκτόξευση ενός «βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς ικανού να φέρει πολλαπλές κεφαλές» και ικανού να «πλήξει ορισμένα τμήματα της Ευρώπης και περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή».

   Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο. Ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία που είχε κλειστεί με το Ιράν το 2015, επί προεδρίας του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

   Οι Ευρωπαίοι, που προσυπέγραψαν τη συμφωνία του 2015, κατήγγειλαν αυτή την αμερικανική απόφαση και προσπαθούν να διατηρήσουν τη συμφωνία σε ισχύ, αλλά ταυτόχρονα καταδικάζουν την ιρανική συμπεριφορά, ιδίως το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και την ιρανική επιρροή, που χαρακτηρίζουν αποσταθεροποιητική, στη Μέση Ανατολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)