to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 03.12.2018

Πολιτική

Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής χαρτογράφησε ο Γ. Κατρούγκαλος

Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της χώρας - Κορυφαίες συναντήσεις το επόμενο 15νθήμερο


Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου, χαρτογράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε τις επόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες του, με έμφαση την επίσκεψή του στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες έως το τέλος του έτους, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει πολυμέρεια στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας και αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, με στόχο οι διαφορές να επιλύονται μέσα από διάλογο και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα σχήματα, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, δείχνουν παράλληλα την πολυμέρεια της διπλωματίας και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και το αυξημένο κύρος που προσέρχεται και στα διάφορα τραπέζια και προσπαθεί να επιλύσει πάντοτε με όπλο τον διάλογο και την εμμονή στο διεθνές δίκαιο τις όποιες διαφορές, σημειώνοντας πως το σύνολο των πρωτοβουλιών αυτών έχουν δρομολογηθεί από καιρό με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στο ΝΑΤΟ αύριο ο Γ. Κατρούγκαλος. Επαφές με ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ

Παραθέτοντας χρονολογικά των υψηλών επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη θάλασσα του Αζόφ και κατέστησε σαφές πως η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη μεριά, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε κλιμάκωση προς την κατεύθυνση ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας με τη Ρωσία»

Δεύτερος σταθμός είναι η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία, η οποία προηγείται της επίσκεψης του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν. «Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως και της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μας, με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιρού» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «τα μηνύματα που έπρεπε να δοθούν, δόθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας και να συζητήσουμε για όλα τα ανοικτά θέματα.

Εστιάζοντας στην ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, ανακοίνωσε πως θα υπάρχει υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ενώ θα βρεθούν ακόμα στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμού και των σχέσεων των δύο λαών. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως φέτος έχουμε τη θετική συγκυρία να γιορτάζουμε 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με Μ. Πομπέο την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δομείται σε πέντε άξονες, που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, την εφαρμογή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ενέργειας, θέματα εμπορίου και επενδύσεων και ο διάλογος που αφορούν την προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών. Επισήμανε ότι ο στρατηγικός διάλογος αντανακλά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει και στον τομέα της οικονομίας το πολύ θετικό μομέντουμ που διαμορφώθηκε στην πετυχημένη έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα.

Επίσης, έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Τριμερείς και διμερείς συναντήσεις

Επόμενος σταθμός των διπλωματικών πρωτοβουλιών θα είναι οι τριμερείς και διμερείς επαφές στις 17 Δεκεμβρίου. Ξεκινούν με την τριμερή συνάντηση με την Παλαιστίνη και με την Κύπρο και θα ακολουθήσει η διμερής συνάντηση με την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία με την Κύπρο και την Ιορδανία, με αποκορύφωμα τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σημειώνεται πως στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

«Αναμένουμε από την πΓΔΜ πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

Αδιαπραγμάτευτη η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαμήνυσε επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι' αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά είχαμε δυστυχώς συμβάν Κατσίφα».

«Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια κοινή βούληση και των δύο χωρών να προωθήσουν αυτά τα θέματα.

Για τις δηλώσεις Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος της συνάντησης και προσέθεσε: «Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο (της συνάντησης) αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών για να μπορέσουν να ξεπεράσουν και τα προβλήματα που δημιούργησε ο θάνατος Κατσίφα».

Προετοιμασία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Η πραγματοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται, ανέφερε επίσγς ο κ. Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι συχνές οι επαφές μεταξύ των δύο αρχηγών, και για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας που θα αποτρέψουν δυσάρεστη κλιμάκωση, ακόμα και ένα ατύχημα στο Αιγαίο, και γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος» εξήγησε. Παράλληλα, επισήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε η συνάντηση αυτή να γίνει με όρους τέτοιους που θα επιτρέψουν να είναι παραγωγική».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας, είπε ότι υπάρχει και δεν πρόκειται να πάει πολύ αργότερα από το άμεσο μέλλον. Σημείωσε πως «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Μιλώντας για την αυριανή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και επίσης θα εξετάσει ανοικτά θέματα «που έχουμε, που πιστεύουμε εμείς ότι μπορούν να προωθηθούν μέσω του διαλόγου και όχι μέσω μονομερών ενεργειών που αντανακλούν μια πολιτική αναθεωρητισμού του διεθνούς δικαίου».

Εστιάζοντας στα θέματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συζητήσει με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως ένα από τα πάγια ζητήματα που επιδιώκονται είναι να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «γιατί η δική μας αντίληψη για την προώθηση των θεμάτων αυτών είναι μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και γιατί θεωρούμε ότι η διαρκής διατήρηση καθεστώτος έντασης στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον των διμερών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της προηγούμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές πως «δεν περιμέναμε μαγικές λύσεις ούτε περιμένουμε τώρα, αλλά θέλουμε να εκτονώνουμε τις εντάσεις και να δημιουργούμε τους διαύλους επικοινωνίας που θα επιτρέψουν κάποια στιγμή να πλησιάσουμε στη λύση».

Στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γ. Κατρούγκαλος

Στο επίκεντρο της αυριανής, πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Γεωργία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα που άπτονται της Διατλαντικής Σχέσης. Στο δείπνο εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στον Νότο της Συμμαχίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ θα συζητηθεί και η νατοϊκή υποστήριξη στη Λιβύη, όπως γίνεται γνωστό από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Πάγια η θέση υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό

Η πάγια θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπογράμμισε πως αυτή παραμένει η θέση μας, «γιατί ανταποκρίνεται τόσο στις προδιαγραφές του διεθνούς δικαίου που έχουν θέσει οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και στα εθνικά μας συμφέροντα».

«Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η ολοκλήρωση της διαδικασίας των θαλάσσιων ζωνών»

Σε ερώτηση για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως ισχύει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι πρόκειται να έλθει σχετικός νόμος στην ελληνική Βουλή εφόσον προηγηθεί σχετική συζήτηση και ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Σημείωσε μάλιστα πως εξακολουθεί να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, με εκκίνηση από το Ιόνιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)